Zato se zdaj ne morejo uskladiti, komu delnice prodati. Nekateri naj bi celo zahtevali, da vlada o tem odloča na redni in ne dopisni seji, kot je bilo predvideno. Vprašanje pa je, ali je sklic redne seje sploh izvedljiv pred jutrišnjim dnem, saj je minister za finance Andrej Bajuk danes na zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve (Ecofin) v Bruslju.

Na ministrstvu za finance na naša vprašanja, zakaj seja vlade še ni bila sklicana in kdaj bo, niso odgovorili. Prav tako niso pojasnili, kdaj bodo znane podrobnosti o prodaji NKBM. Kot nam je povedal vladni predstavnik za stike z javnostmi Valentin Hajdinjak z ministrstva za finance, predloga za sklic seje še niso dobili, ker ga na ministrstvu še pripravljajo.

Spomnimo, da bi morala biti cena za delnico NKBM in skupno število delnic, ki jih bodo mali vlagatelji od 49 odstotkov banke sploh dobili, v skladu s prospektom znana že v petek. Ko se to ni zgodilo, je minister Bajuk napovedal, da bodo vsa odprta vprašanja v zvezi z NKBM rešena najpozneje v ponedeljek zjutraj.

Zdaj se postavlja vprašanje, ali bo vlada pri prodaji NKBM sploh ujela roke, ki si jih je zastavila v prospektu prodaje banke. NKBM bi namreč morala najpozneje do danes vse male vlagatelje s priporočeno pošto obvestiti o številu delnic, ki so jih prejeli. Kot so nam povedali v mariborski banki, je nerealno pričakovati, da bodo ta rok ulovili. Ujeli bi ga, če bi bili vsi podatki znani v petek, 30. novembra, kot je bilo sprva predvideno, so poudarili.

Zaradi te zamude je vprašanje, ali bodo delnice NKBM uvrščene na Ljubljansko borzo v sredo, kot je to doslej večkrat zagotovil Bajuk, in ali bodo mali vlagatelji lahko z njimi trgovali že prvi dan. Na Ljubljanski borzi so nam pojasnili, da vpis delnic NKBM na račune novih imetnikov pri KDD ni pogoj za sprejem delnic na organizirani trg. A izdajatelju zagotavljajo, da bodo lahko vsi novi lastniki delnic mariborske banke že prvi trgovalni dan delnice prodajali in kupovali.