Ob obeleženju leta ruskega jezika je ruski predsednik Vladimir Putin nagradil enega najslavnejših ruskih piscev prejšnega stoletja, Aleksandarja Solženjicina. Slednji je prejel najvišje državno odličje za "humanitarne dosežke".

Podobno odličje je Solženjicin že zavrnil, ko mu je za njegovo delo Arhipelag gulag ponudil predsednik Mihail Gorbačov. Pojasnil je, da nagrade ne more sprejeti, saj je knjiga nastala po tolikšnji bolečini ljudstva.

Prav tako je zavrni nagrado, ki mu jo je ponudil predsednik Boris Jelcin za knjigo Zrušena Rusija, saj ni hotel sprejeti nagrade od vlade, ki je državo privedla v tako slabo stanje. Nagrado, katero mu je ponudil Putin, pa je sprejel.

Nepričakovano zavezništvo Solženjicina - človeka, ki je po vsem svetu postal simbol disidenstva zaradi let, ki jih je preživel v sovjetskih gulagih - in Putina - slavnega vohuna bivše KGB - je še bolj razburilo duhove po tem, ko so v nemškem tedniku Spiegel objavili intervju z bivšim disidentom. V njem Solženjicin Putina hvali in trdi, da ni sporno dejstvo, da je Putin delal v KGB namesto v domači tajni policiji.

"Putin je v roke dobil uničeno zemljo, s siromašnim in demoraliziranim narodom. Pričel je s tem, kar je bilo mogoče: počasno in postopno obnovo. Te napore ljudje niso niti prepoznali niti cenili," je dejal 88-letni pisec.

Povedal je, da so kritike Rusije iz Zahoda popolnoma neupravičene: "Normalno, Rusija še ni demokratska država, saj je šele pričela graditi demokracijo. To pa seveda ni lahko delo," je povedal.