Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS
Knjiga
4.3.2015

Raje kot Žižka ima Gorana Dragića

Oznake: Festival Fabula

Francoz Clément Bénech, avtor kratkega romana Slovensko poletje, je kot gost literarnega festivala Fabula pojasnil, kako je v njegovem prvencu prišlo do nekaterih faktičnih zmot o Ljubljani in kdo je njegov najljubši Slovenec. Več »

Knjiga
3.3.2015

Ostra merila za majhne ustrezajo velikim

Fotogalerija
Oznake: Založništvo

Stabilno javno financiranje izdajanja knjig je mnogim mlajšim, manjšim in novim založbam nedosegljivo, saj je režim subvencioniranja precej manj zahteven do tistih, ki že dolga leta uživajo podporo, v primerjavi s tistimi, ki bi jo morda Več »

Knjiga
28.2.2015

Nihče ne bi spal z ženo boga

Današnja gostja festivala Fabula Janice Galloway (1955) je v sodobno škotsko literaturo stopila konec 80. let, ko se je z romanom Dihati moraš, to je vsa skrivnost (v slovenščino prevedenim leta 2000) suvereno posvetila temi ženske depresije. Močna ženska je ponovno v središču zanimanja njenega... Več »

Knjiga
28.2.2015

Odsotni temelj družbe

Hrvaški filozof Boris Buden, ki od razpada Jugoslavije živi v Berlinu in je Cono prehoda (s podnaslovom O koncu postkomunizma) napisal v nemščini, nam v njej ponuja izjemno lucidno analizo tega, kar se nam je dogajalo, pa si stvari nismo znali v celoti razložiti, ker nam je, ob mnogih knjigah na to... Več »

Knjiga
25.2.2015

Literarni znanilec pomladi prinaša laži

Fotogalerija
Oznake: Fabula 2015

Zadnji februarski dan bo Ljubljano ponovno zasedel festival Literature sveta – Fabula, ki tokrat v ospredje postavlja tematiko moč lažnega. V dobrem tednu dni bo na različnih lokacijah v prestolnici ponujenih več kot 35 dogodkov, središče festivala pa bodo ponovno literarni večeri s priznanimi Več »

Knjiga
21.2.2015

Krik lačnih in premraženih

Vesna Lemaić, ne več ravno novinka na literarni sceni, je še ena v zdaj že dolgi vrsti domačih piscev, ki se v svojih delih ne morejo odlepiti od dejanskega družbenega in ekonomskega stanja zadnjih let, kajti v romanu Kokoška in ptiči bralca popelje na poligon kriznih časov. Upore Slovencev zoper... Več »

Knjiga
20.2.2015

Potešiti vsaj enega na tem svetu

KUD Logos je predstavil devet novih del v treh knjižnih zbirkah. Knjige so vsebinsko zaznamovane s krščansko oziroma islamsko mislijo in sodobno mistično poezijo. Več »

Knjiga
14.2.2015

Benetke, vrabec v roki

Z novim romanom se črkarski mojster Dekleva žal ne bo proslavil. Benetke, zadnjič je sicer eden boljših romanov sveže literarne produkcije, a to ponovno več pove o stanju sodobne slovenske pisave kot o tokratni drži Deklevovega peresa. Ta se ne bo zagovarjal zaradi dolgočasnosti – Benetke med obema... Več »

Knjiga
10.2.2015

Junaki: Jezik, Tekst, Ustvarjanje

Fotogalerija

Življenjske usode posameznikov, posebno v različnih zgodovinskih časih, so značilnost del Katarine Marinčič (1968). Pisateljico poznamo tudi po dejstvu, da je poleg Berte Bojetu edina ženska, ki je prejela nagrado kresnik. (Glede na število pisateljic, predstavljenih samo v tej rubriki, nas lahko... Več »

Knjiga
3.2.2015

55 let po izjemnem prvencu bo Harper Lee izdala svoj drugi roman

55 let po izidu velike uspešnice »Ne ubijaj slavca« (To Kill a Mockingbird), za katero je Harper Lee prejela Pulitzerjevo nagrado, bo pisateljica (končno) izdala še drugi roman - »Go Set a Watchman«, je sporočila njena založniška hiša. Več »

Knjiga
31.1.2015

Najnovejše knjige Georgea R.R. Martina še ne bomo brali letos

Dolgo pričakovani šesti roman v knjižni sagi Pesem ledu in ognja pisatelja Georgea R.R. Martina, The Winds of Winter (Zimski vetrovi), letos še ne bo na prodajnih policah in v rokah nestrpnih bralcev. Ti bodo tako morali poseči po kateri od prejšnjih knjig in počakati (vsaj) na Več »

Knjiga
31.1.2015

Glavno gorivo zanesenjaška ljubezen

Nedavno se je na domačem knjižnem trgu pojavila nova založba, imenovana VigeVageKnjige (VVK), ki jo je ustanovilo uredništvo štirih ustvarjalk različnih profilov. V prvi sezoni pred bralce pošiljajo pet risoromanov; pred novim letom sta izšla prva dva, Peščeni grad Frederika Peetersa in Pierra... Več »

Knjiga
31.1.2015

Igra (ne)združljivega

Kako združiti tri zgodbe o realnih zgodovinskih osebah, arheologu Heinrichu Schliemannu, o osebi P., šefu protiobveščevalne službe »neimenovane« socialistične dežele, in pisatelju Karlu Mayu, čigar življenjsko zgodbo skuša na oder postaviti še en literarni lik, pisatelj Pavel, ko pa med njimi ni... Več »

Knjiga
28.1.2015

Od kultnih stihov do sodobnih dram

Cankarjeva založba je predstavila svoje načrte v tem letu. Napovedujejo vrsto zanimivih izdaj domačih in tujih avtorjev. Več »

Knjiga
26.1.2015

Pri iskanju Cervantesovih ostankov so odkrili krsto z njegovima začetnicama

Znanstveniki so pri iskanju posmrtnih ostankov španskega pisatelja Miguela de Cervantesa odkrili krsto, ki vsebuje njegovi začetnici MC. Ostanke lesene krste so našli med drugimi kosi lesa, ki so bili del številnih krst, nahajali pa so se na polici za pokope pod samostanom v Več »

Stran 1-47