Napadalec je bil varnostnik predsednikovega notranjega kroga

Tarča samomorilskega napada je bil sestanek članov vlade in visokih predstavnikov varnostnih sil v močno varovanem poslopju nacionalnega varnostnega urada v četrti Ravda v središču mesta, kar so potrdili tudi uporniki sami.

V napadu sta bila ubita obrambni minister, general Daud Radžiha in njegov namestnik, svak sirskega predsednika al Asada, general Asef Šavkat. Ranjenih je bilo več udeležencev sestanka, nekaj tudi huje. Notranjega ministra Mohameda Ibrahima al Šara so odpeljali v bolnišnico, njegovo zdravstveno stanje naj bi bilo sedaj stabilno. Ranjena sta bila tudi šef nacionalne varnosti Hišam Ihtiar in Hasan Turkmeni, pomočnik podpredsednika, slednji je po poročanju Reutersa podlegel poškodbam. 

Samomorilski napadalec je delal kot varnostnik predsednikovega notranjega kroga, poroča Reuters.

V napadu je bil hudo ranjen tudi vodja sirske obveščevalne službe, Hišam Behtijar, ki so ga v bolnišnici operirali, je poročal Reuters.

Nekaj ur po prvem napadu je nato v Damasku odjeknilo še pet eksplozij, vse v bližini vojaških poslopij pod nadzorom Asada.

Vse o Siriji in tamkajšnjih spopadih zbiramo na enem mestu: DRŽAVLJANSKA VOJNA V SIRIJI

"Odsekali bomo vsako roko, ki škoduje državni varnosti"

Sirske oblasti so "teroristični bombni napad" označile za delo "najetih rok". Obljubili so, da bodo storilce izsledili in "izbrisali kriminalne tolpe". S sedeža sirskih oboroženih sil so sporočili, da "kdorkoli misli, da lahko umor najvišjih poveljnikov zlomi Sirijo, živi v utvarah." Dodali so, da so še bolj odločeni kot kdajkoli prej, da se bodo soočili z vsemi oblikami terorizma in "odsekali vsako roko, ki škoduje državni varnosti".

Sirija je že imenovala novega ministra za obrambo, to je po poročanju Reutersa postal general Fahda al Freidža. Frediž je bil pred tem glavni mož oboroženih sil, prihaja pa iz Hame.

Damask. (foto: Reuters)

''To je vulkan, o katerem smo govorili''

Sicer pa sta odgovornost za napade prevzeli dve uporniški skupini, napade sta označili kot zmago nad Asadovim notranjim krogom. ''Brigada Islama'', kot se imenuje ena od skupin, je na svoji facebook strani zapisala, da so ''ciljali tako imenovano krizno kontrolo v Damasku''.

''Z veseljem sporočamo ljudstvu Sirije in še posebej prebivalcem glavnega mesta, da je bil nacionalni obrambni biro, ki vključuje tudi tako imenovano celico kriznega upravljanja, zrušen z eksplozivnim telesom Brigade Islama.''

Tudi Svobodna sirska vojska je prevzela odgovornost za napad, kot je povedal njihov predstavnik, Hasim Saadedine. ''To je vulkan o katerem smo govorili, in šele začeli smo!'' Dodali so, da so to akcijo načrtovali več kot mesec dni.

Uporniki so že včeraj napovedali, začetek akcije ''Damaški vulkan in potresi Sirije'': Sirski uporniki sprožili bitko za osvoboditev Damaska

Po napadu so izbruhnili tudi boji v bližini sirske predsedniške palače. Uporniki so vojašnice pri "palači ljudstva" napadli malo pred osmo uro zjutraj, so sporočili aktivisti. "Iz smeri vojašnic sem lahko slišala poke lahkega orožja in eksplozije, ki so postajale vse glasnejše," je za Reuters povedala ženska, ki živi v okolici.

Ubiti svak Bašarja al Asada Asef Šaukat (foto: Reuters).

