Bayern že vso sezono velja za velikega favorita, da ponovi lanski uspeh in kot prva ekipa v sedanji različici lige prvakov postane prvak dvakrat zapored. Tudi proti letos neprepričljivemu Manchester Unitedu so Bavarci seveda imeli vlogo ogromnih favoritov, napovedovalo pa se je celo, da bo dvoboj odločen že na prvi tekmi na Old Traffordu. A rdeči vragi so strnili svoje vrste in se pokazali za zelo trdega nasprotnika, ki ga je Bayern zlomil šele v zaključku druge tekme.

Tako kot na prvi tekmi je bil tudi včeraj Manchester United tisti, ki je prvi dosegel zadetek. Po lepem golu Patrica Evraja v 57. minuti so rdeči vragi prevzeli skupno vodstvo z 2:1 in zagrozili z veliko senzacijo. Toda tako kot na prvi tekmi je tudi včeraj Bayern našel hiter odgovor, tokrat še hitrejšega, saj je na izenačenje čakal manj kot pol minute, ko je z zadetkom Maria Mandžukića izid poravnal na 1:1, skupno na 2:2. Takrat se je verjetno marsikdo že poigraval z mislijo, da bi na Allianz Areni morda lahko gledali podaljške, a so domači nogometaši poskrbeli, da njihovi privrženci na tribunah niso dobili več kot 90 minut nogometa. V 68. minuti je zadel Thomas Müller, v 76. pa še Arjen Robben in Bayern je slavil zasluženo, a težko izborjeno zmago, ki ga je popeljala v polfinale.

Guardiola: V četrtfinalu je vedno težko

»Četrtfinale lige prvakov je vedno težek test za vsakega udeleženca in tako je bilo tudi tokrat, tekma pa je bila zelo podobna tisti v Manchestru. Danes sta bila v drugem polčasu fantastična Robben in Ribery, med linijami pa se je dobro gibal tudi Müller. A igrati proti angleškim klubom ni nikoli lahko. Poslužujejo se hitrih protinapadov, pred svojim kazenskim prostorom pa ti pustijo zelo malo prostora. Evra je dosegel izjemen zadetek, na katerega pa smo takoj odgovorili. Sem zelo, zelo ponosen na svoje igralce, ki so pustili srce na igrišču in garali za zmago. Zaslužijo si biti v polfinalu,« je po tekmi Pep Guardiola pohvalil svoje varovance.

Španski strateg Bayerna se je tudi že ozrl na možne polfinalne nasprotnike, ki so vsi spoštovanja vredni. »Vsak od možnih tekmecev je zelo močan. Real ima izvrstno zasedbo zvezdnikov in tudi igralcev, ki znajo zadržati žogo, kot sta Alonso in Modrić. Chelsea je ekipa z ogromno izkušnjami. Imajo Čecha, Ivanovića, Terryja, Lamparda, da niti ne omenjam Mourinha. Potem pa je tu še Atletico, ki ima neverjetno strast. Prvič po 40 letih je prišel v polfinale in atmosfera v moštvu in med navijači je evforična. Proti njim bi bilo zelo težko igrati.«

Müller: Mentalno smo zelo močni

Da so imeli na dveh tekmah kar nekaj težav z angleškim tekmecem, je včeraj priznal tudi strelec odločilnega zadetka. »Po prvi tekmi je bilo vse skupaj precej zoprno. Igra se je odvijala tako, da je spominjala celo na rokomet, saj si nikakor nismo uspeli priigrati dobre priložnosti za neoviran strel. Imeli smo nekaj dobrih trenutkov in akcij, a nobene izrazite priložnosti. Zato smo se po prvi tekmi spraševali, kaj naj storimo. Tokrat pa smo bili z menoj in Mandžukićem v kazenskem prostoru nekoliko bolj nevarni, saj je pomagalo, da sva 'jemala' branilce drug drugemu in naša taktika se je na koncu obrestovala. Ob zaostanku z 0:1 občutek res ni bil dober. Evra je sprožil nezaustavljiv strel in zadel, a smo mentalno zelo močni in imamo odlične vodje na igrišču, ki v takih trenutkih potegnejo ostale za seboj, tako da smo v silni želji po izenačenju uspeli dobro odreagirati,« je povedal Müller.

(Foto: Reuters)

Moyes obžaloval predvsem poceni zapravljeno vodstvo

V taboru poražencev so obžalovali predvsem zamujeno priložnost, ko niso uspeli zadržati vodstva. Trener Uniteda David Moyes je priznal, da je srečal boljšega tekmeca, nadeja pa se, da se bo United kmalu spet vrnil v ligo prvakov.

»Mlade nogometaše učimo, da po doseženem zadetku nikakor ne smeš takoj prejeti gola, a mi smo to dopustili. Morali bi zdržati pet ali deset minut, pa bi bilo precej lažje, a Bayern je zadel nemudoma. Imamo dovolj izkušenj, da si tega ne bi smeli dovoliti in bi morali vodstvo braniti dlje časa. Drugače pa sem zadovoljen z našo predstavo, nekaj manjših napak pa nas je na koncu stalo uspeha. Bayern je zelo dobro moštvo, kar je pokazal tudi danes. Mislim, da smo storili, kar je bilo v naši moči in smo jim dolgo povzročali kar nekaj težav, toda če tako poceni zapraviš vodstvo, je težko. Izpasti proti Bayernu ni sramotno, saj so zelo močni. Igrali smo dobro in na obeh tekmah pokazali naše kvalitete. Naslednje leto nas ne bo v ligi prvakov, a nismo daleč. Nadejam se, da bomo odsotni le eno leto. V tem času bomo prenovili moštvo in smo trdno odločeni, da se čim prej vrnemo v ligo prvakov,« je po tekmi povedal Moyes.