Borzno posredništvo po pojasnilih iz banke Lehman Brothers ne sodi pod poglavje 11 ameriške zakonodaje o stečajih, po katerem je mogoče zahtevati zaščito pred upniki, zato ta panoga normalno posluje. Ameriška banka ob tem preverja možnosti prodaje borznega posredništva ter investicijskega bančništva.

Banka Lehman Brothers je že druga od nekoč petih neodvisnih ameriških investicijskih bank, ki ji v zadnjih šestih mesecih grozi konec. Marca je manjša konkurentka Bear Stearns prešla v last finančnega koncerna J.P. Morgan Chase. Merrill Lynch, ki jo bo koncern Bank of America kupil za približno 50 milijard dolarjev v delnicah, je bila zaradi milijardne izgube ter krepkega znižanja vrednosti delnic v zadnjem času pod vse hujšim pritiskom.

S tem zdaj na borzi na Wall Streeetu kotirajo delnice le še dveh neodvisnih investicijskih bank namesto petih pred pol leta - Goldman Sachs in Morgan Stanley.

Ameriška centralna banka je napovedala ukrepe v podporo finančnih trgov. Deset vodilnih mednarodnih bank pa je ustanovilo 70 milijard dolarjev vreden sklad, da si bodo lahko medsebojno pomagale v primeru likvidnostnih težav. Obupni poskusi, da bi rešili Lehman Brothers, so bil neuspešni zato, ker je ameriška vlada izključila možnost državne pomoči, panoga pa ni bila pripravljena prevzeti večmilijardnega tveganja.