V začetku tedna smo bili priča objavi odličnih poslovnih rezultatov tretjega četrtletja družbe Aerodrom Ljubljana. Podjetje je ustvarilo 28,3 milijona evrov poslovnih prihodkov oziroma 30-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Poleg poslovnih prihodkov je podjetje na letni ravni za 44 odstotkov povišalo tudi poslovni izid iz poslovanja, čisti dobiček pa za 104 odstotke, kar poleg predsedovanja Slovenije EU Aerodromu obeta uspešno leto 2008.

Med družbami, ki so v zadnjem tednu beležile največjo rast, je tudi velenjski proizvajalec bele tehnike, ki je v tem tednu za slabih 5 odstotkov povečal vrednost delnice. Največ razlogov za rast gre pripisati objavi vrednotenja Gorenja s strani Erste Bank, ki je objavila pozitivno oceno bodočega gibanja cene delnice in ciljno ceno zvišala za 0,5 evra, na 49 evrov.

Sredino medlo dogajanje na Ljubljanski borzi sta popestrili investicijski družbi Infond Id in Infond Id 1, ki sta v tem tednu prejeli dovoljenje za preoblikovanje v vzajemni sklad tekom prihodnjega leta. Ker oba, Id in Id 1, trenutno kotirata z diskontom na tržno vrednost delnice na borzi, je objava novice pozitivno vplivala na ravnanje vlagateljev. Ti so po objavi novice planili po delnicah Id in Id 1 po diskontni ceni ter občutno povišali tečaja obeh družb. Vrednost Infonda Id 1 je tako poskočila za 7,2 odstotka, Infond Id pa je beležil dnevno rast v višini 5,4 odstotka. Pozitivno vzdušje se je razširilo tudi med druge investicijske družbe, kar je ta teden vplivalo na skok indeksa investicijskih družb za 2,66 odstotka.

Dejstvo je, da je trenutno dogajanje na Ljubljanski borzi nekoliko pod vplivom negativnega denarnega toka, saj je večina vlagateljev pretežni del presežnih sredstev namenila za nakup delnic NKBM. Prav tako lahko z gotovostjo trdimo, da bo po končanem vpisu delnic NKBM na trg pomembno vplivala velika količina prostega denarja, ki zaradi previsokega vpisa delnic ne bo porabljena. Do takrat na domačem kapitalskem trgu ni pričakovati večjih sprememb.