"Bitka za osvoboditev" Damaska

Državna tiskovna agencija Sana je danes poročala, da so vladne sile v četrti Midan blizu središča mesta upornikom zadale velike izgube. Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočil, da so vojaški helikopterji obstreljevali dve uporni četrti. Spopadi v prestolnici so v ponedeljek in torek zahtevali življenja več kot 60 vojakov, je še sporočil observatorij.

Samomorilski napad se je zgodil le dan po tem, ko so uporniki v torek potrdili, da so sprožili "bitko za osvoboditev" Damaska, ki so jo poimenovali "Damaščanski vulkan". Boji v glavnih soseskah Damaska sicer potekajo že četrti dan.

''Velilko več kot to bo potrebno za zrušenje Asada''

Kot poroča Reuters, je britanski zunanji minister William Hague dejal, da je poboj višjih sirskih obrambnih ministrov poziv k ostri akciji Združenih narodov in poziv h končanju konfliktov. ''Vsi taki incidenti le dodajajo težo argumentom za močan in odločen ukrep ZN,'' je dejal Hague. ''Mislim, da je povsem jasno, da se situacija hitro in močno zaostruje.''

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je med tem v uradni izjavi pozval k urgentni politični rešitvi. ''Glede na stopnjo nasilja je nujno potrebna politična tranzicija, ki bo sirskemu ljudstvu omogočila vlado, ki bo zagovarjala njihove interese.

Sicer pa zahodni analitiki menijo, da bodo omenjeni napadi res oslabili sirske provladne sile in tudi njihovo moralo, da pa nikakor niso odločilni v celovitem boju za oblast. 

Analitik za Bližnji vzhod, Gala Riani, je dejal za Reuters, da je bil samomorilski napad na nek način najbolj uspešen napad na režim, kar so jih do sedaj videli. ''Menim, da bodo naslednji dnevi najbolj kritični, predvsem kar zadeva nakazovanje poti, kam bo Sirija šla od tod dalje. Najmanj, kar lahko pričakujemo je, da se bo situacija nadaljevala in slabšala. Vsekakor pa menim, da bo za zrušenje Asadovega režima potrebno veliko več kot to, kar smo videli danes.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v odzivu na napad VS ZN pozvala k čim hitrejšemu dogovoru o resoluciji. Smrt obrambnega ministra po njenem kaže, da je skrajni čas, da skušajo vse države skupaj končati kršitve človekovih pravic v Siriji.

ZDA zamrznila premoženje veliki večini sirske vlade

V ZDA so nekaj ur po napadu sprejeli nove finančne sankcije proti vrsti članov sirske vlade. Kot je sporočilo finančno ministrstvo v Washingtonu, so med več deset vidnimi tarčami sankcij premier in 28 ministrov, med drugim ministri za finance, gospodarstvo, pravosodje, obveščanje, kmetijstvo, stanovanja, zdravje, izobraževanje, okolje, kulturo in nafto.

Gre za zamrznitev vsega premoženja bolj ali manj vseh članov sirske vlade, ki utegne biti pod jurisdikcijo ZDA, ter prepoved poslovanja z njimi. Podobne sankcije so ZDA že uvedle za predstavnike sirskih varnostnih sil, pojasnjuje ameriška tiskovna agencija AP.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta je po poročanju tujih tiskovnih agencij pred tem v odzivu na današnji napad posvaril, da situacija v Siriji "drvi izpod nadzora". Kot je poudaril, je sedaj "pomembneje kot kadarkoli doslej", da mednarodna skupnost preko ZN "maksimalno pritisne na (sirskega predsednika Bašarja) al Asada, da stori, kar je prav, odstopi in dovoli mirno tranzicijo".

Panetta je govoril na skupni novinarski konferenci z britanskim kolegom Philipom Hammondom v Washingtonu. Slednji je menil, da so uporniki v Siriji očitno vse bolj pogumni, medtem ko al Asadov režim, ki se bori za obstanek, pesti "nekaj razdrobljenosti na robovih".

