Real Madrid – Barcelona 2:1 (2:1), (prva tekma 2:3)

Strelci: Higuain 11., Ronaldo 19.; Messi 45

RK: Adriano 28.

Postavi:

Real Madrid: Casillas, Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo, Alonso, Khedira, Di María (Callejon 79.), Özil (Modrić 83.), Ronaldo, Higuaín (Benzema 82.)

Barcelona: Valdés, Alba, Adriano (RK - 28.), Mascherano, Piqué, Busquets (Song 75.), Xavi, Iniesta, Alexis (Montoya 31.), Messi, Pedro (Tello 81.)

Uvodne minute so ponudile enakovredno igro obeh ekip, predvsem pa je veliko bolj pogumno kot v Barceloni tekmo začel Real, kar mu je že v šesti minuti prineslo prvo veliko priložnost. Po lepi globinski podaji Marcela se je v kazenskem prostoru sam pred Valdesom znašel Higuain, ki pa je bil pri strelu premalo odločen, tako da mu je vratar Barcelone strel ubranil.

Že pet minut kasneje je Argentinec dobil priložnost, da se odkupi in tokrat ni razočaral domačih navijačev. Pepe je žogo s svoje polovice poslal proti kazenskemu prostoru Kataloncev, kjer je ta ušla Mascheranu in Higuain se je znova znašel z Valdesom iz oči v oči. Tudi tokrat ni streljal ravno najbolje, saj je sprožil po sredini točno proti vratarju, a je žoga med Valdesovimi nogami vseeno našla pot v mrežo.

Kljub vodstvu so bili domači še naprej bolj željni uspeha in so igrali bolje od gostov, ki so bili v prvih 20 minutah le bleda senca Barcelone, kot jo poznamo v zadnjih letih. Glede na dogajanje na igrišču je Real v 19. minuti povsem zasluženo še drugič zadel. Tokrat je zadel Ronaldo, ki si je pot do gola pripravil kar sam. Najprej je daleč od vrat z lepo potezo s peto ukanil Piqueja in se nato sam znašel pred Valdesom, ki ga je s sicer ne preveč dobrim strelom tudi premagal, navijači Barcelone pa so se lahko le znova vprašali, zakaj imajo v vratih Valdesa, ki se danes pri obeh golih ni izkazal.

Neprepoznavni Katalonci nikakor niso uspeli sestaviti kakšne obetavne akcije, na drugi strani pa je bil skoraj vsak napad Reala nevaren. Da se je kriza Barcelone še poglobila, je poskrbel Adriano v 28. minuti, ko mu ni preostalo drugega, kot da kot zadnji branilec s prekrškom zaustavi Ronalda, ki je drvel sam proti golu. Sodnik mu je upravičeno in brez razmišljanja pokazal rdeči karton in pred Barcelono je bila še težja naloga kot prej, saj so zaostajali že dva zadetka.

Real je imel kmalu po izključitvi Adriana še dve lepi priložnosti, a Khedira in Higuaina nista uspela zadeti, Barcelona pa je prvo omembe vredno akcijo sestavila šele v 37. minuti , ko je bil po podaji Inieste pred vrata rezervist Montoya le nekaj centimetrov prekratek, da bi žogo zabil v mrežo in naredil tekmo zopet rezultatsko napeto.

Čeprav je bila Barcelona v prvem polčasu v povsem podrejenem položaju in bi bila prednost Reala z dvema zadetkoma zaslužena, pa je za veliko boljše izhodišče pred drugim polčasom poskrbel Messi, ko je v 45. minuti dosegel izjemen zadetek s prostega strela s 25 metrov.

Real je imel sicer v sodnikovem dodatku dveh minut še dve priložnosti, a sta Ronaldo od daleč in Di Maria s petih metrov streljala mimo vrat, tako da so Mourinhovi varovanci kljub odlični predstavi po 45 minutah vodili le z enim golom prednosti.

Dolgočasen začetek drugega polčasa

Začetek drugega polčasa je prinesel precej bolj zaspano dogajanje, igra pa je potekala večinoma med obema kazenskima prostoroma. Real ni bil več tako dominanten in je kljub prednosti igralca več igral precej bolj previdno, kar je Barceloni omogočilo, da je počasi le uspela priti do vsaj približno svoje igre. Prvo priložnost v drugem polčasu so gledalci tako videli šele v 62. minuti, ko je po dolgi podaji ušel obrambi Reala Pedro, a se je nato z odličnim posredovanjem izkazal kapetan domačih Casillas, ki je bil zmagovalec dvoboja s Pedrom tudi nekaj minut kasneje, ko je le-ta prodrl po desni strani in streljal skoraj iz mrtvega kota.

Prvo zaključno žogo je imel za Real Khedira, ko je v 68. minuti osmešil gostujočo obrambo, saj se je sprehodil med petimi nogometaši Barcelone in nato z desetih metrov streljal proti vratom, toda tokrat se je Valdes le izkazal z dobro obrambo in obdržal svojo ekipo v igri za lovoriko.

Barcelona je bila vse bolj podjetna in igra se je počasi selila vse bližje vratom Reala. Dih je domačim gledalcem zastal v 75. minuti, ko po prodoru Albe ni dosti manjkalo, da bi žogo potisnil v gol Reala, a je Ramos v zadnjem trenutku posredoval. Pet minut kasneje je imel Real novo priložnost, da tekmo odloči pred zadnjim sodnikovim piskom, ko je po podaji Alonsa sam proti vratom ponovno krenil Higuain, a je zadel le vratnico.

Modrić zamudil priložnost, da debitira z golom proti Barceloni

V zadnjih minutah so Katalonci napadali, toda priložnosti so imeli Madridčani. Ronaldo je po prodoru streljal z leve strani, a se Valdes ni pustil premagati, neuspešen pa je bil ob svojem prvem poskusu v belem dresu tudi Modrić, ki je v igro namesto Özila prišel v 83. minuti.

No, zadnjo priložnost na srečanju je vendarle pripadla Barceloni, a je po nevarnem strelu Messija s 16 metrov žoga zletela pol metra mimo vratnice in Sanitago Bernabeu se je razveselil prve lovorike v novi sezoni, ki bi jim jo ob slabi igri pri izidu 1:3 na prvi tekmi verjetno le redki upali napovedati. Toda predvsem s prvim polčasom povratne tekme si je kraljevi klub zaslužil, da po sedmih neuspehih ponovno premaga Barcelono pred svojimi navijači, kar se je nazadnje zgodilo 7. maja 2008.

Na podelitvi je Casillas pokal dvignil visoko v zrak in ga pokazal navijačem, nato pa ga je kot prvemu predal Modriću, kar le kaže na to, da so Hrvata v Madridu res odlično sprejeli.