Miran Pavlin, Jure Košir, Janez Matičič, Joc Pečečnik, Ivo Boscarol, Jure Godler, Sanja Grohar, Radko Polič, Ivan Štuhec, Rok Kosmač, Tone Kuntner, Patrik Greblo, Janez Gradišnik, Dare Valič, Davor Karničar, Janez Juhant, Boštjan Lipovšek, Roman Končar, Marjan Tršar... A so bili nad omenjeno objavo mnogi od njih presenečeni. Kot so poudarili naši sogovorniki, so jih namreč v SDS zaprosili, da naj za strankin časopis odgovorijo na vprašanje, kaj bi izpostavili kot negativne strani sedanje vlade in kaj bi pohvalili kot njene dosežke, in to so tudi storili. Niso pa bili zaprošeni in se tudi niso izrekli za podporo stranki. In niso bili obveščeni, da bo to objavljeno na spletni strani SDS.

Po naših informacijah je Nina Orel nekatere znane in ugledne Slovence poklicala oziroma jim poslala elektronsko pošto (pod katero je bila podpisana kot predstavnica za stike z javnostmi ministrstva za kulturo in ne kot predstavnica stranke), v kateri jim je sporočila, da jih predsednik SDS Janez Janša vljudno prosi za kratko izjavo o delu vlade v tem mandatu. Njihove odgovore bodo objavili v časopisu SDS, ki bo izšel v začetku septembra in šel v vse slovenske domove. Navedejo naj, kaj je bilo pri delu vlade negativnega in bi bilo treba v naslednjem mandatu spremeniti in kaj bi pohvalili. Pri pohvalah pa je vprašanim tudi nekoliko priskočila na pomoč in navedla, da lahko izpostavijo uvedbo evra, schengenski sporazum, znižanje notarskih tarif, zmanjšanje sodnih zaostankov, protikadilski zakon, urejanje davčnih napovedi in drugih zadev prek interneta, zvišanje dodatka za veliko družino, gradnjo športnih objektov...

Poklicali so me, da povem svoje mnenje o delu vlade, kar bodo objavili v časopisu, in nisem pričakoval, da se bom znašel na spletni strani SDS kot podpornik stranke, nam je dejal glasbenik Patrik Greblo. V svojem mnenju je navedel tako pozitivne dosežke vlade (prehod na evro, predsedovanje svetu EU, debirokratizacija vsakdanjih administrativnih postopkov...) kot tudi njene negativne poteze (kupčkanje z regijami, stagnacijo slovenske kulturne in zunanje politike...). Ob tem je Greblo še dodal, da lahko nekoga podpira s svojim delom, znanjem, ne pa s pojavnostjo. "Svojega imena ne prodajam," je poudaril.

Tudi nekdanji smučar Jure Košir je bil presenečen, ko se je znašel na spletni strani SDS kot podpornik stranke, saj je bilo tudi njemu postavljeno vprašanje, kako ocenjuje delo sedanje vlade, odgovor na to vprašanje pa naj bi bilo objavljeno v glasilu. Kot poudarja, ni član nobene stranke in ni politično aktiven, so mu pa tudi v preteklosti pred volitvami postavljali tovrstna vprašanja. Za tem, kar je povedal (pohvalil je uvedbo evra, schengen, vinjete, strožji prometni zakon, kot področje, kjer je bilo premalo narejenega, pa je izpostavil vrhunski šport), sicer stoji, ni pa pričakoval, da bo to predstavljeno kot podpora.

Tudi izredni profesor na Teološki fakulteti Maribor dr. Ivan Štuhec je potrdil, da mu je bilo zastavljeno vprašanje, kaj bi izpostavil kot pozitivne in kaj kot negativne rezultate te vlade, odgovor pa naj bi objavili v strankinem glasilu. Ni bil torej eksplicitno vprašan, ali podpira SDS, in ji tudi ni hotel javno izreči podpore. Neko gesto do stranke je, kot pravi Štuhec, s svojim odgovorom sicer naredil, a bi verjetno odgovoril tudi kateri drugi stranki. Štuhec sicer priznava, da je v svojih navedbah o delu vlade eksplicitno podprl sedanjo vladno koalicijo (med drugim je na primer napisal, da bo, če sedanja garnitura dobi priložnost za še en mandat, po letu 2012 Slovenija dokaj normalna evropska država, v kateri bo bolj ali manj vseeno, ali je na oblasti desno ali levo usmerjena garnitura), ni pa eksplicitno podprl stranke in ni najbolj korektno, če je SDS njegov odgovor predstavila na spletni strani kot podporo stranki.