Kosovski premier je kosovskim varnostnim agencijam, policijski službi, kosovskim varnostnim silam in obveščevalnim službam izdal odredbo, da nadaljujejo z izvajanjem odločitve prištinske vlade o izvajanju recipročnih ukrepov prepovedi uvoza in izvoza v Srbijo in Bosno in Hercegovino, poroča Srna.

Na nujnem sestanku Varnostnega sveta, ki ga je sklical Thaci, so prišli do zaključka, da so ''varnostne agencije Kosova 25. julija delovale v skladu Ustave in zakonov Kosova s ciljem vzpostavitve reda in zakona na celotnem področju Kosova.''

Thaci je, kot poroča Srna, prevzel vlogo ''glavnega poveljujočega'' kosovskim varnostnim agencijam, policiji, varnostnim silam in obveščevalnim službam, ter izdal tudi odredbo o usklajevanju in koordinaciji aktivnosti vseh omenjenih. Poleg slednjega je v odredbi Thaci zahteval tudi, da kosovske organizacije v povezavi z deblokado poti usklajujejo svoje akcije tudi z mednarodnimi mehanizmi, da bi se lahko takoj vzpostavila svoboda gibanja za ljudi in dobrine.

Skupaj z odločitvijo o obči mobilizaciji je Thaci odredil tudi dvig stopneje pripravljenoti na najvišjo. Gre za, tako Thaci, preventivno akcijo,v primeru ''kršitve državne suverenosti in teritorialne integritete Kosova''.

Vsem državnim ustanovam, ministrstvom, javnim podjetjem in ustanovam je Thaci naročil, da kar se da močno sodelujejo v oskrbi in pomoči severu Kosova, da ne bi tam slučajno prišlo do humanitarne krize.

Srečanje predstavnikov Srbije s posrednikom EU brez rezultatov

Današnje srečanje posrednika EU Roberta Cooperja s srbskim ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem in vodjo srbske pogajalske skupine v dialogu s Prištino Borkom Stefanovićem v Raški na jugu Srbije se je po več kot dveh urah končalo brez rezultatov. Pogovori o rešitvi najnovejše krize na Kosovu se bodo nadaljevali v torek.

"Dogovorili smo se, da pred koncem pogovorov ne dajemo izjav," je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal Bogdanović. "Pričakovati je, da bo rezultat pogovorov rešitev, ki bo omogočila vrnitev razmer na severu Kosova na stanje pred 25. julijem," je dodal.

Cooper naj bi se sešel tudi s predstavniki Kosova, a po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni znano, ali bodo pogovori potekali še danes.

Kosovski svet za nacionalno varnost pod vodstvom premiera Hashima Thacija je medtem danes ukazal policiji in varnostnim silam, naj bodo v pripravljenosti. "Kosovski svet za nacionalno varnost je pozval varnostne agencije, naj bodo v visoki pripravljenosti z vsemi razpoložljivimi sredstvi odgovoriti na kakršno koli ogrožanje suverenosti Kosova," je v sporočilu za javnost zapisala vlada v Prištini.

Svet za nacionalno varnost je tudi ponovil stališče Prištine, da so bile vse aktivnosti, ki jih je na severu države izvajala kosovska vlada, legitimne ter v skladu s kosovsko zakonodajo in ustavo. Kosovske oblasti zahtevajo tudi deblokado cest do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak.

Mednarodne sile na Kosovu Kfor so sicer danes odstranile tri barikade, ki so jih na severu Kosova v minulih dneh postavili kosovski Srbi in tako omogočile dostop do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak, ki so jih v nedeljo zvečer po več kot dveh dneh znova odprli.

Kfor je v sporočilu za javnost zapisal, da je bila operacija odstranjevanja barikad hitra in je potekala brez težav in odpora kosovskih Srbov.

Mejna prehoda sta sicer odprta le deloma, saj še vedno okrepljene enote Kforja dovolijo prehod le osebnim vozilom in avtobusom, ne pa tudi tovornjakom.

Srbska vlada je po današnji telefonski seji napovedala, da bo iz rezerv v občino Leposavići na severu Kosova poslala 75 ton hrane - moko, mleko v prahu, sladkor in olje. Na območju se namreč zaradi zaprtja mejnih prehodov že soočajo s pomanjkanjem nekaterih osnovnih živil in zdravil.

Razmere na severu Kosova so se zapletle, ko so se oblasti v Prištini pred tednom dni enostransko, brez posveta z misijo EU na Kosovu Eulex, mirovnimi silami Kfor in lokalnimi Srbi, odločila za namestitev posebnih enot kosovske policije na mejna prehoda Brnjak in Jarine. To je močno ujezilo kosovske Srbe in tudi uradni Beograd, pa tudi mednarodne institucije na Kosovu.

Kosovski specialci so se do srede sicer umaknili, a razmere so se nato še zaostrile, saj so Srbi vztrajali, da mora na spornih prehodih obveljati dosedanji režim, na kar pa v Prištini niso pripravljeni pristati. Izbruhnilo je tudi nasilje, po katerem je nadzor nad prehodoma prevzel Kfor. Zaradi vztrajanja kosovskih Srbov na barikadah glavnih cest do prehodov so prehoda v petek zaprli.