Rusija: ZN nimajo v tem sporu kaj iskati

Rusija je v izjavi dejala, da se v Siriji odvija ''odločilna bitka''. Zunanji minister Sergej Lavrov (na sliki levo) pa se očitno ne strinja s pozivi tako britanskega kot francoskega zunanjega ministra, da je nujno potrebna akcija ZN. Lavrov je namreč dejal, da bi neposredno posredovanje ZN v Siriji pomenilo ''direktno pomoč upornikom in bi lahko državo potisnilo v državljansko vojno.''

'''Boj za glavno mesto, odločilna bitka se odvija v Siriji,'' je dejal Lavrov moskovskim medijem. ''Kakršno koli ukrepanje bi pomenilo neposredno podporo upornikom. Če govorimo o revoluciji v Siriji, potem varnostni svet ZN tu nima nobenega mesta.'' Lavrov še dodaja, da Asad ne bo prostovoljno zapustil predsedstva, zahodna podpora upornikom pa bo le stopnjevala prelivanje krvi v Siriji. ''Namesto, da bi poskušali pomiriti opozicijo, nekateri partnerji le botrujejo dodatni eskalaciji dogodkov. Asad sam ne bo šel in zahodne sile ne vedo, kaj bi glede tega storile.''

Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi je v telefonskem pogovoru s sirskim kolegom Validom al Mualemom bombni napad na sedež sirske obveščevalne agencije v središču Damaska ostro obsodil in ga označil kot teroristično dejanje. Obenem je izrazil sožalje sirski vladi in narodu.

Glasovanje o Siriji v VS ZN preloženo na četrtek

Varnostni svet Združenih narodov je glasovanje o resoluciji o podaljšanju opazovalne misije ZN v Siriji, ki je bila sprva predvideno za danes, po napadu v Damasku preložil na četrtek. Preložitev glasovanja je predlagal posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah diplomatov, na katere se sklicujejo tuje tiskovne agencije, se bo Varnostni svet glede Sirije sešel v četrtek ob 16. uri po srednjeevropskem času.

Za zdaj ni jasno, ali bo 15-člansko telo ZN odločalo o kateremkoli od osnutkov resolucije. Zahodne države v svojem predlogu pozivajo k 45-dnevnemu podaljšanju mandata, medtem ko se Rusija v svojem osnutku zavzema za 90-dnevno podaljšanje.

"Napadi v Siriji so dramatično povečali pritisk na VS, naj ukrepa. Sirija drsi v kaos," je poudaril nemški veleposlanik pri ZN Peter Wittig. Izrazil je upanje, da bosta Rusija in Kitajska zdaj sodelovali v pogajanjih o resoluciji o Siriji in da bodo članice VS ZN dosegle konsenz o strožjih ukrepih proti sirskemu režimu.

Predlog resolucije, ki so jo pripravile Velika Britanija, Francija, ZDA, Nemčija in Portugalska, ob podaljšanju mandata misije predvideva sankcije v skladu s sedmim poglavjem ustanovne listine ZN, ki dopušča tudi možnost vojaškega posredovanja.

Temu Rusija, ki je z drugo zaveznico režima v Damasku - Kitajsko - že preprečila sprejem dveh resolucij o Siriji, ostro nasprotuje in je napovedala veto. Njen predlog resolucije predvideva podaljšanje mandata opazovalne misije, ne pa tudi sankcij. "Ne moremo sprejeti sedmega poglavja in omembe sankcij," je danes v Moskvi ponovil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

90-dnevni mandat opazovalne misije ZN v Siriji (Unsmis) se bo iztekel v petek, brez resolucije, ki bi omogočila njeno podaljšanje, pa bi morali ZN umakniti svojih 300 opazovalcev iz države. Neoboroženi opazovalci ZN so v Sirijo prišli z nalogo nadziranja izvajanja dogovora o prekinitvi ognja v skladu z Annanovim načrtom, ki sta ga sprti strani sklenili 12. aprila.