Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS
Kultura
24.4.2014

Ne ugodje ne realnost, ampak tisto, kar je onkraj

Oznake: Predavanje

Ob izteku razstave Življenje [v nastajanju] Janeza Janše je filozof Mladen Dolar predaval o otroštvu, ideologiji, ki ga spremlja, in njenih pasteh. Več »

Kultura
24.4.2014

Most med ljudmi in umetnostjo

Nova razstavna platforma Limited Edit111ons prinaša vsak mesec eno delo posameznega umetnika, ki za en dan zasede razstavni prostor na povsem vsakdanjem kraju. Ta tako postane neobičajna galerija in prostor umetnosti med ljudmi – in za ljudi. Več »

Kultura
23.4.2014

Nagrada – in dve leti praznine

Režiserka Ema Kugler je za celovečerni film Odmevi časa na festivalu WorldFest v Houstonu, sicer tretjem najpomembnejšem ameriškem filmskem festivalu, ki je namenjen predvsem neodvisnemu filmu in videu, minuli teden prejela posebno nagrado žirije. V filmu, ki je nastal v produkciji zavoda Zank, sta... Več »

Kultura
23.4.2014

Ko se piflarji sprašujejo o mediju

Novomedijska umetnost nam je s hitrim razvojem tehnologije potrebna bolj kot kadar koli prej, saj zastavlja prava vprašanja, ugotavlja italijanski umetnostni kritik Domenico Quaranta. Več »

Kultura
23.4.2014

Različni odmevi malega mesta

Ko se dogaja, se res dogaja, bi lahko zapisali o minulem četrtku na zemljepisni širini Metelkove mesta. Praktično ni bilo prostora, iz katerega se ne bi slišala živa glasba teh ali onih glasbenih zvrsti. Žanrsko-vsebinska pestrost je morala zadovoljiti še tako izbirčen okus, hkrati pa je... Več »

Kultura
22.4.2014

“Marquez bo večno živel v knjigah, besedilih in upih človeštva” (foto)

Fotogalerija

Pred Palačo lepih umetnosti, kjer je v ponedeljek potekala poslovilna slovesnost za kolumbijskega pisatelja Gabriela Garcio Marqueza, se je zbralo tisoče ljubiteljev enega največjih predstavnikov literarne smeri magičnega realizma. Več »

Kultura
22.4.2014

Glasbenik se mora navaditi, da nove pesmi postanejo stare

Najprej so prišli krokodili in zlati papagaj, in kmalu je rock'n'roll plesala cela Jugoslavija. To so tri postavke kratkega orisa zgodovine benda, ki je nastal v začetku leta 1980, da bi bil predskupina svojemu osnovnemu bendu, imenovanem Hipnotisano pile. A usoda ni izbrala »hipnotiziranega... Več »

Kultura
22.4.2014

Prvomajska

Oznake: Ičo Vidmar

Prvi maj je postal rutinski praznik, en tak dela prost dan v letnem času, ko narava v zmernih pasovih dehti, mladina nori, lokali na vrtovih polno strežejo kapučine in vrčke piva. Srednji razred, vsaj njegov vrhnji uslužbeniški del, gre na krajše počitnice. Tisti del političnega razreda, ki je v... Več »

Kultura
22.4.2014

O dejanju v odrskih slikah

Oznake: kritika

Novomeški Anton Podbevšek Teater, ki program snuje v okviru koledarskega leta, z novim projektom sledi vodilni misli tekoče »sezone«, Lacanovi maksimi psihoanalitične etike: »Ne popusti glede svoje želje!« Lacan je namreč menil, da je s psihoanalitične perspektive naša edina krivda lahko ta, da smo... Več »

Kultura
22.4.2014

Zgodilo se je čisto blizu vas

Oznake: med tipkami

Roman Pod srečno zvezdo predstavlja v opusu Sebastijana Preglja nekakšen preobrat, ki je lahko izjema, lahko pa napoveduje avtorjev zasuk v novo pripovedno smer. Pregelj je svoje bralce navadil (in morda tudi razvadil?) na tenkočutno spajanje pravljičnega, sanjskega pa tudi grotesknega ali celo... Več »

Kultura
19.4.2014

Raziskava pokazala, da moški raje pogledajo film kot preberejo knjigo

Oznake: knjiga, moški

Britanska raziskava pred nočjo knjige 23. aprila je pokazala, da moški raje pogledajo filmsko priredbo knjige kot pa preberejo izvirno delo, piše britanski BBC. Kar 75 odstotkov anketiranih moških je namreč dejalo, da se raje odločijo za filmsko različico, ob tem pa 30 odstotkov moških priznava, da... Več »

Kultura
19.4.2014

“Živim, da pripovedujem”

V četrtek je na svojem domu v mehiški prestolnici umrl znani kolumbijski pisatelj, Nobelov nagrajenec Gabriel Garcia Marquez, star 87 let. Vest o njegovi smrti je najprej sporočila tiskovna predstavnica njegove družine, pozneje pa je informacijo potrdil še kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos.... Več »

Kultura
19.4.2014

Revizija Biblije skozi filmske sanje

Oznake: Kritika

Biblična zgodba o Noetu je kratka, tako kot skoraj vse v Genezi, povezana pa je z božjim nezadovoljstvom z neko svojo kreacijo, namreč človekom. Komaj je ustvaril prva človeka, Adama in Evo, že ju je Bog pregnal iz raja samo zato, ker nista hotela ostati blažena bebca in sta ugriznila v jabolko z... Več »

Kultura
19.4.2014

Intimistični videoutrinki

V Bežigrajski galeriji 2 že enajstič poteka videofestival Narave, ki tematizira arhetipske odnose med človekom in naravo. Več »

Kultura
19.4.2014

Dolgčas političnega realizma

Županski kandidat Gams kipi od želje po literarnem pristavku k sodobni slovenski zgodovini boja za oblast. Gams je prototip svežega političnega obraza, ki se iz priljubljenega poslovnega mogotca povzpne v osvajalca ljudskih src z metodo kruha in iger. Tu se podobnost z bolezenskimi simptomi... Več »

Stran 1-3200