Nadzorni svet se je na seji seznanil tudi s podatki o poslovanju pijačarskega dela družb skupine Laško v prvih petih mesecih letos. V tem obdobju so te družbe ustvarile skoraj 76 milijonov evrov prihodkov od prodaje, v enakem obdobju lani pa so prihodki znašali nekaj več kot 84 milijonov evrov. Poslovni izid pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) je v prvih petih mesecih letos znašal 14,7 milijona evrov.

Matična družba je v petmesečju ustvarila 35 milijonov evrov prihodkov, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, EBITDA pa je bil dosežen v višini 5,4 milijona evrov.

Nadzorniki so še določili načrt in časovnico priprave petletne strategije za obdobje od 2015 do 2019.

Predsednik uprave pivovarne Dušan Zorko je po skupščini delničarjev prejšnji teden izrazil prepričanje, da bodo lahko našli primernega dokapitalizatorja.

Izbrali bodo najboljšega po »vseh kriterijih«

Zorko je takrat tudi napovedal, da bodo izbrali investitorja, ki bo ponudil največ za delnico in bo najbolj primeren po "vseh kriterijih".

Ko bodo pripravili ožji izbor potencialnih investitorjev, bo uprava s seznamom prišla pred lastnike, ki se morajo z dokapitalizacijo strinjati s 75-odstotno večino. Zorko upa, da bo za ta namen še letos sklicana naslednja skupščina.

Glede postopka iskanja dokapitalizatorja je Zorko pojasnil še, da bo s pomočjo svetovalnih družb v najkrajšem možnem času pripravljena osnovna dokumentacija za iskanje pripravljenosti okolja, interesente za dokapitalizacijo pa bo iskala uprava.

Kot smo že pisali v Dnevniku, naj bi se za nakup Pivovarne Laško zanimali turški Efes Pilsen, izraelska pivovarska skupina Tempo Beer Industries, kanadsko-ameriška skupina Molson Coors, drugi največji svetovni pivovar SABMiler, danski Carlsberg, nizozemski Heineken in belgijsko-brazilski AB InBev.