Po bombnem napadu na sedežu varnostnih služb, enem od osrčij režima, je Asad ostal brez nekaterih najbolj tesnih in zvestih oprod: obrambnega ministra Dauda Radžiha, njegovega namestnika in Asadovega svaka Asefa Šaukata ter nekdanjega obrambnega ministra in aktualnega podpredsednikovega pomočnika Hasana Turkomanija. Na sestanku za obrambo prestolnice je bilo huje ranjenih ali morda celo ubitih še več drugih visokih predstavnikov obrambnega aparata, med drugim tudi notranji minister Mohamad Ibrahim Al Šaar in vodja nacionalne obveščevalne agencije Hišam Ikhtiar.

Zadnje tri dni se je obroč upornikov Svobodne sirske vojske in drugih oboroženih skupin okoli prestolnice močno zožil. Začeli so se spopadi v različnih delih mesta. Doslej se je verjelo, da v skorajda svetopisemskem boju Davida in Goljata uporniki ne premorejo velikih možnosti za zmago. S številčnejšo in dobro opremljeno sirsko vojsko se zagotovo ne morejo enakovredno kosati. Toda napadi, kot so bili včerajšnji, predstavljajo predvsem velik psihološki katalizator za močnejši pritisk na Asadov režim in spodbudo za drznejše akcije.

Režim napovedal maščevanje

Podrobnosti napada na sedežu varnostnih služb niso znane. Po eni od različic je šlo za samomorilski bombni napad, razstrelil pa naj bi se eden od predsednikovih varnostnikov. Po drugi različici se je uboj visokih varnostnih predstavnikov sirskega režima zgodil s pomočjo podstavljene bombe. Odgovornost za napad sta prevzeli kar dve skupini. Svobodna sirska vojska, ki je v minulih dneh sprožila ofenzivo Damaščanski vulkan, trdi, da so peklenski stroj v zgradbi podstavili njihovi možje. Šlo naj bi za prvega od velikih napadov, s katerimi bodo povzročili padec režima, so sporočili. S priznanjem odgovornosti se je k besedi javila tudi doslej neznana islamistična uporniška skupina Brigade islama. Samomorilski bombni napad naj bi izvedel njihov privrženec, domnevno iz ožjega kroga predsednikovih varnostnikov. Katera od zgodb drži, je zaradi skorajda popolne medijske blokade težko z gotovostjo reči.

Ne glede na to, katera od različic drži, je moral biti Asadov režim včeraj pretresen. Resda je predsednik nemudoma imenoval novega obrambnega ministra in je vojska kljubovalno sporočila, da napadi teroristov ne bodo zlomili sirske vlade, toda šok je zaradi napada nagnal režimu strah v kosti. Skorajda obglavljen je bil ves obrambno-varnostni vrh države. Predsednik Asad se je zavil v molk. Oglasil se je zgolj minister za informiranje Omran Zoabi, ki je odgovornost za napade pripisal arabskim in zahodnim vladam, njihovim varnostnim agencijam in vohunom. Po njegovih besedah so za napad odgovorne vse tiste države, ki so v Sirijo poslale zgolj en sam naboj. "Odgovorne so tudi tiste države, ki so (upornikom, op. a.) poslale zgolj en sam dolar. Kaznovali jih bomo," je pristavil. Vojska je nemudoma okrepila svoje položaje v prestolnici. Po državni televiziji je bilo napovedano maščevanje napadalcem.

Odločilna bitka?

Bolj zgovorna je bila mednarodna skupnost. Ameriški obrambni minister Leon Panetta je ocenil, da Siriji stvari vse hitreje uhajajo izpod nadzora. Bela hiša je pozvala k čim hitrejši politični tranziciji v Siriji, saj bi le tako imeli večje možnosti preprečiti sektaško državljansko vojno. Podobno so menili tudi v Londonu in Parizu. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da nedvomno poteka odločilna bitka za Sirijo. Namesto da bi Zahod poskušal umiriti opozicijo, njena dejanja še podpihuje, je dejal. V danih okoliščinah se v Siriji nikakor ne gre postaviti na eno od strani, je pristavil. Govoril je tik pred tem, ko naj bi varnostni svet odločal o novi resoluciji, s katero bi podaljšali mandat opazovalcem UNSMIS in mirovni načrt Kofija Anana naredili obvezujoč s sklicevanjem na 7. poglavje ustanovne listine ZN. Če bi mirovni načrt katera od strani kršila, bi mednarodna skupnost imela pravno podlago za vojaško ukrepanje. Toda Rusija takšni resoluciji še naprej nasprotuje, zadržana je tudi Kitajska. Pozno zvečer je Kofi Anan varnostni svet pozval, naj preloži odločanje o resoluciji. Njegov poziv je uslišan. Varnostni svet naj bi o resoluciji odločal predvidoma danes.