Tendence v predelovalnih dejavnostih so oktobra direktorji ocenili slabše kot mesec prej, desezonirana vrednost kazalca zaupanja je bila namreč za šest odstotnih točk nižja kot v septembru. Na letni ravni je bil kazalec nižji za 25 odstotnih točk, glede na dolgoletno povprečje pa za 11 odstotnih točk. Tako kot pred enim mesecem tudi tokrat pričakovanja za naslednje tri mesece niso ugodna.

Tendence v trgovini na drobno so se oktobra v primerjavi z mesecem prej izboljšale, in sicer za eno odstotno točke, medtem ko so bile v primerjavi z lanskim oktobrom za dve odstotni točki nižje, hkrati pa višje od dolgoletnega povprečja, in sicer za 14 odstotnih točk.

Desezonirana vrednost kazalca zaupanja v gradbeništvu je bila v oktobru za pet odstotnih točk nižja kot septembra. Na letni ravni je bila nižja za 16 odstotnih točk, hkrati pa za eno odstotno točko višja od dolgoletnega povprečja. Nižja je bila tudi desezonirana vrednost kazalca zaupanja v storitvenih dejavnostih, in sicer za tri odstotne točke. Na letni ravni je bila vrednost tega kazalca nižja za osem odstotnih točk in za pet odstotnih točk od dolgoletnega povprečja.

Desezonirana vrednost kazalca zaupanja potrošnikov je bila v oktobru za pet odstotnih točk nižja kot v septembru. K temu so po ugotovitvah državnega statističnega urada prispevale predvsem bolj pesimistične napovedi potrošnikov glede gospodarskega stanja v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih. Trenutno je kazalnik zaupanja potrošnikov za šest odstotnih točk pod lanskim povprečjem.