Pri tem Janša računa na verodostojnost poslancev SD, ki so v razpravi o zaupnici izjavljali, da v primeru izglasovane nezaupnice ni druge alternative kot predčasne volitve. "Če se bodo besed držali, potem smo na hitri poti k predčasnim volitvam in s tem možnosti iskanja rešitev," je dejal. Napovedal je, da bo SDS od zdaj naprej vse sile usmerila v združevanje moči za čim boljšo "afirmacijo programov za čim hitrejšo rast in delovna mesta: To je srčika tega, kar Slovenija v prihodnje potrebuje". Pri tem pa upa, da bo prevladala neka zrelost in da "se bodo vsi, ki gredo na volitve, zavedali resnosti položaja in da bo razprava vsebinska".

Ob tem napoveduje, da bo skušala SDS do volitev "združiti toliko sil razuma in demokracije", da bodo možne tudi ustavne spremembe, ki "so po našem prepričanju potrebne". Glede iskanja morebitnega novega mandatarja predsednik SDS meni, da nekaj takšnih poskusov verjetno bo, vprašanje pa je, do katere formalne stopnje bodo prišli. "Tudi če bodo vloženi v DZ, nimajo nobene možnosti za uspeh, v kolikor bodo poslanci SD ostali pri izjavah, ki so jih dali danes. Za zdaj pa nimam razloga, da tem besedam ne bi verjel," je dejal.

Možnost za to, da bi v DZ na predčasnih volitvah uspelo priti kateri od civilnih iniciativ, po Janševi oceni obstaja, se "pa do zdaj v Sloveniji še ni zgodilo, da bi kar vzniknila neka pobuda in bila večinska". Zato večjih presenečenj ne pričakuje. Pahorju Janša priznava, da je skušal nekatere stvari premakniti v pravo smer, vendar pa zato po njegovih besedah velikokrat ni imel podpore niti znotraj lastne stranke niti znotraj koalicije. Poudaril je tudi, da je bila vlada, ki jo je vodil od leta 2004 do 2008, do zdaj edina vlada, ki je v nespremenjeni sestavi preživela ves mandat.

36 za in 51 proti: Vladi je bila izglasovana nezaupnica

Vlačič: Stranke so se odločile za predčasne volitve

Stranke so se danes po besedah podpredsednika SD Patricka Vlačiča odločile za predčasne volitve, v tej sestavi sil pa se mu to ne zdi slabo. Očitno je za te težke čase potrebna vlada, ki uživa podporo ljudi, je po neizglasovani zaupnici vladi Boruta Pahorja za STA dejal Vlačič. Izid ga ni presenetil. Po besedah Vlačiča bo vsaka prihodnja vlada, ki bo ljudem obljubljala, da bo "vse super in lepo in da ne bo delala ukrepov, ki smo jih mi", volivcem govorila neresnične stvari in jim "ne bo nalila čistega vina". SD po Vlačičevih besedah novega mandatarja ne bo predlagala. Na vprašanje, ali se mu zdi, da je koalicija v tem mandatu premalo sodelovala z opozicijo, pa odgovarja, da mora biti za to iskrenost na obeh straneh. "Že pri prvih glasovanjih smo imeli s tem težave, pri Natu in proračunskem presežku. Že takrat se je to temeljno zaupanje skrhalo," je dejal Vlačič.

Mandat predčasno končuje deveta slovenska vlada

Kresalova: LDS novega mandatarja ne bo iskala

V LDS so se po besedah Katarine Kresal zavzemali za to, da bi do odločitve o predčasnih volitvah prišli soglasno in bi v tem vmesnem času imeli vlado, ki bi imela polna pooblastila, saj sedanji časi to zahtevajo. "Toda večina v parlamentu je odločila drugače. Kakšne posledice bo imela ta odločitev, pa bomo še videli v prihodnjih dneh," je v izjavi novinarjem v DZ dejala Kresalova. LDS bo po njenih besedah igrala konstruktivno vlogo še naprej in poskušala sprejemati odločitve, "ki bodo kar se da dobre za državo". Ob tem zagotavlja, da LDS ne namerava imeti aktivne vloge pri iskanju novega mandatarja, če jih bo kdo povabil k pogovoru, pa bodo aktivni, kot vedno doslej. Kresalova meni, da je dosedanji predsednik vlade Pahor morda celo prevečkrat "ponudil roko" opoziciji. Če česa Pahorju ne moremo očitati, mu po mnenju Kresalove ne moremo očitati želje po sodelovanju. "Nenehno je ponujal roko opoziciji, morda včasih tudi prevečkrat. Očitno pa je bila ideja o sodelovanju na strani opozicije vendarle le ideja in ne neka srčna želja. Tako se je pač končalo," je še ocenila predsednica LDS.

Kumer: Želim si, da bi na novo premešali karte

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je zatrdil, da po neizglasovani zaupnici ta vlada odhaja in poslanska skupina SD ne bo podprla nobenega mandatarja. Kot je dejal, si želi, da bi na novo premešali karte, ker verjame, "da rezultat na volitvah ne bo takšen, kot nekateri pričakujejo".

