Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS
Knjiga
2.9.2014

Potovanje od glasu do besede

Literarni festival Sanje v Medani, ki je pretekli konec tedna potekal v Goriških brdih, je gostil tudi turško pisateljico Oyo Baydar, avtorico romana Izgubljena beseda (2007), ki je v prevodu Erne Pučnik letos izšel pri založbi Sanje. No, svoj prvi roman je Oya Baydar napisala že leta 1958, ko je... Več »

Knjiga
30.8.2014

Molčeče o migracijah

V drugem romanu Miriam DrevNemir trči med seboj več kulturnih tektonskih plošč. Slovenka Ema, novinarka in ločena mati dveh otrok, se namreč zaplete v vikendaško romanco z oblikovalcem Tiborjem, Avstrijcem, ki pa je k našim severnim sosedom zaradi zatohlih družbenopolitičnih razmer prebegnil iz... Več »

Knjiga
30.8.2014

“Dovolj dolgo moraš živeti, pa si legenda!”

Fotogalerija

Svetlana Makarovič je občinstvo festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju v zadnjih dneh navdušila z vsakim nastopom. Še zadnja priložnost za okušanje vrhunske poezije in vina je danes, ko se bo omenjena prireditev končala z velikim večernim pesniškim branjem na Več »

Knjiga
29.8.2014

Cerkovna ordninga: Dragoceno dediščino bo mogoče tudi prelistati

V četrtek bodo v Narodni in univerzitetni knjižnici odprli razstavo Cerkev slovenskega jezika, ki bo na ogled ponudila originalni izvod Trubarjeve Cerkovne ordninge. Tega so nepričakovano odkrili lani oktobra v Mestnem arhivu v Memmingenu v Nemčiji, prav letos pa mineva 450 let od izida tega Več »

Knjiga
27.8.2014

Ko se pesmi rodijo v novem jeziku

Oznake: Zlati čoln

V nedeljo se je v Škocjanu na Krasu začela 12. mednarodna pesniško-prevajalska delavnica Zlati čoln, ki letos gosti trinajst povabljencev iz sedmih držav sveta. Več »

Knjiga
27.8.2014

Tudi vino je z leti vse žlahtnejše

Svoj prvi rojstni dan po lanski 100-letnici je včeraj v Ljubljani – kot že zadnjih nekaj let – proslavil ugledni pisatelj Boris Pahor. Ob tem je 90-letnico slavil tudi njegov prijatelj Alojz Rebula, kateremu so se pri Cankarjevi založbi poklonili s ponatisom njegovega pomembnega romana V Več »

Knjiga
27.8.2014

Zrel sadež neke dekade

Letošnjo Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta je sinoči v Celju prejela Petra Kolmančič za zbirko P(l)ast za p(l)astjo. Zlatnik poezije, nagrado za posebne dosežke na področju poezije, pa je za svoj življenjski opus dobil Več »

Knjiga
26.8.2014

Junaki, zaznamovani z izbrisom

Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije je 26. februarja 1992 izbrisalo 25.671 ljudi. Večina jih še danes nima urejenega statusa. – Novi roman Mihe Mazzinija se s tem statističnim podatkom pravzaprav zaključi. Izbrisana ni študijski povzetek iz leta v leto številnejših medijskih opozoril... Več »

Knjiga
25.8.2014

Poezija je vendarle urbana zadeva

Ena od dveh selektorjev letošnjega 18. festivala Dnevi poezije in vina, ki bo med 27. in 30. avgustom potekal na Ptuju, je slovenska pesnica Lucija Stupica Enbohm, ki že dve leti živi med Slovenijo in Švedsko. Skupaj z ameriško-ukrajinskim pesnikom Ilyo Kaminskim je bila letos zadolžena za iskanje... Več »

Knjiga
23.8.2014

Meje jezika niso meje pisateljevega sveta

Osrednji slovenski literarni festival Vilenica bo mogoče ujeti v 15 krajih po Sloveniji in v zamejstvu. Njegovi nosilni stebri ostajajo literarna branja, na katerih se bo predstavilo 40 domačih in tujih avtorjev, ter pogovori, kjer bo ključno vprašanje, kako se pisatelji gibljejo med jeziki, v Več »

Knjiga
23.8.2014

Še je tu

Ni je več je čisto malo več kot dober psihološki triler. V nasprotju z večino izdelkov tega žanra se izrazito posveča psihološkemu poglabljanju glavnih likov in dinamiki njunega partnerskega odnosa. Roman črpa iz realistične kompleksne človeške psihologije in prav ta je tista, ki v besedilu tvori... Več »

Knjiga
22.8.2014

Z novo zasnovo v polnoletnost

Prihodnjo sredo bodo na Ptuju znova zaživeli Dnevi poezije in vina. Osrednja gostja letošnjega festivala bo Svetlana Makarovič v družbi nemške pesnice Elke Erb in Tomasa Venclove iz Litve. Več »

Knjiga
21.8.2014

Jeseni sto novih knjig

V drugi polovici letošnjega leta založba Mladinska knjiga obljublja sto novih knjižnih naslovov, znova pa razpisuje tudi natečaj za nagrado modra ptica. Več »

Knjiga
16.8.2014

Boj skrupul

Ameriški pisatelj Henry James (1843–1916), naturalizirani Anglež, je mojster cizeliranih psiholoških in socialnih portretov Američanov, ki jih slika kot naivne in nadvse dejavne, ter Evropejcev, izrojenih in modrih, okostenelih v tradicijah ali zapletenih družbenih kodih. V slovenščino je... Več »

Knjiga
11.8.2014

Beli gospodar, temnopolta žrtev

Fotogalerija
Oznake: Kritika

Deseti roman nobelovke Toni Morrison, ki je v izvirniku izšel leta 2012, nadaljuje v prejšnjih delih problematizirane teme, kjer je v ospredju z rasizmom označeni položaj Afroameričanov, še posebej žensk, v prejšnjem stoletju. Že romaneskni prvenec avtorice, rojene leta 1931 v črnskem getu mesta... Več »

Stran 1-28