Omenjeni vladni spletni strani danes znova delujeta, potem ko sta bili zaradi hekerskega napada več ur zaprti. Odgovornost za napad je prevzela skupina Anonymous, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Hekerji so se za krajši čas sicer lotili tudi spletnih strani glasbene industrije.

Spletna stran Megaupload.com je prenehala delovati, potem ko so ameriške oblasti z ameriško zvezno policijo FBI na čelu razkrile podrobnosti o po njihovih navedbah "najobsežnejših kriminalnih dejanjih kršenja avtorskih pravic doslej v ZDA".

Zaradi spletnega piratstva in zločinov, ki so jim po oceni ameriških pravosodnih organov z naročninami in oglaševalskimi pogodbami nezakonito prinašali več milijonov dolarjev, so obtožili skupno sedem ljudi, štiri med njimi so že aretirali. Med njimi je ustanovitelj spletne strani Megaupload.com, ki ima sedež v Hongkongu, Kim Dotcom. Prijeli so ga na Novi Zelandiji, kjer živi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ustanovitelj Megaupload.com za 42 milijonov dolarjev prihodkov

Poleg ustanovitelja spletne strani so prijeli še dva nemška državljana in enega Nizozemca, medtem ko so preostali trije obtoženi - Nemec, Slovak in Estonec - še na begu.

Megaupload.com se je s 150 milijoni registriranih uporabnikov, približno 50 milijoni zadetkov dnevno ter pogodbami z glasbenimi zvezdniki uvrščal med največje spletne strani za izmenjavo datotek. Poslovanje spletne strani je bilo celo tako uspešno, da je imel njen ustanovitelj Dotcom samo lani za 42 milijonov dolarjev prihodkov.

Odločitev ameriških oblasti za obtožbo prihaja le dan po protestu spletnih strani Wikipedia, Google in drugih zaradi načrtovane nove ameriške zakonodaje na področju spletnega piratstva.

Skupina Anonymous je sicer v preteklosti prevzela odgovornost za nekatere velike hekerske napade, med drugim za napade na velike finančne institucije, v katerih vidi sovražnike spletne strani WikiLeaks.