"Brez tega se vojna v Siriji ne bo končala. Treba bo uvoziti kreativnost in ideje o miru," je dejal sveti oče. Dodal je, da je fundamentalizem vedno "poneverba religije", saj nas Bog poziva, da na svetu ustvarimo mir.

Za varnost bo skrbelo več tisoč vojakov

Papež Benedikt XVI. je v Libanonu na tridnevnem obisku, na katerem bo opozoril na položaj kristjanov v sosednji državi Siriji. Ob papeževem obisku je libanonska vlada aktivirala več tisoč vojakov, ki bodo skrbele za varnost visokega obiska in kristjanov.

Papež naj bi po pričakovanjih kristjanom in muslimanom prenesel sporočilo miru in sprave, a so ga ob prihodu pričakali tudi protestniki. Na poti v Libanon je papež sicer dejal, da je treba zaustaviti prodajo orožja Siriji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Brez tega se vojna v Siriji ne bo končala. Treba bo uvoziti kreativnost in ideje o miru," je dejal sveti oče. Dodal je, da je fundamentalizem vedno "poneverba religije", saj nas Bog poziva, da na svetu ustvarimo mir.

85-letnega poglavarja Rimskokatoliške cerkve je ob prihodu v Libanon z vojaškimi častmi pozdravil predsednik Michael Sleiman, po državi pa so se oglasili cerkveni zvonovi.

Spor v Siriji zaostril napetosti med kristjani in muslimani v Libanonu

Papež je ob prihodu pohvalil mirno sobivanje prebivalcev Libanona in se zavzel, da bi se nadaljevalo "ob dobri volji in predanosti Libanoncev". "Ravnotežje sil v Libanonu bi potem lahko služilo kot model za celotno regijo in svet," je prepričan. V Libanonu sicer vladajo velike napetosti, predvsem med kristjani in muslimani, ki jih je spor v Siriji še zaostril.

Osrednji dogodek papeževega obiska bo nedeljska slovesna maša na prostem v Bejrutu, na kateri pričakujejo okoli 350.000 vernikov.

Čeprav gre za pastoralni obisk, so v ozadju številna politična vprašanja, ki obremenjujejo regijo, v prvi vrsti kriza v Siriji in palestinsko-izraelski spor.

Papež se je v zvezi s Sirijo oglasil že večkrat. Zavzel se je za politično rešitev ter konec nasilja.

35 odstotkov katoličanov, 60 muslimanov

Libanon je za Vatikan posebnega pomena, saj je to edina bližnjevzhodna država, v kateri kristjani niso v izraziti manjšini, in tudi edina, kjer je svoboda vere zapisana v ustavo.

Od okoli 3,9 milijona prebivalcev Libanona je namreč približno 35 odstotkov katoličanov. Največ, okoli 60 odstotkov Libanoncev je sicer muslimanske vere.

V državi deluje kar 14 krščanskih skupnosti, največja med njimi so maroniti, ki priznavajo oblast papeža, vendar so ohranili svoje stare tradicije in liturgijo v sirščini. Za kopti so druga najštevilčnejša krščanska skupnost na Bližnjem vzhodu.

Benedikt XVI. ni prvi papež, ki bo obiskal deželo ceder. Janez Pavel II. je bil v Libanonu leta 1997, njegov predhodnik Janez Pavel I. pa je leta 1978 nameraval na svojo prvo pot prav v Libanon, a je umrl že po mesecu dni pontifikata.