Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS
Knjiga
1.10.2014

Prelivanje rdečega črnila

Lektorsko društvo Slovenije želi z uvedbo lektorske licence urediti status lektorjev, ki se z lektoriranjem ukvarjajo profesionalno, ne zgolj priložnostno. Medtem ko pristojno ministrstvo državne regulacije ne načrtuje, bi bila za naročnike lektorskih storitev taka Več »

Knjiga
27.9.2014

Zakaj knjig z napakami ne vrnemo kot čevlje?

Pred dnevi je v Modrijanovi knjigarni v Ljubljani potekala debata o napakah v knjigah. Sogovorniki so se strinjali, da so povsem “brezmadežne” knjige izjemno redke. Več »

Knjiga
27.9.2014

Oropani intime

Zlata in Srebra, protagonistki romana Rezervno življenje, sta prav posebni dekleti, ne le zaradi svojih nenavadnih imen, temveč predvsem zaradi hendikepiranosti, ki na sencih spaja njuni glavi. Makedonsko-slovenska avtorica Lidija Dimkovska si je pri podajanju njune zgodbe izposodila kar Zlatin... Več »

Knjiga
23.9.2014

Bližina na varn(ostn)i razdalji

Tomaž Kosmač ostaja zvest samemu sebi – v več pogledih. Najprej kot avtor, saj je njegov novi roman Sabina, tako kot kratkoprozna zbirka Punk is dead (2008) in roman Varnost (2012), poln nezgrešljivo »kosmo-gonskih« dogodivščin, ki imajo morda res videz že branega, a zato ne delujejo nič manj... Več »

Knjiga
20.9.2014

Komplot kvadratnih metrov

Po Slovenki, ki je brez dvoma največji slovenski stanovanjski film, smo dobili še knjižno obdelavo tega večnega problema mladih, življenja polnih Slovencev. 66,3 m2 je tako rekoč obvezno čtivo za vse mlade Slovence, ki so dobro dedovali in trenutno kupujejo nepremičnino – prepričal jih bo, da... Več »

Knjiga
17.9.2014

Izšel prvi slovenski prevod islamske svete knjige iz izvirnika

Oznake: Koran

Pri založbi Beletrina je izšel prvi slovenski prevod Korana iz arabskega izvirnika. Nastajal je več kot deset let, opravila sta ga Mohsen Alhady in Margit P. Alhady. Po besedah Alhadyjeve je bil narejen pravoverno z namenom, da predstavi ortodoksno islamsko tradicijo takšno, kakršno poznajo,... Več »

Knjiga
17.9.2014

Tečaj prižiganja kresnega ognja

Jesenska ponudba delavnic kreativnega pisanja proze in poezije je tudi letos pestra. Medtem ko se prav v teh dneh organizatorji odločajo o njihovih vsebinah, mladi avtorji pa o svoji prijavi, je nas zanimalo predvsem, kakšen je njihov učinek. Več »

Knjiga
16.9.2014

Nastajanje Lainščkovega romana na Facebooku spremljalo 1600 sledilcev

Oznake: Feri Lainšček

Nastajanje romana Strah za metulje v nevihti, ki ga je pisatelj Feri Lainšček po poglavjih - 35 poglavij prvega dela romana - objavljal na družbenem omrežju Facebook, je spremljajo 1614 bralcev. Roman bo v knjižni obliki izšel novembra pri založbi Beletrina, po izidu pa bo na spletnem omrežju... Več »

Knjiga
13.9.2014

Naložba v sporazumevanje

Kaj imata skupnega Valerija Skrinjar Tvrz in Péter Pál? Malo, saj je med njima skoraj sedemdeset let razlike. Pa vendar sta se s svojimi besedili znašla v isti knjigi – prva pričujočo antologijo odpira, drugi zapira, toda ne povsem: ta je namreč najmlajši izmed pišočih, ki jih je strokovna skupina... Več »

Knjiga
11.9.2014

Jelka Reichman: Najtežje bi se poslovila od svoje risalne mize

Fotogalerija
Oznake: Jelka Reichman

Priznana ilustratorka Jelka Reichman je pred kratkim praznovala častitljivih 75 let, mineva pa tudi skoraj pol stoletja, odkar je objavila svoje prve ilustracije v drobni knjižici Šivilja in škarjice iz zbirke Čebelica. Več »

Knjiga
10.9.2014

O svinjskih boleznih in zaročnih pismih

Na razstavi redkih in dragocenih publikacij Slovanske knjižnice bodo na ogled nekaj sto let stare slovenske knjige. Poleg nabožnih in zgodovinskih del so zanimive tudi običajne priljubljene izdaje za vsakodnevno rabo. Več »

Knjiga
8.9.2014

Ko se odpira večji svet

Mednarodni literarni festival Vilenica se je v soboto končal s sklepno slovesnostjo v istoimenski kraški jami, že dopoldne istega dne pa so kristal Vilenice podelili moldavski pisateljici Liliani Corobca. Več »

Knjiga
6.9.2014

V žanrskih vicah

Oči Lire Kazan so roman, ki je obtičal v literarnih vicah. Usodo mu kroji notranja razcepljenost na kriminalni žanr in družbenokritični dokument. V romanu je prepoznati poskuse, da bi učinkoval s suspenzično podmazanimi zgodbenimi obrati, pa hkrati poskuse, da bi bil nekaj več: pričevanje iz samega... Več »

Knjiga
2.9.2014

Potovanje od glasu do besede

Literarni festival Sanje v Medani, ki je pretekli konec tedna potekal v Goriških brdih, je gostil tudi turško pisateljico Oyo Baydar, avtorico romana Izgubljena beseda (2007), ki je v prevodu Erne Pučnik letos izšel pri založbi Sanje. No, svoj prvi roman je Oya Baydar napisala že leta 1958, ko je... Več »

Knjiga
30.8.2014

Molčeče o migracijah

V drugem romanu Miriam DrevNemir trči med seboj več kulturnih tektonskih plošč. Slovenka Ema, novinarka in ločena mati dveh otrok, se namreč zaplete v vikendaško romanco z oblikovalcem Tiborjem, Avstrijcem, ki pa je k našim severnim sosedom zaradi zatohlih družbenopolitičnih razmer prebegnil iz... Več »

Stran 1-31