Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

“Sramotilni steber” davčnih neplačnikov bo javno predstavljen 15. aprila

Ljubljana -  Davčna uprava RS (Durs) neplačnike davkov poziva k poravnavi obveznosti najpozneje do ponedeljka. V skladu z zakonom o davčnem postopku bo namreč 15. aprila prvič javno objavila seznam davčnih neplačnikov.

Fotografija je simbolična (Foto: dokumentacija Dnevnika)

V skladu z novelo zakona o davčnem postopku, ki jo je DZ sprejel novembra lani, se bodo redno mesečno javno objavljala imena tistih zavezancev za davek, ki zamujajo s predložitvijo obračunov davčnega odtegljaja, ter večjih davčnih dolžnikov, to je z več kot 5000 evrov dolga starejšega od 90 dni.

Durs bo tak seznam prvič javno objavila 15. aprila. Nanj bo uvrstila zavezance z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi v omenjeni višini na dan 25. marec ter tiste zavezance, ki do 25. marca niso predložili obračunov davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače za mesec januar.

Zakonodajalec želi zmanjšati problem neplačevanja javnih dajatev

Na ta način želi zakonodajalec zmanjšati problem neplačevanja javnih dajatev oziroma želi spodbujati prostovoljno plačevanje le-teh in prispevati k zmanjšanju sive ekonomije, pojasnjujejo na Dursu.

Tistim zavezancem, ki davka niso zmožni plačati zaradi utemeljenih oz. objektivnih razlogov, na katere sami niso mogli vplivati, pa že obstoječa zakonodaja omogoča možnost odpisa, delnega odpisa, odloga oz. obročnega plačevanja in jih v teh primerih (če jim je vloga odobrena) ne obravnava kot dolžnike.

Podatki za pravne osebe z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi bodo na javno objavljenem seznamu vsebovali firmo ali ime, sedež in poslovni naslov, davčno številko zavezanca za davek ter osebno ime in datum rojstva dejanskega lastnika te pravne osebe. Za dejanskega lastnika se šteje fizična oseba, ki je posredno ali neposredno imetnik deležev ali delnic, ki predstavljajo več kot 25 odstotkov v osnovnem kapitalu te pravne osebe.

Če fizična oseba ne biva v Sloveniji, se lahko objavi tudi državo bivanja

Za fizično osebo in za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, pa bodo javno objavljeni osebno ime oz. firma in datum rojstva. Na posebno zahtevo se lahko objavi tudi občino stalnega oz. začasnega prebivališča oz. državo bivanja, če ne biva v Sloveniji.

Seznam nepredlagateljev obračunov davčnega odtegljaja pa bo vseboval podatke o firmi ali imenu davčnega zavezanca, sedež in poslovni naslov ter davčno številko zavezanca.

Pirc Musarjeva: takšen »srednjeveški« ukrep pomeni poseg v človekovo pravico

O javnem seznamu davčnih neplačnikov smo že pred časom povprašali informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar, ki je glede seznama dejala, da da takšen »srednjeveški« ukrep pomeni poseg v človekovo pravico. »Javno objavljanje ne bo rešilo problema. Ključen problem je, da država ni storila ničesar, da bi se plačilna disciplina izboljšala; med drugim ni uvedla davčnih blagajn in strožjega pregona tistih, ki davkov ne plačujejo,« je povedala Pirc-Musarjeva in opozorila, da bi objava neplačnikov brez pravnomočnih odločb lahko privedla do številnih napak in krivic.

Preberite še:

Vlada uvaja črne sezname davčnih neplačnikov

Finančno ministrstvo preučuje možnost objave seznama davčnih dolžnikov

Seznam več tisoč davčnih dolžnikov na vpogled vladi in poslancem

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Vlada uvaja črne sezname davčnih neplačnikov Slovenija

Vlada uvaja črne sezname davčnih neplačnikov

Z novelo zakona o davčnem postopku, ki jo je vlada sprejela včeraj, se tudi v Sloveniji uvaja javna objava davčnih neplačnikov. Davčna uprava (Durs) in Carinska uprava (Curs) bosta po predlogu zakona enkrat na mesec na svojih spletnih straneh objavljali poimenski seznam vseh davčnih zavezancev,... Več »

Seznam več tisoč davčnih dolžnikov  na vpogled vladi in poslancem Novice

Seznam več tisoč davčnih dolžnikov na vpogled vladi in poslancem

Poslanci bodo dvakrat na leto dobili vpogled v seznam gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov, katerih davčni dolg presega 4000 evrov. Razkritje podatkov o stanju davčnega dolga poslovnih subjektov vladi nalaga zakon o davčnem postopku, ki ga je v paketu davčne zakonodaje leta 2006 oblikovala Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor

Prva kotacija Osveženo: 04.03.2015, 12:59
GRVG 5,10 -0,20%
IEKG 1,07 -2,73%
KRKG 60,50 -0,82%
LKPG 24,20 0,00%
MELR 72,50 0,00%
PETG 280,00 -0,02%
POSR 16,20 -0,55%
TLSG 144,00 -0,35%
ZVTG 27,30 1,11%