Obdobje vpisa interesa za nakup delnic NKBM se je za male vlagatelje zaključilo minuli torek, za dobro poučene portfeljske vlagatelje pa minuli četrtek. NKBM in finančno ministrstvo, ki vodita postopek prodaje 49-odstotnega državnega deleža v banki, sta napovedala, da bosta ceno, ki se bo gibala v cenovnem razponu med 20,50 in 27 evri, določila predvidoma v petek, a se to ni zgodilo.

Minister za finance Andrej Bajuk je na petkovi novinarski konferenci dejal, da naj bi bila končna cena znana do ponedeljka zjutraj in da se bo glede na veliko zanimanje gibala v zgornjem delu cenovnega razpona. Ob tem je povedal še, da so vsi zainteresirani skupaj izrazili interes za nakup delnic NKBM v skupni vrednosti 2,5 milijarde evrov.

NKBM povečal bilančno vsoto

NKBM je sicer v prvih devetih mesecih letošnjega leta povečala bilančno vsoto za 236 milijonov evrov, tako da je ta konec septembra znašala 3,905 milijarde evrov oz. 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček pred obdavčitvijo je v tem času dosegal 55,4 milijona evrov.NKBM bo pri pripravi načrtov za leto 2008 sledila dosedanji usmeritvi v krepitev že sedaj močnega položaja na slovenskem trgu finančnih storitev, predvsem pri poslovanju s prebivalstvom ter malimi in srednjimi podjetji, je še sporočila uprava banke.

Ker je povpraševanje po delnicah Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) za kar osemkrat preseglo ponudbo, bodo vlagateljem najkasneje do 12. decembra vrnili za okoli 2,2 milijarde evrov sredstev. Predvidoma bodo mali vlagatelji dobili vrnjenih za okoli 500 milijonov evrov sredstev, vendar se bo večina teh sredstev, kot napovedujejo vprašani borzniki, vrnila nazaj v bančni sistem in ne na Ljubljansko borzo, kot jih je veliko špekuliralo v zadnjih dneh.

"Vsi pričakujemo kratkoročne skoke po vrnitvi preplačanega denarja, velja pa opozoriti, da so se v preteklosti nekatera pričakovanja, kot je cepitev Krkine delnice, že izjalovila," pravi Bine Pangršič iz Medvešek Pušnika. Kot pojasnjuje, bo prihodnje dogajanje na Ljubljanski borzi v veliki meri odvisno tudi od razpleta odprtih privatizacijskih zgodb, bistvene rasti na našem trgu kapitala pa do konca letošnjega leta ne pričakuje.

Podobnega mnenja je tudi Sašo Ivanovič iz Triglav DZU, ki meni, da se bodo tečaji na Ljubljanski borzi le stabilizirali.Ključni dejavnik bo po mnenju Janija Javornika razplet privatizacije Telekoma Slovenije. "Če bodo ponudbe v drugem krogu privatizacije nacionalnega telekomunikacijskega operaterja okoli 400 evrov za delnico, bomo letošnje leto končali na nižjih ravneh od današnjih. Če pa bi se zgodilo, da bi katera izmed ponudb presegla 500 evrov za delnico, bi se vrednost osrednjega indeksa Ljubljanske borze SBI 20 utegnila ustaliti pri vrednosti tik pod 12.000 indeksnih točk."

Bolj pesimističen je Franci Tušek iz Medvešek Pušnika, ki meni, da bo SBI 20 leto končal med 11.000 in 11.500 indeksnih točk, saj se nobena izmed privatizacijskih zgodb, to je prodaja Telekoma, logistični holding, prodaja Žita in Pivovarne Laško, še ni končala in vprašanje je, kakšna bo volja vlade glede teh projektov v prihodnosti.

"Trenutno so razmere na večini borz precej negotove, tako da pretiranega optimizma med vlagatelji ni zaznati. Zaradi vračila sredstev od prevpisa NKBM na Ljubljanski borzi pričakujem manjši vpliv le pri določenih delnicah, vrednost indeksa SBI 20 pa bo konec leta po mojem mnenju blizu 11.000 indeksnih točk," je pesimističen Uroš Ožbolt iz Poteze. "Vlagatelji se morajo zavedati, da so delnice naših družb v primerjavi s tujimi podjetji relativno gledano precej drage, zato naj se pred nakupom vprašajo, ali imajo raje avto znamke "tujina" z boljšimi karakteristikami, ali avto znamke "Slovenija" s slabšimi karakteristikami in dvakrat višjo ceno. Vrednotenja naših delnic so namreč sila podobna vrednotenjem indijskih ali kitajskih družb, čeprav je naša gospodarska rast dvakrat nižja."