Za Vizjaka so kakršnekoli podražitve v letošnjem letu s strani trgovcev neutemeljene". Tako je minister navedel, da so cene energentov v zadnjem obdobju celo padle, zato se čudi trgovcem, "zakaj bi uporabljali sedaj argument cene energentov za dvig cen v trgovinah".

Ponedeljkov nastop je Vizjak zato označil za predvolilno manipulacijo, "ki so si jo privoščili trgovci skupaj s političnimi botri". Ob tem Vizjaka skrbi, kaj bi se zgodilo, če bi prisegali na to, "da se politika združuje s temi ključnimi segmetni trgovinskega sektorja in skupaj snuje neke podražitve in hkrati napada regulatorje, ki skrbijo za varstvo konkurence".

"Sedanja vlada je usposobila UVK"

Na vprašanje, kako komentira besede generalnega direktorja skupine Tuš Aleksandra Svetelška, da gre pri ukrepanju urada za varstvo konkurence (UVK) za politični linč, je Vizjak odgovoril, da "je takšno razmišljanje lahko plod nekaterih sanjarjenj posameznikov". Spomnil je, da je dolga leta bil "brezzoba, papirnata inštitucija", sedanja vlada pa ga je po njegovo usposobila za učinkovito delo, ne le na področju trgovine.

Naloga ministrstva je po Vizjakovih besedah zagotavljanje pogojev za delo omenjenega urada, "nikoli in nikdar pa si ne bom dovolil očitkov, da bi kakorkoli kdorkoli želel vplivati".

Ponedeljkova okrogla miza po njegovem mnenju tudi kaže, da če bo imela "tista opcija toliko moči", si lahko obetamo "ponoven vpliv na urad za varstvo konkurence" ter nove podražitve.