O tem, katere informacije dosežejo bralce, večinoma ne odločajo politiki, temveč avstrijski mediji in novinarji - za Käferjevo je to zadosten razlog, da natančneje prouči način funkcioniranja in povezav na domači medijski krajini.

Nova knjiga je druga v nizu "1x1 politike" pri založbi Holzhausen. Zbirka na kratko in jedrnato predstavlja način funkcioniranja politike. Mladi novinarji pišejo za mlade bralce, se glasi filozofija. Povod je spustitev starostne meje za volivce na 16 let. "Medien und Politik" ponuja pregled nad avstrijskimi mediji in vsakdanjikom novinarjev.

Avtorica pa osvetljuje tudi ozadja, zgodbe z medijske krajine, interese financerjev, lastnikov množičnih medijev, odvisnost novinarjev od politike in instrumente za merjenje medijske porabe.

Käferjeva se je posebej zaustavila pri avstrijski državni televiziji ORF in njeni glavni informativni oddaji "ZiB" ter pri časniku Kronen Zeitung, ki ju dnevno spremlja do tri milijone porabnikov. Kajti morebitne "spodrsljaje" teh dveh medijev imajo "zaradi njunega dosega lahko občutne posledice", kot pravi Käferjeva, rojena leta 1982 v Spodnji Avstriji, ki od leta 2005 dela za časnik Die Presse.