Uporniki so danes napadli glavno policijsko postajo v Damasku, kar je za Reuters potrdila ena od prič. "V zadnjih nekaj urah je bilo streljanje intenzivno. Trenutno se zmanjšuje, ulice okoli policijske postaje ostajajo prazne,“ je pojasnil prebivalec starega predela sirske prestolnice.

Prestolnico želijo "očistiti teroristov"

Po navedbah neimenovanega vira naj bi vojska svoje operacije v prestolnici stopnjevala, saj jo želi pred ramadanom "očistiti teroristov". Vojska je ob pomoči številnih tankov vdrla v okrožje Kabun na zahodu Damaska, sicer prizorišče krvavega nasilja v zadnjih dneh, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik observatorija s sedežem v Londonu. Zato se je še okrepil strah, da v tem okrožju grozi takojšen pokol.

Danes je bilo sicer po navedbah observatorija v Siriji ubitih najmanj 107 ljudi, na stotine prebivalcev Damaska pa je v strahu pred nasiljem zbežalo s svojih domov. V zadnjih 24 urah je mejo z Libanonom prestopilo 20.000 Sircev, kar so potrdile libijske obmejne sile. Mejo v povprečju dnevno, odkar se napadi v Siriji stopnjujejo, prestopi 5000 prebežnikov.

(Foto: AP)

Zaprisegel novi minister za obrambo

Observatorij k žrtvam ni prištel treh visokih predstavnikov režima, ki so bili ubiti v sredinem bombnem napadu na sedež varnostnih sil v Damasku. V napadu je bil ob obrambnem ministru Daudu Radžihaju ubit tudi njegov namestnik, vplivni svak sirskega predsednika Bašarja al Asada, general Asef Šavkat, eden najbolj osovraženih pripadnikov režima.

Po poročanju Reutersa je danes zaprisegel novi minister za obrambo, general Fahd al Freidž, ki je novo funkcijo prevzel v navzočnosti sirskega predsednika. Ta se v javnosti ni prikazal vse od napada, v katerem so umrli trije visoki predstavniki varnostnih sil, po poročanju Reutersa pa je sirska televizija danes objavila posnetek zaprisege, čeprav zaenkrat ni znano, kje se je slovesnost odvila.

O včerajšnjem napadu smo obsežno poročali na Dnevnik.si:

Spopadom v Siriji ni videti konca, ZN glasovanje preložili na četrtek

Damask. (foto: AP)

Po podatkih observatorija je bilo v sredo po državi ubitih vsaj 150 civilistov, od tega največ v Damasku, kjer so umrli med obstreljevanjem vladnih sil v več četrtih, med spopadi med vladnimi silami in uporniki, ubili pa so jih tudi ostrostrelci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Damask spet v primežu eksplozij

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki navaja aktiviste, vladne sile s topništvom s hriba nad Damaskom danes obstreljujejo mestne četrti, kjer že pet dni potekajo siloviti spopadi med vladnimi silami in uporniki. Uporniki trdijo, da gre za povračilni ukrep po sredinem napadu na vodstvo režima.

(foto: AP)

Priče so povedale, da je Damask poln eksplozij ter se prebivalci nimajo kam umakniti. ''Begunci nimajo kam pobegniti. Bojevanje se dogaja po vsem Damasku,'' je za Reuters dejala ena od žena, ki se je skrila na bližnji vrh stolpnice in od tam opazovala streljanje. 

Današnji spopadi so se skoncentrirali predvsem na južni in severovzhodni del mesta, ter na središča Meze in Kafarja, kjer so sicer središča vladnih varnostnih sil. Na strehah omenjenih predelov se po poročanju tamkajšnjih prič nahajajo ostrostrelci, ki pobijajo kogarkoli gre po ulici, slednje so povsem zapuščene.

O bojih poročajo tudi iz Midana, sunitskega predela, ki naj bi služil kot operativni in organizacijsku center upornikov, saj v ozke ulice tanki nimajo dostopa. Poročajo pa o tankih in drugih oboroženih vozilih, ki so vstopila in postavila zasede v starem mestnem jedru Damaska.

(foto: AP)

Preberite tudi današnji intervju s strokovnjakom Primožem Šterbencem:

Da povampirjen sirski režim pobija svobodomiselne civiliste, je slika zahoda, ki ne obstaja

Asad pobegnil iz Damaska?

Predsednik al Asad se po napadu ni pojavil v javnosti niti ni dal izjave, po podatkih aktivistov pa naj bi kmalu po napadu svojo družino - ženo in tri otroke - umaknil iz Damaska v kraj Kardaha na severozahodu države. Spet drugi viri so dejali, da se skriva v obalnem mestu Letakija.

Rusija je med tem zavrnila vsakršna namigovanja, da bi Asadu ponudila zatočišče. Glavni pomočnik predsednika Putina je danes dejal, da ''ne ve za kakršnekoli načrte, da bi se arabski vodja v kratkem pojavil v Moskvi.''

Svetovalec za zunanjo politiko, Juri Ušakov je dejal poročevalcem, da se Putin v pogovorih s turškim zunanjim ministrom in ameriškim predsednikom v sredo ni pogovarjal o Asadovem ''obisku''. Na vprašanje, ali bi Asad lahko prišel v Rusijo, glede na to, da sta državi ''zaveznici'', je dejal le: ''Ne vem, o tem nismo nič slišali.''

