Policija je s solzivcem skušala razgnati 5000 protestnikov, ki so z avtomobili in avtobusi prispeli pred poslopje ameriškega veleposlaništva v sudanski prestolnici Kartum. Več kot 5000 protestnikov se je zbralo pred izjemno zavarovanim poslopjem ameriškega veleposlaništva. V bližini so zanetili nekaj požarov.

Po poročanju CNN se je protestnikom že uspelo prebiti čez obzidje ameriškega veleposlaništva, ameriško zastavo so zamenjali z islamsko. Varnostniki pri veleposlaništvu so sprožili nekaj opozorilnih strelov. Reuters poroča, da so po kakšni uri spopadanja s protestniki policisti z avtomobilom zbili nekega moškega, ki je obležal v mlaki krvi. Policija se je kmalu po tem incidentu umaknila s kraja dogajanja, so povedale priče.

Reuters je kakšno uro zatem, ko so se protestniki prebili čez obzidje, poročal, da je varnostnim silam že uspelo spraviti protestnike iz poslopja.

Tudi včeraj so številne muslimanske države zaznamovali protesti.

Protestniki zažgali nemško veleposlaništvo v Sudanu

Po poročanju Reutersa je nasilje pred nemškim veleposlaništvom v sudanskem Kartumu dopoldne doseglo novo raven, saj so protestniki vdrli vanjo, z nje odstranili nemško zastavo in grb, na vrhu stavbe pa dvignili islamsko zastavo. Zatem so veleposlaništvo zažgali, poroča Reuters.

Reutersov novinar je poročal, da je pred veleposlaništvom videl skupino protestnikov, ki so pred stavbo prižgali ogenj, razbili pa so tudi več oken. Policija je pred tem s solzivcem že skušala razgnati kakšnih 5000 protestnikov, ki so obkolili tako nemško kot ameriško veleposlaništvo, po vdoru na nemško veleposlaništvo pa policistov ni bilo več videti.

Vlomilci v nemško veleposlaništvo so razbili okna, kamere in pohištvo v zgradbi, nato pa so poslopje zažgali, so povedale priče. Na prizorišču so že gasilci. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je iz Berlina že sporočil, da so uslužbenci nemškega veleposlaništva v tem trenutku na varnem.

Zaradi smrti ameriškega veleposlanika v Libiji aretirali eno osebo, več jih iščejo

V Jemen prispeli ameriški marinci

Proti okoli 2000 protestnikom, ki so se v jemenski prestolnici Sana napotili proti ameriškemu veleposlaništvu, pa je policija uporabila solzivec in streljala v zrak, tako da jih je uspela zadržati. V četrtek je več sto protestnikov vdrlo na dvorišče veleposlaništva in zažgalo ameriško zastavo. Policija je v streljanju na množico protestnikov pri tem ubila štiri protestnike, 34 pa ranila, poroča AFP.

V Jemen je po poročanju nemškega Speigla že prispelo 50 pripadnikov posebnih ameriških enot, marincev, ki bodo pomagali ščititi ameriško veleposlaništvo. Pentagon je potrdil, da so ZDA v Jemen poslale ekipo ameriških marincev, s katerimi bodo poskušali izboljšati varnost zaposlenih na veleposlaništvu. "Delno je to odziv na dogajanje zadnjih dni, hkrati pa je varnostni ukrep," je za Reuters potrdil predstavnik Pentagona George Little.

Foto: V Berlinu zaradi sumljive pošiljke evakuirali ameriško veleposlaništvo

Policisti so proti protestnikom v Sani uporabili vodne topove.

Veleposlaništvo napadli tudi v Tuniziji

Protestniki so se zbrali tudi pred ameriškim veleposlaništvom v Tunisu, prestolnici Tunizije. Po poročanju Reutersa so nekateri med njimi že preskočili obzidje veleposlaništva, odstranili ameriško zastavo in jo zamenjali s črno. Kot še poroča Reuters, je bilo v spopadih s policisti v Tunisu ranjenih vsaj pet ljudi.

Znotraj veleposlaništva poročajo o večjem požaru, prek zidu pa je vanjo do sedaj uspelo vdreti več sto protestnikom. Ti so razbili tudi več oken in pred veleposlaništvom zažgali številna drevesa.

Policisti so na protestnike tudi streljali. Zaenkrat ni znano, ali so pri tem uporabili prave ali gumijaste naboje, poroča Reuters.

Protestniki so Tunisu zažgali tudi ameriško šolo, poroča Reuters. Omenjena šola je bila danes zaprta.

Foto: Besni egiptovski protestniki zaradi filma v torek napadli veleposlaništvo ZDA

Nasilni spopadi v Libanonu

Varnostne sile so se na demonstracijah proti spornemu ameriškemu filmu v Libanonu spopadle s protestniki. Pri tem je ena oseba umrla, najmanj 25 pa jih je ranjenih.

Predstavnik varnostnih sil je sporočil, da je en moški umrl, ko so protestniki hoteli napasti vladno stavbo. Pred nekaj urami so demonstranti zažgali ameriško restavacijo s hitro hrano KFC. Policisti so na protestnike pričeli streljati. Reutersov novinar poroča o stotinah protestnikov, ki so se izmikali policijskim strelom in solzivcu ter metali kamenje v policiste in oklepna vozila. Pri tem je bilo ranjenih 18 pripadnikov posebnih policijskih enot.

Protesti v Libanonu sovpadajo s tridnevnim obiskom papeža Benedikta XVI. v tej državi. Protestniki so med drugim skandirali, da nočejo papeža in novih žalitev islama.

"Slabo mi je, če pomislim, da sem sodelovala v filmu, ki je prinesel smrt drugim"