Kumer je poudaril, da se zavzemajo za čimprejšnje predčasne volitve. Ob tem pa je pojasnil, da rezultat ne bo, kot ga nekateri pričakujejo, saj za "avtoritarneže v tem slovenskem političnem prostoru ni mesta, da bi dobili neko absolutno večino na volitvah".

Vladi je bila izglasovana nezaupnica, kaj sledi?

Jelinčič: Glede zaupnice smo se odločili že zgodaj

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je pojasnil, da so se glede podpore ministrskim kandidatom in s tem zaupnici vladi odločili že zelo zgodaj. Vendar ni želel, da bi mediji seštevali glasove in "pripravljali novo koalicijo". Kot je dejal, se mu zdi smiselno, da mediji poročajo, ne pa da pripravljajo novo koalicijo. V SNS namreč do samega glasovanja niso želeli razkriti, kako bodo glasovali. Glasovali pa so proti. Na novinarsko vprašanje, na čem temelji odločitev njegove poslanske skupine, je Jelinčič odgovoril, da na treznem razumu in premisleku. Jelinčič sicer pričakuje, da bo kakšna stranka poskušala z novim mandatarjem, da se, kot je dejal, pridobi nekaj časa, "da se še nekatere zadeve poskrijejo, da se kaj pobere, kar se da pobrati, in da se še kakšen dokaz uniči". Dodal je, da se bo še videlo, kdo to bo.

SLS: Sloveniji priložnost za nov zagon

Slovenija z današnjim dnem vsekakor dobiva novo priložnost za nov zagon, je po izglasovani nezaupnici vladi Boruta Pahorja dejal predsednik SLS Radovan Žerjav. Kot pravi, sam v tem ne vidi nobene drame, ampak predvsem "veliko optimizma za to, da bomo z novimi ukrepi, z novimi spremembami prišli do tistega, kar ta Slovenija vsekakor potrebuje". Žerjav upa, da bo pri tem čim manj zapletov. SLS je po njegovih besedah na vse to pripravljena - "pripravljena na ukrepe, pripravljena na spremembe, ki zagotovo ne bodo enostavne". "Upam, da kaj dosti zapletov na poti k predčasnim volitvam ne bo," je odgovoril na vprašanje, kaj sledi v prihodnje. Na vprašanje, ali se bo dan po izglasovani nezaupnici začela predvolilna kampanja, pa je Žerjav odvrnil, da se je kampanja začela že pred nekaj meseci in da se SLS na predčasne volitve pripravlja že od junijskih referendumov dalje.

Borut Pahor - tretji slovenski premier, ki je predčasno sklenil mandat

Golobič: Možnost novega mandatarja je minimalna

Gregor Golobič je dejal, da je današnji rezultat glasovanja posledica neupoštevanja vrste predlogov, sugestij, kritik, analiz. Poudaril je, da so se poslanci odločali, ali je Pahor sposoben reševati slovenske probleme ali ne in da je bil njihov odgovor nikalen. Kot je spomnil, je sam politično javnost pred časom razburil z izjavo, da ta vlada Slovenije ne bo mogla rešiti iz krize, in prihodnja tudi ne. Danes se po njegovih besedah nad tem nihče več ne zmrduje, saj se vsi zavedajo, kako resna je kriza. "In z današnjim korakom se povečuje zavedanje, kako resna je situacija. Pa ne politična, ampak siceršnja," je dodal. "Slovenija potrebuje premik. Pa ne premika na oblasti ali premika oblasti, ampak premik v glavah - glavah politikov in ljudi. Vseh po vrsti," je prepričan Golobič, ki upa, da bo zdaj to prišlo na vrsto. Tudi prvak Zaresa se strinja, da je možnost novega mandatarja "minimalna". Ta trenutek je zamujen, verjame.

Juri: Poslanci z držo, ki ne bo sporna pred javnostjo

Neizglasovanje zaupnice vladi Boruta Pahorja je bilo po ocenah vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija pričakovano, mogoče le ne s takšno večino. Očitno so se vsi poslanci, ki so se obotavljali, vendarle odločili za držo, ki ne bo sporna pred javnostjo, je po glasovanju o zaupnici dejal Juri, ki meni, da je prav, da se je to zgodilo. Zares je že davno napovedal svoj glas, "nekoliko lažje pa jim je ugotoviti, da izid glasovanja ni bil odvisen le od Zares in niso bili pri tem odločilni". Očitno podpore tej vladi v parlamentu ni in je prav, da se je to zgodilo. Juri je zatrdil, da Zares novega mandatarja ne išče in vse ostaja v rokah SD in predsednika republike Danila Türka. Pogoji so za predčasne volitve, meni Juri, kateri koli drugačen scenarij je po njegovem mnenju zelo neverjeten. Čeprav nič ni nemogoče, dodaja. Problem te vlade, predvsem Pahorja, pa je po mnenju Jurija to, da je skoraj pretirano sodeloval z opozicijo oziroma se je prepuščal njenemu izsiljevanju. To je po Jurijevih besedah zmanjšalo samozavest v koaliciji in rahljalo odnose znotraj nje. To je bil eden od povodov neučinkovitosti vlade pred javnostjo, je še ocenil Juri.

