Senat bi moral v torek opraviti proceduralno glasovanje o svoji različici predloga zakona o intelektualni zaščiti, vendar pa je Reid sporočil, da potrebujejo več časa za razrešitev legitimnih vprašanj, ki jih imajo nasprotniki zakonodaje. Proti predlogu zakonodaje v sedanji obliki so se sinoči na televizijskem soočenju izrekli tudi vsi štirje preostali republikanski predsedniški kandidati.

V sredo je nekaj spletnih strani, med njimi priljubljena spletna enciklopedija Wikipedia, celo opozorilno stavkalo s zaprtjem dostopa do vsebin.

Večina kongresnikov se sicer še vedno strinja, da je potrebno intelektualno lastnino Hollywooda, glasbenikov, umetnikov in drugih zaščititi pred krajami, vendar pa sedaj večina meni, da sta sta tako predlog zakona o preprečevanju spletnega piratstva kot zakonski predlog za zaščito intelektualne lastnine v obeh domovih potrebna korenitih sprememb.

Reid je zato predlagatelju zakona, demokratskemu senatorju iz Vermonta Patricku Leahyju, naročil naj sodeluje z vsemi, ki jih zakon zadeva, da najdejo ravnotežje med zaščito intelektualne lastnine in ohranitvijo odprtosti in inovativnosti interneta.

Zakonodaja ima močno podporo zabavne industrije in predlagatelji trdijo, da zaradi spletnega piratstva in kraje intelektualne lastnine izgubljajo milijarde dolarjev dohodkov. Vendar pa spletna podjetja, kot je Google, menijo, da zakon uvaja cenzuro po vzoru držav, kot sta Iran in Kitajska.

Predlog zakonodaje med drugim prepoveduje spletnim oglaševalcem sodelovanje s kršitelji ter uvaja onemogočenje dostopa do spletnih strani za razširjanje piratskih vsebin, pri čemer pa bi se morala spletna podjetja samocenzurirati ali pa biti pripravljena na plačilo visokih odškodnin in na kazenski pregon.