Menopavza za vsako žensko pomeni težko prehodno obdobje. Poleg vseh drugih problemov se začne zmanjševati tudi mišična masa in na ta račun povečevati odstotek maščobe v telesu. Več maščobe imate v telesu, več inzulinskih receptorjev imate in za presnovo krvnega sladkorja potrebujete vedno več inzulina. Sčasoma se lahko razvije inzulinska rezistenca, saj trebušna slinavka ne sledi več zahtevam po proizvodnji inzulina. V hujših primerih se razvije sladkorna bolezen tipa 2 in potrebne so injekcije inzulina.

Z inzulinsko rezistenco je povezano mnogo različnih zdravstvenih težav, združenih pod imenom sindrom X, ki ga je uporabil dr. Gerald Reaven, svetovno znani endokrinolog.

Težave, povezane s sindromom x:

1. povečana tveganost sladkorne bolezni tipa 2
2. nenormalna količina holesterola
3. visok krvni tlak
4. bolezni srca: bolezen koronarne arterije in periferna vaskularna bolezen
5. debelost
6. anovulacija
7. pretirana stimulacija testosterona iz jajčnikov
8. bolezen jajčnikov
9. rast dlak na obrazu, izpadanje las ali moška plešavost pri ženskah
10. mozoljavost

Poleg zgoraj naštetih težav so ženske z inzulinsko rezistenco bolj nagnjene k raku dojk in boleznim jajčnikov.

Inzulinski rezistenci se lahko izognete predvsem s primerno prehrano, ki naj vključuje živila z nizkim ali srednjim glikemičnim indeksom. (indeks, ki nam pove, za koliko in kako hitro se bo zvišal nivo krvnega sladkorja po zaužitju določene količine živila) Izogibati se morate alkohola, škroba in sladkih živil, peciva, tort, vsega dobrega torej. Visok glikemični indeks imajo tudi gazirane sladkane pijače, bonboni, beli kruh in še mnogo drugih živil, ki prevladujejo v hrani povprečnega „zahodnjaka“.