Ob obali San Diega so avgusta lani, le nekaj mesecev po katastrofi v Fukušimi 11. marca lani, ujeli 15 modroplavutih tunov. V vseh so zabeležili precej višjo raven dveh radioaktivnih izotopov cezija kot v modroplavutih tunih, ki so jih ujeli leta 2008. Prisotna sta bila izotopa 134 in 137. Cezij 137 je v morski vodi prisoten že dalj časa, prisotnost cezija 134 pa neposredno povezujejo s katastrofo v Fukušimi.

Znanstveniki poudarjajo, da je ribje meso kljub temu užitno, saj je stopnja sevanja precej nižja od meje, ki jo ameriški in japonski standardi postavljajo za ribe, ki so še primerne za uživanje.Kljub temu  opozarjajo, da ta primer razkriva kaže, kako selitev živalskih vrst lahko šriri tudi onesnaženost.

Testi na rumenoplavutem tunu brez večjih sprememb

Znanstveniki so teste opravili tudi na rumenoplavutem tunu, a niso zabeležili povečanih koncentracij radioaktivnih snovi.

"Izsledki naše raziskave kažejo, da modroplavuti tun iz Tihega oceana lahko hitro prenese radioaktivne snovi iz Japonske v zelo oddaljene kraje, kažejo pa tudi pomembno vlogo živali, ki se selijo, pri prenašanju snovi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil eden od avtorjev raziskave Daniel Madigan, s kalifornijske univerze Stanford.

Znanstveniki nameravajo na podlagi izsledkov z modroplavutih tunov podobne raziskave opraviti tudi na drugih živalih, ki se selijo in se del življenja zadržujejo v japonskih vodah, kot so nekatere vrste morskih želv, črni viharniki ter nekatere vrste morskih psov.