Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS
Knjiga
22.11.2014

Samotno krpanje

Proza Franja Frančiča je v našem prostoru sinonim za verizem. Verizem temne strani lune, če smo natančni. Vse do svojega zadnjega romana je popisoval zlasti različne konture uničenja in kaosa in smrti (ali bolje – umiranja pri živem telesu), z novim romanom Samota na površini sicer vztraja pri... Več »

Knjiga
21.11.2014

O moči, zlorabah in ženski zgodbi

Lani ustanovljeno nagrado mira, ki jo ustvarjalkam podeljuje ženski odbor slovenskega centra PEN, letos prejme koroška pisateljica Maja Haderlap. Žirija jo je soglasno izbrala med petnajstimi nominirankami. Slavnostna podelitev nagrade bo jutri ob 17. uri v ljubljanski Več »

Knjiga
19.11.2014

Knjižnica krepi državljana

Knjižnice so za direktorico mestne knjižnice v Helsinkih Tuulo Haavisto vprašanje demokracije. Tega mnenja so tudi tamkajšnje mestne oblasti, ki Fincem v samem središču prestolnice, na eni najboljših še prostih lokacij, gradijo novo centralno knjižnico. Dolgotrajna debata je vodila do sklepa, da si... Več »

Knjiga
18.11.2014

Dve glavi, eno življenje

Na zadnjih straneh zadnjega romana Lidije Dimkovske, Rezervno življenje, so štiri zahvale ustanovam, ki so pomagale pri pisanju romana, med njimi tudi dvema slovenskima, DSP in MK. Glede na to, da je Rezervno življenje nastalo v makedonščini (poslovenil ga je Aleš Mustar), je takšna podpora... Več »

Knjiga
15.11.2014

Odloča vplivnost knjige ali založbe?

Oznake: Založništvo

Javno sofinanciranje knjig ima mnoge učinke, a nižje cene knjig niso eden izmed njih. Preverili smo, zakaj se povprečne subvencije od založbe do založbe razlikujejo, kakšen vpliv na to ima subjektivna kategorija “ugleda založnika” ter zakaj so podrobnejši podatki o Več »

Knjiga
15.11.2014

Nekateri so za vroče

173 cm, 70 kg, 37 let, samska, profesorica. Če glavna junakinja ne bi bila rojena v slovensko književnost, bi bila grešna Eva, tako pa nosi samo prekletstvo imena Manica (Krjavlja žal ni). Ker prihaja iz Maribora, ne iz Los Angelesa, se njen priimek logično posloveni v Munro. Pa zato ni nič manj... Več »

Knjiga
10.11.2014

Ob smrti Kajetana Koviča: Ni važno, ali južni otok je, dokler ga iščemo

Fotogalerija

Umrl je Kajetan Kovič, pesnik, pisatelj in prevajalec, avtor Južnega otoka, Labradorja in Bele pravljice, pesmi, ki so nam v zavest naslikale pokrajine, ki se jih ne da več izbrisati. Več »

Knjiga
8.11.2014

Pod narekovaji popoln

Piarovka je ena redkih slovenskih knjig, v kateri ima vsebina dejansko zvezo s tem, kar o njej piše na naslovnici: »Kaj storiti z novimi dejstvi in resnicami in ali jih je sploh mogoče uporabiti tako, da bo volk sit in koza cela?« kot k branju z zagonetko vabi založnik. Mislim, da bralkam ničesar... Več »

Knjiga
7.11.2014

Po dolgi bolezni je umrl pesnik Kajetan Kovič

Oznake: Kajetan Kovič

V 84. letu starosti je po dolgi bolezni danes preminil slovenski pesnik, pisatelj in prevajalec, akademik Kajetan Kovič, ki je bil mojster verza in sloga ter priljubljen mladinski pisatelj. Avtor mačkona Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba je s svojim delom zaznamoval celotno... Več »

Knjiga
5.11.2014

Kritiki začeli potresati sito

Oznake: Kritiško sito

Društvo slovenskih literarnih kritikov (DSLK) je razglasilo nominirance za nagrado kritiško sito, ki jo podeljuje za najboljšo slovensko knjigo leta. To so Jasmin B. Frelih z romanom Na/pol (Cankarjeva založba), Tadej Golob z romanom Ali boma ye! (Goga), Davorin Lenko z romanom Telesa v temi... Več »

Knjiga
30.10.2014

Protestantska etika in kapitalizem

Oznake: Primož Trubar

Če se ne spomnite ali niti ne veste, zakaj je 31. oktober dan reformacije, to pač ni noben problem, prižgete računalnik ali izvlečete pametni mobilni telefon in google vam pove, da je dan reformacije verski praznik v spomin na 31. oktober 1517, ko je nemški duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v... Več »

Knjiga
25.10.2014

VIS Zupan

V novi zbirki esejev Uroša Zupana je bralec resda prikrajšan za piščeve običajne kulinarične in športne umetnije, a nič zato – prava zabava se tokrat začne šele z literaturo in glasbo. Zbirka je razdeljena na daljši del, posvečen razmišljanju o prozi, in dva krajša, muzikalična, o poeziji in... Več »

Knjiga
23.10.2014

Sponzor se je umaknil

Oznake: Jenkova nagrada

Častni konzul Republike Poljske v Sloveniji Nedjan Brataševec, ki je lani prevzel sponzorstvo Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta, je včeraj sporočil, da »nepreklicno, sporazumno ter iz povsem razumljivih razlogov« odstopa od tega projekta. To je storil po tistem, ko je letošnja... Več »

Knjiga
23.10.2014

Očarljiv preplet jezikov

Oznake: Slikanice

Letošnjo nagrado Kristine Brenkove je za svojo avtorsko slikanico o Ferdinandu Hallersteinu včeraj prejela Huiqin Wang. Več »

Knjiga
22.10.2014

Svobodni kot smetiščni muc

Mladinska knjiga je izdala zbirko Zlata mačja preja, izbor najbolj priljubljenih pravljic Svetlane Makarovič, pesnice krvavih balad, a tudi avtorice topline polne literature za otroke. Več »

Stran 1-37