Sirski uporniki nad Damaskom sestrelili vojaški helikopter

Sirski uporniki so danes sporočili, da so nad damaskovskim okrožjem Qaboun sestrelili vojaški helikopter. V sirski prestolnici že tretji dan potekajo siloviti boji med silami, zvestimi predsedniku Bašarju al Asadu, in njihovimi nasprotniki.

Humanitarne organizacije že nekaj dni opozarjajo, da Sirija ni več le na robu državljanske vojne, temveč je že globoko zakorakala vanjo, ter da vladne sile ne dopuščajo vstopa na pomoči potrebna območja, ljudi, ki urgentno potrebujejo pomoč je vsaj 850 tisoč.

Uporniške sile so med tem včeraj zvečer razkrile, da začenjajo z ofenzivno akcijo ''Damaški vulkan in sirski potresi'', nekdanji sirski visoki politik pa trdi, da Asad ne ob okleval z uporabo kemičnega orožja. Jasno je, da v Sirij vre. Siloviti boji so zajeli tudi središče Damaska. Asadov režim svoje položaje brani z uporabo bojnih helikopterjev.

Damask v najhujših spopadih od začetka sirske vstaje

Tuje agencije poročajo, da se že tretji dan nadaljujejo srditi boji v prestolnici Sirije, kjer se soočajo vedno bolje opremljeni in organizirani uporniki ter provladne militantske skupine. Kot poročajo uporniki sami, naj bi se provladne sile pripravljale na ''predajo v ključnem mestu''.

''Prihaja bitka za Damask,'' je dejal Abdulhamed Zakaria, sirski vojaški vodja, ki je prestopil na stran Svobodne sirske vojske (SSV).

Priče s kraja dogajanja so za BBC dejale, da se Damask trenutno sooča z najhujšimi spopadi v vseh 16 mesecih, kar trajajo vstaje v Siriji. Povsod se slišijo avtomatske puške, poročajo tuji mediji, opaženi so bili tudi vojaški helikopterji, ki so prvič od začetka sirske pomladi tudi izstreljevali rakete.

Spomnimo, več predelov Damaska je že v nedeljo zajelo strelsko bojevanje – slišalo se je rožljanje avtomatskih pušk, oklepniki so obstreljevali območje Tadamona in druge predele mesta. Nasilje ni bilo omejeno le na center sirskega režima, vojaška letala so bombardirala tudi mesto Herak, na katerega sta padli vsaj dve raketi, so še poročali člani SSV. Strelski spopadi so potekali tudi pred poslopjem sirske centralne banke, ki leži v strogem središču prestolnice.

Poročali smo tudi:  Sirija v državljanski vojni: Že drugi dan hudih bojev v Damasku

''Kemično orožje ne bo le Asadov izhod v sili''

Zadnji v vrsti sirskih politikov, ki so prebegnili v opozicijo je za BBC povedal, da Asadov režim ne bo zavlačeval pri uporabi kemičnega orožja, v kolikor se upornikov ne bo dalo zatreti drugače in se bo počutil potisnjenega v kot. Nawaf Fares, nekdanji sirski ambasador v Iraku je dodal še, da nekatera sicer nepotrjena poročila namigujejo, da so kemična orožja dejansko že uporabili, šlo naj bi za območje v bližini Homsa. ''Asad je ranjen volk, ki so ga obkolili,'' je še dodal.

V Siriji vlada opustošenje. (foto: Reuters)

Fares je dodal, da so vsi večji bombni napadi pravzaprav dobro organizirane akcije sirskega režima, ki se je za to povezal celo s teroristično al Kaido. Kljub temu, da imata tudi teroristična skupina in Asadov režim za seboj mnoge spore in medsebojna obračunavanja, pa Fares meni, da je v zgodovini več kot dovolj ''dokazov za to, da si tudi sovražniki podajo roke, ko je srečajo njihovi interesi.''

Njegove besede pa je kot izjemno ostre označil BBC-jev dopisnik iz Dohe. ''Nawaf Fares ni videti kot človek, ki je ravnokar prebegnil iz režima, ki ga sedaj opisuje kot morilske kriminalce,'' je zapisal Frank Gardner in nadaljeval, da sedaj ''lepo oblečen sedi v luksuznem hotelu v Katarju in meče obtožbo za obtožbo na režim, kateremu mu je služil 34 let.''

Brez dokazov, tako Gardner, obtožuje sirski režim sodelovanja z Al Kaido in zmožnosti uporabe kemičnega orožja brez pomisleka, celo tega, da so orožje že uporabili. ''To so težke obtožbe prebeglega človeka, ki ima sicer res veliko notranjega vedenja, a ni ne vojak ne znanstvenik. Njegove besede pa sprožajo resne odzive ... Nawaf Fares ima vsekakor tudi več interesov z diskreditranjem režima, ki ga je pravkar zapustil.''

Sicer je Sirija znana po svoji obseži zalogi kemičnega orožja, ki so ga pred nedavnim začeli tudi sistemsko prerazporejati. Kot je dejal Asad so to počeli zato, da ne bi orožje slučajno prišlo v roke upornikom, seveda pa so s tem zbudili strah in sume širši javnosti, kaj resnično počnejo. Svet, še posebej Zahodne sile, so izrazili tudi zaskrbljenost, kaj bi se s tako masovnimi zalogami lahko zgodilo, če bi režim dejansko padel.

O Siriji je v komentarju v današnji tiskani izdaji razmišljal tudi Ervin Hladnik - Milharčič: Sirija in Hercegovina

Damaški vulkan in sirski potresi

Sirski uporniki (na sliki levo, foto: Reuters) so sicer včeraj zvečer, ob 19. uri po našem času, začeli z obsežno akcijo, ki so jo poimenovali ''Damaški vulkan in sirski potresi''. Cilj akcije je obkoliti vsa središča vladnih sil in jih povsem zajeti, uničiti, kot so sporočili člani Svobodne sirske vojske gre ''za odgovor na masakre in barbarske zločine, ki jih je zagrežil režim predsednika Bašarja al Asada.''

Kot so zapisali v izjavi, bodo začeli z ''napadi na vsa varnostna središča in njihove veje - tako v mestih kot v vaseh - in s tem začeli s srditimi spopadi z vladnimi silami ter jih obenem pozvali, naj se predajo.''

Obkoliti nameravajo tako središča vladne vojske kot provladne paramilitantske vojaške enote šabiha. Pozivajo tudi k zaprtju vseh internacionalnih poti Sirije.

Preberite še: Sirski masakri: Kako sirska vlada že leto dni in pol za poboje tisočerih ljudi krivi druge

Anan s Putinom

Danes se bo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sestal posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan. Po napovedih bosta govorila predvsem o krizi v Siriji.

Srečanje bo potekalo dan pred glasovanjem Varnostnega sveta ZN o prihodnosti opazovalne misije ZN v državi. Rusija je predlagala podaljšanje mandata misije za tri mesece. Trenutni mandat ji poteče 20. julija.

Zahodne in arabske države pa si želijo sprejetja resolucije VS ZN o Siriji, s katero bi uvedli zavezujoče sankcije proti sirski vladi, če bo ta nadaljevala z uporabo težkega orožja v stanovanjskih naseljih. Rusija in Kitajska, največji zaveznici Sirije, temu nasprotujeta.