V krogih pomembnih mednarodnih zbirateljev je sicer še vedno precej denarja, vendar spet ne toliko, da bi umetnine na dražbah dosegale vrtoglave cene ali da bi prodajalci prišli do velikih zaslužkov. "Očitno smo trenutno v težki finančni krizi," je dejal Christopher Burge, ki je vodil dražbo.

Slika Pabla Picassa "Deux personages (Marie-Therese et sa soeur lisant)" iz leta 1934 so prodali za 18 milijonov dolarjev (13,6 milijona evrov), čeprav so pred dražbo pričakovali, da bodo zanjo iztržili do 25 milijonov dolarjev.

Med deli, ki so jih na dražbi prodali, jih je le 11 odstotkov doseglo višjo ceno od pričakovane, med njimi delo Juana Grisa "Livre, pipe et verre" iz leta 1915, ki je bilo prodano za 20,8 milijona dolarjev. V avkcijski hiši so sicer računali, da bodo za sliko iztržili med 12,5 in 18,5 milijona dolarjev. Slika z naslovom Improvizacija Vasilija Kandinskega je bila prodana za 17 milijonov dolarjev, zanjo so se nadejali dobiti 15 do 20 milijonov.

Prodaja nekaterih del pa je bila za avkcijsko hišo Christie's pravo razočaranje. Slika "Pont d'Argentuil et la Seine" Gustava Caillebottea so, denimo, prodali za 8,4 milijona dolarjev, s čimer je dosegla najnižjo pričakovano ceno. Giacomettijeva skulptura je bila prodana za 11,5 milijonov dolarjev, medtem ko so upali, da bodo zanjo iztržili najmanj 14 milijonov.

Podobno izkušnjo so imeli v začetku tedna v avkcijski hiši Sotheby's na dražbi del impresionizma in moderne umetnosti. Bilo je sicer nekaj izjemnih prodaj, za 60 milijonov dolarjev je bila denimo prodana slika ruskega umetnika Kazimira Maleviča, vendar pa veliko umetnin ni bilo prodanih, med njimi dela umetnikov, kot sta Picasso in Degas.

Strokovnjaki pravijo, da je še vedno beležijo povpraševanje po vrhunskih umetniških delih, vendar pa so tudi najbolj premožni zbiratelji doživeli izgube na trgu z vrednostnimi papirji. Trg z umetninami bo ponovno na preizkušnji prihodnji teden, ko bodo naprodaj sodobna dela, ki so običajno dosegala zelo visoke cene.

Na novinarski konferenci po dražbi je Burge izrazil presenečenje, da prodaja, glede na stanje finančnih trgov po svetu, ni bila še slabša. Izpostavil je tudi dejstvo, da mnogi takšne težke situacije izkoristijo za nakup. Grisovo sliko je po njegovih besedah kupil zasebni zbiratelj. "Na trgu je še vedno dovolj denarja," je sklenil Burge.