Zaprtje letališča je spodbudilo špekulacije, da so ZDA v Libijo poslale posebne enote, ki se bodo spopadle z militanti, ki so sodelovali v napadu na veleposlaništvo.

Predstavnik libijskih oblasti je dejal, da vohunska letala preletavajo območje veleposlaništva in mesto, fotografirajo in preiskujejo območja, kjer se nahajajo radikalne skupine, ki naj bi po prepričanju oblasti načrtovale in izvedle torkov napad na veleposlaništvo.

Militanti se proti brezpilotnim letalom borijo s protiletalskim orožjem, zato so oblasti zaprle letališče v Bengazju. Skrbi jih namreč varnost potniških letal. "Dve ameriški brezpilotni letali sta sinoči preletavali Bengazi. Libijske oblasti so vedele za to," je za Reuters povedal namestnik notranjega ministra Vanis al Šarif.

Zaradi smrti ameriškega veleposlanika v Libiji aretirali eno osebo, več jih iščejo

Libijski premier je v intervjuju za CNN včeraj povedal, da so v povezavi s smrtjo ameriškega veleposlanika v Libiji, Chirstopherja Stevensa, že aretirali vsaj eno osebo.

''Tri ali štiri osebe trenutno še išče policija,'' je za CNN povedal Mustafa Abušagur. Dodal je, da so eno osebo aretirali v dopoldanskih urah četrtka v Bengaziju. Vsi od naštetih so Libijci. ''Obremenilni dokazi temeljijo predvsem na slikah, ki so bile posnete v okolici veleposlaništva v času napada. Imamo tudi nekaj prič.''

Preiskava sicer poteka ne zelo visokem nivoju, dodaja premier. ''Incidente in preiskavo jemljemo zelo, zelo resno. Takega ravnanja preprosto in jasno ne sprejemamo.''

Libijska državna medijska agencija Lana je pred tem že poročala, da je policija aretirala več oseb. Kot vir svojih informacij so navedli namestnika notranjega ministra vzhodne regije Vanisa al Šarifa.

Ameriške obveščevalne agencije in oblasti sicer še vedno poskušajo ugotoviti, ali je bil napad v Bengaziju morda le zamaskiran v proteste proti protimuslimanskemu filmu in ga je v bistvu izvedla teroristična skupina. CNN-ov vir, ki ima notranje informacije o libijski preiskavi, je povedal, da naj bi se na zaslišanje prič v Libiji pripravljala tudi FBI.

Preberite tudi:

Je za protimuslimanski film odgovoren nekdanji zapornik iz Los Angelesa?