"Jasno je, da bo moral imeti tisti, ki bo prevzel krmilo, že v začetku jasen načrt, kaj želi,“ je povedal Lahovnik, ki ni skoparil s kritiko o prestopih poslancev k Zoranu Jankoviću. "Pahor bi moral dati Jankoviću za pijačo, ker se je uspel znebiti precej balasta iz svoje stranke,“ je povedal za spletni portal nacionalne televizije.

Zanj bi predstavljalo veliko presenečenje, če bosta LDS in Zares uspela prestopiti parlamentarni prag. "Glede na to, da se je zdaj na t. i. levem delu političnega prostora oblikovala nova ponudba. Ti dve stranki, ki sta stopili na politični prostor, lista ljubljanskega župana in TRS, sta verjetno vzela toliko glasov obstoječim strankam, da vsaj Zares in LDS ne bosta prišla čez prag. To je nekako odločitev volivcev. V tem ne vidim nič slabega, če stranke, ki ne delajo dobro, ne pridejo v parlament,“ je dejal.

Po njegovih besedah predstavlja težavo, da se velik del ljudi, ključnih v stranki Zares in LDS samo prestavlja na listo ljubljanskega župana ali pa so njeni podporniki, zato bo po Lahovnikovem mnenju šlo za drugačno formo s precej podobno vsebino.“Ljudje računajo, da gre za novo ponudbo, ne opazijo pa, da je pomemben del vsebine podoben.“

Nehvaležne razmere

Lahovnik pravi, da so razmere enako ali celo še bolj zapletene, kot so bile konec leta 2008, ko smo se nahajali na začetku največje gospodarske recesije po drugi svetovni vojni.

"Zdaj so vsa ta strukturna neravnotežja, ki so povzročila krizo, še vedno navzoča, s tem, da zdaj to krizo še dodatno poglablja negotovost v evroobmočju. Pokazalo se je, da je EU v institucionalni krizi, saj je s takšno makroekonomsko politiko vprašanje, ali bo evro sploh lahko preživel,“ je pojasnil.

Lahovnik je spomnil, da tudi zadnje makroekonomske napovedi kažejo, da stvari potekajo s slabega na še slabše in navedel podatke Umarja in organizacije OECD, ki napovedujejo dodatno poglabljanje krize.

Kriza pravne države

Lahovnik je mnenja, da ima prihodnji mandatar – ne le pravico, temveč tudi dolžnost, da poseže v sodno vejo oblasti. Če tega ne bo storil in hkrati bistveno reformiral pravosodje, Lahovnik napoveduje, da bo zelo težko dočakal konec mandata. Težave v dejstvu, da je Janez Janša v sodnem postopku in obenem kandidira, ne vidi. "Številni politiki so v postopku. Tudi jaz sem bil, ko sem opozarjal na težave v Palomi,“ je povedal in dodal, da to, da je nekdo v kakršnem koli postopku, ne predstavlja nobenega kriterija.

Argument, ki so ga podali iz družinskega kroga Zorana Jankovića, naj gre v politiko z namenom zaščite svojih sinov, je Lahovnika presenetil. "To je bila nenavadna argumentacija, morda malo neposrečena. Glede njegove liste imam več pomislekov. Zdi se mi paradoksalno, da ima nekdo ambicijo postati predsednik vlade, zase pa trdi, da ni politik. To se mi zdi že v izhodišču neiskreno. Tudi to, da napove, da ne bo vstopil v strankarsko politiko, potem pa celo ustanovi lastno stranko,“ je komentiral primer Jankovića.

Sledi veliko razočaranje?

Lahovnik je za MMC izrazil bojazen, da bodo nekateri po volitvah zelo močno razočarali, ko bodo videli, da na hitro ustanovljene stranke niso izpolnile njihovih pričakovanj. Opominja, da je lažje presojati programe strank, ki so bolj podrobni in so nastajali daljše obdobje, pri novi ponudbi pa vedno obstaja tveganje.

Izrazil je tudi kritiko na račun Jankovićeve napovedi glede dviga DDV, saj ta ni bila podkrepljena z izračuni. "Slovenija je veliko več kot samo Ljubljana. Predvsem je veliko več kot samo neko trgovsko podjetje. (…) Pri državi je treba predvsem upoštevati javni interes, ki ga različne skupine gledajo različne,“ je še povedal o Jankoviću.

Preberite še naslednje intervjuje:

- Intervju z Jankovićem: Delu čast in oblast zame ni parola, to živim

- Virant: Državljani bodo razumeli, da bo v javnem sektorju treba zategniti pas

- Intervju z Borutom Pahorjem: Želim si notranji mir

- Intervju z Žerjavom: Potrebujemo predsednika vlade, ki bo krizni menedžer

- Karl Erjavec: Resno govorim, saj vidite, kako sem vztrajen in trmast

- Intervju s Katarino Kresal: Kvazirevolucij ne potrebujemo

- Golobič za Objektiv: Trdimo, da je sistem napačen