"Med Anonimnimi, ljudmi in vlado Združenih držav Amerike se je začela spletna vojna," se začne posnetek. "Tudi če so odločitve o SOPI in PIPI začasno umaknili iz Kongresa, to še ne zagotavlja vzdrževanja naših internetnih pravic," so dodali.

Pred dnevi so Anonimni napadli tudi spletno stran poljske vlade. (Foto: Reuters)

Potem ko je ameriška vlada v petek ukinila spletno stran za izmenjavo podatkov Megaupload, so Anonimni napadli spletno stran ameriškega pravosodnega ministrstva, pa spletno stran FBI, in še mnogo drugih.

V posnetku Anonimni Američane pozivajo naj se pridružijo hekerski akciji in to tako, da si na računalnike prenesejo Low Orbit Ion Cannon (LOIC), orodje, s katerim so se uspešno lotili strani pravosodnega ministrstva. LOIC spletne strani onemogoča tako, da njihovim strežnikom pošilja na tisoče informacijskih paketov, poroča Mashable.

Anonimni v posnetku dajejo napotke, kako priti do programa, poleg tega pa sporočijo še čas – poldne 28. januarja (v katerem časovnem pasu, pa ne povedo). "Bi radi postali del najmogočnejšega spletnega protesta in prve uradne kiber vojne?“ se sprašujejo v posnetku. "Operacija globalne zatemnitve se je že začela, vi pa ste lahko njen del.“

Facebook je ena največjih spletnih strani na svetu, ki deluje prek tisočev strežnikov po vsem svetu, težavnosti takega napada pa se zavedajo tudi Anonimni. "Čeprav ima facebook vsaj 60.000 strežnikov, to ne pomeni, da ga ne moremo uničiti,“ na posnetku pove glas Anonimnih. "Potrebujemo pomoč ljudi.“

Zaenkrat ni znano, zakaj bi Anonimni sploh želeli napasti facebook, saj je ta javno razglasil nestrinjanje z novima predlogoma zakonoma SOPA in PIPA.

EU lahko še ta teden ratificira ACTO, ki odpira vrata cenzuri spleta

V posnetku podjetje Facebook enačijo z ameriško vlado, povezave pa ne razložijo. Nekateri menijo, da je lastnik in soustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg predolgo čakal z javnim nasprotovanjem zakonoma, s čimer je svojo stran (nevede) uvrstil na seznam potencialnih tarč.

Grožnja z napadom facebooka ni nova, saj so Anonimni podoben napad napovedali že za 5. november, takrat zaradi pomanjkljivih nastavitev zasebnosti. Napada ni bilo, Anonimni pa so sporočili, da je bila grožnja delo manjšega števila članov.