Gantar: Začetek konca razpleta vladne krize

Poslanec Zares in nekdanji predsednik parlamenta Pavel Gantar ocenjuje, da vlada, če bi bila danes potrjena, ne bi imela pravega mandata za nadaljnje delo na reformah, zaradi česar bi izgubili eno leto. Meni, da je temeljno prepričanje vseh strank, da je treba na volitve čim prej, in da se bo to tudi zgodilo. "Danes je dejansko začetek konca razpleta vladne krize v Sloveniji," ocenjuje Gantar. V tem trenutku po njegovi oceni ni nikomur do tega, da bi iskali novega mandatarja samo zato, da bi si nekaj poslancev podaljšalo mandat. Gantar še meni, da je stranka v koaliciji plačala določeno ceno, danes pa se je tudi izkazalo, da je tudi primeren objekt kritike z vseh strani, "kar nemara dokazuje, da imamo vsaj v osnovnih pogledih prav".

Ekonomisti: Nezaupnica je pozitivna novica za reformni proces

DeSUS za predčasne volitve

Poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar je pojasnil, da so v njihovi poslanski skupini vsi glasovali proti zaupnici vladi, saj menijo, da vlada, ki ima tako slabo podporo, ne more narediti nekih korenitih sprememb ali izvesti korenitih reform. V stranki pričakujejo, da bodo predčasne volitve, ne pa da bi se morebiti predlagalo novega mandatarja. Zanoškar je namreč prepričan, da so v naši državi takoj potrebne korenite in radikalne spremembe. Kot je dejal, mora sedaj priti do novega sklica državnega zbora in sestave nove vlade, v katero bi imeli državljani večje zaupanje. Možnost, da bi se predlagalo novega mandatarja, je za Zanoškarja le teoretična. Taka poteza bi bila podaljševanje agonije, je ocenil poslanec DeSUS. V DeSUS se zato zavzemajo za predčasne volitve in sestavo vlade, ki bo delovala cel mandat.

Po Zanoškarjevih besedah v DeSUS želijo, da bi po predčasnih volitvah dobili "boljšo možnost in boljšo priložnost", da bi konstruktivno delovali v vladi. Po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca je bilo nezaupnico vladi Boruta Pahorja pričakovati tudi glede na stališča parlamentarnih strank, "seveda pa ni bilo pričakovati tako velike razlike". Današnji rezultat kaže tudi na to, da Pahorjeva vlada v DZ ne bi bila sposobna sprejeti nobenega projekta več, saj je bila manjšinska in je bilo "verjetno najboljše, da se je zgodilo, kar se je", je v izjavi za STA dejal Erjavec.

Po njegovem mnenju predloga za novega mandatarja glede na izjave SD ni pričakovati, s strani drugih strank pa bi bil tak predlog neresen. Obenem pričakuje, da se bo parlament v 30 dneh razpustil in bo Türk objavil datum za predčasne volitve, ki bodo verjetno še letos. Pahorjevo vlado je po Erjavčevem mnenju dotolklo več zadev, gotovo pa tudi afere kot so bulmastifi, Nacionalni preiskovalni urad in Ultra. Glavni problem Pahorjeve vlade pa sta bila nesposobnost socialnega dialoga, tudi s sindikati, ter nesposobnost iskanja soglasja znotraj koalicije, je prepričan prvak DeSUS. Po njegovih besedah so vlado ves čas pretresali notranji spori in "včasih je izgledalo, da se koalicija več ukvarja sama s seboj kot pa z realnimi težavami v državi".

Za Žnidaršiča rezultat pričakovan

Rezultat je bil pričakovan, je po neizglasovani zaupnici vladi Boruta Pahorja za STA dejal vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič. Zatrdil je, da s tem nima nobenih težav. Kot je tudi povedal Žnidaršič, je bil z zdaj nastalim položajem "tako rekoč sprijaznjen že prej". Sicer pa nepovezani poslanci po njegovih besedah ne nameravajo predlagati mandatarja.

Kaj pa pravijo sindikalisti?

Izglasovanje nezaupnice vladi pomeni, da pogajanja o načrtovanih reformah v času do nove vlade ne pridejo v poštev, je za STA dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič. V ZSSS od nove vlade, "kakršna koli že bo", pričakujejo, da bo razvojne probleme Slovenije reševala v socialnem dialogu. Pričakujejo, da bo prisluhnila tudi nekaterim rešitvam, ki jih predlagamo sindikati, zlasti glede delavcev in upokojencev.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj ocenjuje, da napovedane restrikcije v javnem sektorju za leto 2012 zdaj "verjetno niso več aktualne". Zdi se mu pomembno, da bi politične stranke "pozabile nase in poskrbele za skupno dobro vseh državljank in državljanov, da bi pripeljali Slovenijo do nove vlade, ki bo imela vsa pooblastila, da rešuje velike probleme". Nezaupnica vladi je sicer prišla v najslabšem možnem trenutku, ko smo na robu prepada, meni. "Vsako zavlačevanje in taktiziranje glede predčasnih volitev bi bilo neodgovorno," je opozoril.