Rusija, ki ima dolgo zgodovino napetih odnosov z nekdanjo sovjetsko republiko, je zanikala, da bi poslala vojaška letala nad gruzijsko ozemlje. Ruski polkovnik Aleksander Drobiševski je v izjavi za javnost poudaril, da niti včeraj niti danes ruska letala niso letela nad Gruzijo in da Rusija ni ogrozila suverenosti gruzijskega ozemlja. Toda Merašvili vztraja, da so radarji zaznali bombnike, ki so prileteli iz Rusije in se nato vrnili v isti smeri.

Letala naj bi odvrgla 700-kilogramsko bombo, vendar na srečo ni eksplodirala, so še v povedali v notranjem ministrstvu. Če bi, bi bila to katastrofa, tako pa nihče ni bil ranjen, so dodali.

Vas Tsitelubani stoji blizu mesta Gori, le nekaj kilometrov južno od burne osetske regije, ki je že dolgo jabolko spora med Rusijo in Gruzijo. Prva namreč moralno in denarno podpira gruzijski uporniški pokrajini Abhazijo in Južno Osetijo. Gruzija je pod vodstvom nekdanjega predsednika Edvarda Ševarnadzeja že leta 2002 obtožila Rusijo, da je nad njo poslala vojaška letala. Tudi takrat je Moskva zanikala sleherno vpletenost.

Odnosi med državama so se spet močno poslabšali lani, ko je Tbilisi deportiral štiri ruske vojaške oficirje, ki so jih obtožili vohunjenja. Moskva je odgovorila tako, da je odpoklicala svojega veleposlanika in prekinila vse zračne, morske in poštne povezave z Gruzijo ter na silo izselila več tisoč Gruzijcev, češ da so nezakoniti priseljenci.