Fugu je draga japonska specialiteta, strežejo pa jo le najboljše restavracije v državi. Pripravljena jed namreč stane okoli 120 dolarjev, poroča britanski BBC.

Izkušeni kuharji, kakršen je Kunio Miura, za pripravo fuguja uporabljajo posebne nože z lesenimi ročaji in izjemno tankimi in ostrimi rezili. Miura strupeno ribo pripravlja že 60 let, a se naloge še vedno loti izjemno previdno. Že najmanjša napaka bi lahko za stranko pomenila smrt.

Med pripravo kuhar ribi najprej odstrani možgane in oči, nato ji odstrani kožo, nazadnje pa še drobovje, ki je najbolj strupen del ribe. Bilo naj bi namreč kar dvestokrat bolj strupeno od cianida.

Po navedbah japonske vlade naj bi od leta 2000 na Japonskem zaradi zastrupitve s fugujem umrlo 23 ljudi. Največ žrtev predstavljajo ribiči, ki skušajo svoj ulov pripraviti sami.

Zastrupitev s tetrodotoksinom, ki ga vsebuje ribino drobovje, opisujejo kot "hitro in nasilno". Začne se z odrevenelostjo okoli ust, sledi paraliza in nazadnje smrt. Nesrečnež, ki ga doleti zastrupitev, ostane priseben vse do smrti, protistrup pa ne obstaja.

Prav zato kuharski mojstri, ki so izurjeni za pripravo fuguja, veljajo za elito v izjemno konkurenčnem kulinaričnem svetu Japonske. Urjenje za pridobitev certifikata za strežbo traja dve leti, zaključni izpit pa običajno naredita dve tretjini udeležencev.

Predlog tokijskih oblasti, da bi omilili pravila in omejitve glede priprave, je zato naletel na neodobravanje že izurjenih mojstrov. Po novih pravilih bi lahko restavracije postregle s fugujem, ki bi ga dobavile že pripravljenega.

Najverjetneje bi fugu tako postal cenejši in bi si ga lahko privoščilo več ljudi. Toda obisk restavracije, kjer fugu pripravijo na mestu, že zaradi svoje cene pomeni pravo razkošje in za mnoge predstavlja pomemben dogodek. Nekateri ga celo primerjajo z igranjem ruske rulete.