Polfinalna para lige prvakov sta Real - Bayern in Atletico - Chelsea. Prvi polfinalni tekmi bosta odigrani 22. in 23. aprila, povratni pa 29. in 30.

Spomin na leto 2012 pri obeh še zelo svež

V ponovitvi razburljivega polfinala izpred dveh let, ki so ga po enajstmetrovkah dobili Bavarci, se bosta znova dvakrat pomerila favorita letošnje lige prvakov Bayern in madridski Real, prva tekma pa bo v španski prestolnici. Dvoboj bo prav gotovo popestril tudi nov obračun Pepa Guardiole s kraljevim klubom, saj je bilo v času njegovega vodenja Barcelone kar precej zelo vročih el clasicov.

Na težek žreb se je že odzval kapetan Bayerna, Philipp Lahm: »To bo fantastičen polfinale, vreden finala. Dva velika kluba z veliko tradicijo se bosta pomerila med seboj. V evropskem nogometu trenutno ne moreš dobiti večjega dvoboja kot Bayern - Real. Ni dvoma o tem, da si želimo priti v finale.«

Da ljubitelje nogometa čakata dve poslastici, pa je prepričan tudi Franck Ribery: »Zelo težek žreb. Srečali se bosta najboljši napadalni ekipi na svetu. Čakata nas dve izjemni tekmi, resnično pa upam, da nam rata priti v finale.«

Trener Madridčanov Carlo Ancelotti pa se zaveda, da v tej fazi tekmovanja ni več lahkih nasprotnikov in da je za lovoriko, ki si jo pri Realu tako zelo želijo že 12 let, treba premagati tudi najtežje nasprotnike. »Če želimo osvojiti ligo prvakov, moramo premagati vse, tudi Bayern. Nasprotnik je favorit, a tudi nikomur na drugi strani ni prav lahko igrati proti Realu. Bo zelo težko, a imamo možnosti za napredovanje. Dvoboj je precej izenačen, saj moštvi igrata na zelo podoben način. Tukaj je tudi Guardiola, ki je zelo izkušen, kar bo našo delo še otežilo.«

Simeone proti Mourinhu

Drugi par med Atleticom in Chelseajem, prva tekma bo v Madridu, pa ponuja pravo bitko na igrišču, saj igra obeh temelji na fizični moči, v glavnih vlogah obeh ekip pa sta odlična trenerja in motivatorja Diego Simeone in Jose Mourinho.

Chelsea je v Nyonu predstavljal nekdanji nogometaš Paolo Ferreira, ki je po žrebu dejal: »Zelo težko bo, možnosti za uvrstitev v finale pa so 50:50. Atletico si je z zmago proti Barceloni povsem zaslužil biti v polfinalu. A tudi Chelsea ima odlično ekipo in sijajnega trenerja, storili bomo vse, da pridemo v finale.«

"Počaščeni smo, da smo v družbi tako velikih klubov, kot so Chelsea, Bayern in Real Madrid. Naš polfinalni nasprotnik Chelsea ima odlično ekipo, dobre posameznike, mi pa bomo sledili naši igri, naši filozofiji. Morali se bomo boriti, tekmecu pa bomo skušali vsiliti naš ritem in našo kolektivno igro," pa je dejal Jose Luis Perez Caminero, športni direktor Atletica.

Oblakova Benfica dvakrat z Juventusom

V polfinalu evropske lige bo zanimivo na španskem obračunu Seville in Valencie, prvi favorit tekmovanja Juventus, na njegovem stadionu bo 14. maja tudi finale, pa se bo pomeril z Benfico, za katero letos odlično brani obetavni slovenski vratar Jan Oblak. Prvi polfinalni tekmi bosta na sporedu 24. aprila, povratni pa 1. maja.

Juventus bo skušal še četrtič dvigniti pokal v drugem najkakovostnejšem tekmovanju v Evropi, potem ko je slavil v letih 1977, 1990 in 1993, a čaka ga precej neugoden tekmec iz Lizbone. Ta dva tekmeca sta se med drugim srečala že v četrtfinalu leta 1993, ko je bil boljši italijanski klub. Letos sta v evropsko ligo prišla po tem, ko sta izpadla iz lige prvakov. V medsebojnih dvobojih v tekmovanjih pod okriljem Uefe vodi Benfica s tremi zmagami, enkrat je slavil Juventus.

"Rad bi igral proti španskemu moštvu. No, to nas zagotovo čaka v finalu. Forza Juve," je v optimističnih tonih na Twitterju zapisal španski napadalec torinske stare dame Fernando Llorente. Juventusov predstavnik na žrebu in njegov nekdanji nogometaš, Čeh Pavel Nedved, pa je dejal: "Težko bo. Benfica je že lani pokazala, da je močna, izgubila je šele v finalu. Ampak mi imamo dodatno motivacijo, saj je finale v Torinu."

Predstavnik Benfice Nuno Gomes pa razmišlja takole: "Poskušali bomo dati največ, kar lahko. Za nas je pomembno, da smo v polfinalu. Ni pomembno, proti komu igraš, saj so vsi tekmeci zastrašujoči. Prepričan sem, da bo polfinale izjemen."

Tudi v vodstvu Uefe so prepričani, da bo tudi polfinale evropske lige postregel z odličnimi tekmami. "V polfinalu imamo tri nekdanje zmagovalce tega tekmovanja, Juventus, Sevillo in Valencio ter lanskega finalista Benfico. Vse to zagotavlja dva res vrhunska dvoboja," je dejal generalni sekretar Uefe Gianni Infantino.

Polfinalna para lige prvakov:


Real Madrid - Bayern

Atletico Madrid - Chelsea


Polfinalna para evropske lige:


Sevilla - Valencia

Benfica - Juventus