SLS in SMS

SLS in SMS menijo, da neustrezna zakonodaja omogoča privatizacijo iznajdljivim posameznikom, zato podpirajo sprejetje restriktivne zakonodaje, s katero je treba vzpostaviti transparentno lastništvo. Strateške panoge, npr. bančništvo in zavarovalništvo, pa morajo po ocenah SLS in SMS ostati v večinski slovenski lasti.

Slovenija je glede na velikost ozemlja, trga in bruto domačega proizvoda majhna država, zato tudi bolj občutljiva na lastniške spremembe strateških delov gospodarstva kot večje ekonomije. Z izgubo upravljanja v večjih bankah, zavarovalnicah in drugih "paradnih konjih gospodarstva" (npr. Luka Koper), se izgubijo tudi vzvodi upravljanja države, kar zmanjša tudi njeno suverenost. Povezava med lastništvom bank, zavarovalnic in ostalega dela gospodarstva je zelo velika, saj so lastniki finančnega sektorja tudi lastniki t.i. informacijskega kapitala (internih informacij).

Izguba lastništva nad strateškimi panogami lahko pomeni, da se ti deli gospodarstva spremenijo v podružnice, kjer se opravljajo samo izvajalske funkcije, strateške odločitve se sprejemajo izven Slovenije. Tako bi bile npr. za bančni in zavarovalni nadzor zadolžene centralne banke ter ostali organi izven Slovenije, kjer je sedež večinskega lastnika, poleg tega pa bi bili dobavitelji družb izbrani zunaj Slovenije ...

V SLS in SMS se zavedajo, da je v veliko primerih država slab gospodar, zato predlagajo, da država razen pomembnih izjem ohrani v strateških družbah samo toliko lastništva (25 + 1 delnica), da lahko blokira statutarne spremembe, hkrati pa nima moči, da bi vodila te družbe. Iz preostalega dela lastništva naj država na pregleden način izstopi in ga prepusti trgu z določenimi omejitvami koncentracije lastništva.

Glede davkov v SLS in SMS menijo, da lahko razvojno naravnan in stimulativen davčni sistem pozitivno vpliva na gospodarsko rast in zaposlovanje, zato se zavzemajo za davčno politiko, ki bo spodbujala naložbe v razvoj in v tiste dejavnosti, ki prinašajo visoko dodano vrednost.

V SLS in SMS se med drugim zavzemajo za uvedbo družinske dohodnine, ki bi družinam omogočila, da bodo vsi osebni prejemki in olajšave članov družine enotno obdavčeni, zmanjšanje davčne stopnje na dohodek gospodarskih subjektov, povečanje splošne davčne olajšave (država mora iz obdavčitve izvzeti tisti del plače oz. dohodkov, ki pomeni minimum preživetja), zvišanje meje med drugim in tretjim dohodninskim razredom in povečanje trošarine za tobak, alkohol ter druge izdelke, ki škodujejo zdravju ljudi in okolju. V SLS bi tudi zmanjšali davke pri prometu z nepremičninami in uvedli davek na nesmotrno rabo nepremičnin, obdavčili bi zdravju in okolju škodljive izdelke in dejavnosti.