Prvak SD in premier Borut Pahor se je na dogajanje v ZN na kratko odzval na popoldanski novinarski konferenci. Kot je ocenil, je Slovenija kljub temu, da ni bila izvoljena v Varnostni svet ZN, svojo kandidaturo predstavila tako, da je ugled, ki ga ima, še dodatno okrepila.

Predsednik SDS Janez Janša je preko socialnega omrežja Twitter izrazil obžalovanje, ker Slovenija ni dobila sedeža v VS ZN. "Škoda. Članstvo v VS ZN je pomembno. Upajmo, da bo poraz prinesel streznitev in realen pogled na težo slovenske zunanje politike danes," je zapisal.

Türk po glasovanju za VS ZN pohvalil delo slovenske diplomacije

Po mnenju vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija je bila odločitev Slovenije, da odstopi od kandidature, pričakovana, saj je Azerbajdžan očitno vodil v vseh krogih, tako da bi vztrajanje Slovenije postalo že "nekoliko nerazumljivo". Juri meni, da je bila poteza ob dejstvu, da se je Slovenija dobro odrezala in da je slovenska diplomacija vendarle uspela obdržati precejšnjo podporo, edina možna, če Slovenija ni želela blokirati nadaljnjega dela Generalne skupščine ZN pri tem imenovanju.

Juri je tudi čestital ministru Žbogarju in diplomatski ekipi v New Yorku. "Slovenija nima nafte, Slovenija je kandidirala v bistveno bolj težavnih pogojih kot Azerbajdžan in ne vidim v tem nobene posebne tragedije. Naš ugled zaradi tega ni manjši," je za STA še menil Juri.

Žbogar: Naš največji problem je bil, da smo članica Evropske unije

Očitno je minister Žbogar ocenil, da gre zadeva v tako smer, da ni več možnosti za to, da bi si kakor koli izborili ali zlobirali sicer pomembno mesto v VS ZN, pa je menil vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik. Obenem je prepričan, da je minister Žbogar oziroma slovenska diplomacija storila vse potrebno, in da se kaj več verjetno ni dalo storiti.

Izid tekme je povezan s težo, ki jo ima Slovenija trenutno v VS ZN

Izid tekme za sedež v VS je po mnenju Presečnika na nek način tudi povezan s težo, ki jo ima Slovenija trenutno v VS ZN, svojo vlogo pa so odigrale tudi muslimanske države in nekatere velesile. Sicer pa sam ne vidi v tem velike tragedije oziroma razloga za ostro kritiko na račun slovenske diplomacije.

Evropski poslanec iz LDS Jelko Kacin pa je dejal, da so bile ocene o obsegu podpore očitno nerealne. Kacin vidi glavni problem v slovenski nezadostno razviti diplomatski mreži. "Juriš na nebo se ne izide, če v to niso vložene realne priprave," se je slikovito izrazil.

V Evropski uniji bi bili zadovoljni, če bi Sloveniji uspelo v Varnostni svet ZN

Po drugi strani pa je Kacin mnenja, da bi Sloveniji ne le godilo, ampak bi bilo zanjo tudi dragoceno biti članica VS, še posebej, ko se moramo v Sloveniji soočiti s posledicami globalne gospodarske in finančne krize. Zavedanje, da so še kaki drugi problemi na svetu, ne samo slovenski, bi veliko prispevalo k bolj operativnemu in realnemu odzivanju tako slovenskih političnih strank kot širše javnosti, je menil.

Jelinčič bi odstopil v zameno za azerbajdžanske investicije v Sloveniji

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je dejal, da je bilo po 15 krogih glasovanja očitno, da Slovenija nima možnosti za zmago nad Azerbajdžanom, zato se mu zdi smiselno, da se je kandidaturi odpovedala. Po njegovem mnenju je razlog za poraz slaba priprava za dvoboj z Azerbajdžanom, ki se je očitno bolje pripravil. "Če bi se dobro pripravili, bi lahko že v prvem krogu zmagali," je menil.

Šabič: Slovensko vodstvo pred Azerbajdžanom je bilo priznanje ugledu

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je dejal, da je bilo poraz Slovenije pričakovati. Kot je poudaril, si je Slovenija že v prejšnjem mandatu v VS v letih 1998-1999, namesto da bi si pridobila vrsto novih prijateljev, pridobila kar nekaj novih sovražnikov. "Dejstvo je, da naša takratna pozicija Sloveniji ni prinesla nič pozitivnega, pokazalo se je samo, da podlegamo ameriškim interesom in takrat smo tudi glasovali in delovali tako, kot da bi bili ekspozitura Amerike," je menil Jelinčič.

Jelinčič je v izjavi za STA še dodal, da bi bil slovenski odstop od kandidature lahko pametnejši in da bi minister Žbogar v zameno zanj lahko pridobil investicije iz Azerbajdžana. "Lahko bi se dogovoril z Azerbajdžanci, da bi že v samem začetku ponudil odstop v zameno za pol milijarde do milijarde evrov investicij v Sloveniji. Vendar naši tega ne znajo. To dela ves svet, razen Slovencev, ki smo na tem področju totalno nesposobni," je še dejal prvak SNS.