Enega ključnih kazalnikov, da je krize na Ljubljanski borzi konec, naj bi med drugim pomenili tuji institucionalni vlagatelji. Dokler ti ne bodo začeli z nakupi naših delnic, opaznega izboljšanja razmer in likvidnosti ni pričakovati, poudarjajo borzni strokovnjaki.

Z dnevom zamude se je včeraj Ljubljanska borza priključila zahodnim trgom in prekinila štirinajstdnevni niz padanja tečajev. Osrednji indeks Ljubljanske borze SBI 20 se je povišal za rekordnih šest odstotkov, kar je tretja največja enodnevna rast v zgodovini našega trga kapitala.

"Še v četrtek so k nam hodile stranke bledih obrazov, ki niso hotele poslušati nasvetov, naj ne prodajajo svojih naložb, zdaj pa prav ti vlagatelji, ki so v zadnjem obdobju ustvarili največje izgube, želijo na hitro popraviti svoje pretekle napake. Ocenjujem, da najhujše še ni mimo in da je bil včeraj le eden od popravkov tečajev," pravi član uprave Primorskega finančnega centra Interfin (PFCI) Damir Šešet, ki meni, da naš trg še ni zrel in pripravljen na preporod ter da dna še nismo dosegli. "Med vlagatelji se je nabrala kopica čustev, ki niso dober vodnik po kapitalskih trgih. Težko je oceniti le včerajšnje dogodke na borzah, lahko pa rečemo, da se je teden začel in končal turbulentno," dodaja predsednik uprave Medvešek Pušnika Bogdan Pušnik. Predsednik uprave Gorenjske borznoposredniške družbe Blaž Pipp meni, da je bila včerajšnja reakcija, ki je sledila daljšemu obdobju padanja tečajev in pozitivnim novicam v ZDA, pričakovana, vendar kljub temu meni, da negotovo obdobje na domačih in tujih borzah še ni končano.

Včerajšnji borzni dan je poleg visoke rasti tečajev zaznamoval tudi opazno povečan promet, ki ga je bilo za 10,3 milijona evrov. Glede na vrednostno majhne posle gre sklepati, da so bili glavni včerajšnji "obiskovalci" Ljubljanske borze predvsem mali vlagatelji. V zadnjih nekaj dneh so nakupe delnic slovenskih izdajateljev začeli tudi nekateri domači institucionalni vlagatelji, vendar so bili njihovi nakupi občutno manjši kot pred dobrim letom dni. Iz tega gre sklepati, da tudi institucionalni vlagatelji še niso prepričani, ali je obdobje padcev tečajev že končano. Na drugi strani pa so v zadnjem tednu dni poleg malih vlagateljev delnice prodajali predvsem tuji institucionalni vlagatelji, po večini izdajatelji certifikatov. Po ocenah poznavalcev bodo prav tuji institucionalni vlagatelji dali enega ključnih signalov, da je krize na naši borzi konec, saj dokler z nakupi naših delnic ne bodo začeli tudi oni, ni pričakovati opaznega izboljšanja razmer in likvidnosti. Kot je znano, se banke izdajateljice certifikatov vse od srede polletja pospešeno umikajo z našega trga kapitala, k čemur je ključen del prispeval tudi nov davek na izvedene finančne instrumente, medtem ko je preostalih tujih vlagateljev na naši borzi le za vzorec. "Kdo izmed tujih institucionalnih vlagateljev bo zaupal v naš trg kapitala, če pa smo tako spretni pri izigravanju prevzemne zakonodaje in pravil," pravi Šešet, medtem ko poznavalci razmer menijo, da bi tuje vlagatelje na našo borzo privabila tudi obnovljena privatizacija.