Rusija in Kitajska znova blokirali resolucijo ZN o Siriji

Rusija in Kitajska sta danes v Varnostnem svetu Združenih narodov ponovno blokirali sprejetje resolucije o Siriji. Resolucijo je sicer podprlo 11 članic, Rusija in Kitajska sta bili proti, vzdržali pa sta se dve članici, poročajo tuje tiskovne agencije. VS ZN je namreč sirskim oblastem grozil s sankcijami, če ne bodo nehale uporabljati težke artilerije na upornikih in če svojih vojakov ne bodo umaknile iz mest.

To je že tretji primer, da sta Rusija, največja zaveznica Sirije, in Kitajska blokirali sprejetje resolucije, s katero je skušal Varnostni svet ZN ustvariti pritisk na al Asada, s čimer bi poizkusili ustaviti 16 mesecev trajajoče nasilje, v katerem je umrlo na tisoče ljudi.

Bela hiša je v odzivu zapisala, da je odločitev Rusije in Kitajske "izjemnega obžalovanja vredna“, po njihovem mnenju pa bi morali zaradi tega odpoklicati opazovalce ZN. "So na drugi, napačni strani sirskega ljudstva, napačni strani upanja, miru in stabilnosti v regiji,“ je zatrdil tiskovni predstavnik Jay Carney.

(foto: AP)

Poročali smo: Boleč udarec za Asadov režim v osrčju Damaska

Ostre besede na račun Rusije in Kitajske so si danes privoščili veleposlaniki treh zahodnih stalnih članic VS ZN. Začel je britanski veleposlanik pri ZN Mark Lyall Grant, ki je izrazil zaprepadenost zaradi vnovičnega veta in je argumente obeh držav proti resoluciji označil kot "iracionalne".

Veto bo vodil v nadaljevanje prelivanja krvi in zaščito krutega režima

"Sedmo poglavje smo dodali, da vsem stranem jasno povemo, da je resolucija zavezujoča. To so zahtevali tako posebni odposlanec Kofi Anan, Arabska liga kot ključni regionalni akterji. Argumenti, da gre za odobritev vojaške akcije so iracionalni," je dejal Grant. Dodal je, da bo veto vodil v nadaljevanje prelivanja krvi in zaščito krutega režima. "Rusija in Kitajska sta postavili svoje nacionalne interese pred življenja Sircev."

Francoski veleposlanik pri ZN Gerard Araud je spomnil, da je ob že tretjem vetu obeh držav danes v Siriji že 17.000 mrtvih. Zagotovil je, da so predlagatelji resolucije storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da zagotovijo enotnost in skupen pristop v VS ZN.

"Ne moremo le pozivati k mirni tranziciji, ampak moramo biti kredibilni. Zaradi veta ne bo posledic in zločini bodo ostali nekaznovani. Rusija in Kitajska sta se postavili na napačno stran zgodovine, ki jima bo sodila," je dejal Araud in zatrdil, da bo Francija še naprej pomagala opoziciji.

Čurkin: Predlagatelji resolucije podžigajo teroristične skupine

Veleposlanica ZDA pri ZN Susan Rice je tretji veto označila za še nevarnejši od prejšnjih dveh in zagotovila, da ne bi uvedli nobenih sankcij, še najmanj vojaških - "kljub paranoičnim in neiskrenim trditvam nekaterih". Kot posebno nevarnost je izpostavila kemično orožje, ki ga lahko režim v Damasku uporabi, če se položaj poslabša.

"Krivda za nadaljevanje nasilja leži pri režimu in državah, ki se nočejo pridružiti mednarodni skupnosti," je dejala in napovedala povečanje pritiska na Asadov režim in nadaljevanje pomoči tistim, ki jo potrebujejo.

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je nasprotno predlagatelje resolucije obtožil, da podžigajo teroristične skupine v Siriji, s tem ko so predlagali resolucijo, čeprav so vedeli, da ne bo sprejeta. Izjave veleposlanikov zahodnih držav je označil za nesprejemljive ter dodal, da jim ne gre za Sirce, ampak za lastne geopolitične načrte.

Čurkin je še dodal, da Rusija svojega predloga resolucije VS ZN o Siriji ne bo dala na glasovanje, podpira pa predlog za tehnično podaljšanje misije neoboroženih opazovalcev ZN v Siriji.

Pakistan želi, da se sprte strani v času ramadana pomirijo

Slednje sta predlagala Južnoafriška republika in Pakistan. Obe državi sta se današnjega glasovanja o resoluciji vzdržali. Veleposlanik Južnoafriške republike je tudi izrecno obsodil sredin teroristični napad na člane sirske vlade in menil, da je bila resolucija zahoda neuravnotežena. Pakistan želi, da se sprte strani v Siriji v času ramadana pomirijo.

Riceova je kasneje novinarjem povedala, da bi bili pripravljeni glasovati o tem, a le če bo imela misija realno možnost varno in učinkovito nadaljevati s svojim delom. Francoz Arnaud je dejal, da bo VS ZN to pobudo najverjetneje obravnaval že v naslednjih urah.

Tudi Kitajska ta predlog podpira, medtem ko je njen veleposlanik Li Baodong osnutek propadle resolucije označil kot pristranski. Poudaril je, da Kitajska nima nacionalnega interesa v Siriji in si je vedno prizadevala za soglasje v VS ZN, vendar pa je le-to onemogočilo "arogantno" obnašanje predlagateljev resolucije.

"Nekaj držav si želi vpletanja v notranje zadeve drugih držav in povzročajo spore povsem brez razmisleka o posledicah. Naj razmislijo o svojih dejanjih in stopijo nazaj na pravo pot," je dejal kitajski veleposlanik.