Medtem ko pri temu delu selitve nevrologije ne bi smelo biti težav, ministrico skrbi edino Siemens, ki zamuja z dobavo CT, je Mazej-Kukovičeva še vedno zaskrbljena zaradi Pediatrične klinike. Ta teden bodo podpisali še aneks z IMP, toda po njenem mnenju "rok za dokončanje ne bo enostavno doseči". Če bo to ob 110-odstotni angažiranosti izvajalcev le uspelo, pa je že jasno, da se bo zelo zavleklo z razpisom za opremo nove Pediatrične klinike. "Največji zalogaj je usklajevanje podatkov o medicinski opremi in opremi za informatiko," je povedala ministrica in s tem sporočila, da je do vselitve v novo Pediatrično kliniko še daleč.

Bližja je preselitev celotne nevrologije, saj naj bi državna revizijska komisija o revizijskem zahtevku konzorcija Unicredit po ministričinih besedah odločila že v prihodnjih 14 dneh. Po njenem mnenju je zaplet takšne narave, da državni revizijski komisiji ne bo treba pregledovati 6 zabojnikov dokumentacije, ki so jo v torek že dostavili na sedež državne revizijske komisije. Od odločitve državne revizijske komisije je odvisno, ali bodo ugodili konzorciju Unicredit, ki je za okoli 600.000 evrov cenejši od drugega ponudnika SKB Leasing, ali bodo potrebna še pogajanja.

Prim. Jože Arzenšek, v.d. direktorja direktorata za ekonomiko, je včeraj povedal, da so gradbena in obrtniška dela na nevrologiji, ki so zajeta v osnovni pogodbi in 11 aneksih, vredna 17,278.000 evrov. Selitev naj bi bila konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta, nobenega razloga pa ni več, da bi z njo zavlačevali. Ministrica je na naše vprašanje, ali so glede na to, da stavba že dve leti ni naseljena, in glede na izkušnje iz Onkološkega inštituta že testirali vodo na legionelo, odgovorila, da upa, da pristojni instituciji, kot sta IVZ in zdravstvena inšpekcija, opravljata delo, za katerega sta zadolžena. Prav tako naj se po njenem mnenju nehajo sklicevati na električni kabel, "saj si ne svetijo s svečami".

Očitno bosta prihodnjega ministra pričakala dva podedovana investicijska zalogaja: Klinika za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo (ORL), ki bi morala biti po devetih letih dokončana 24. decembra lani in DTS oziroma nova urgenca, ki naj bi bila dokončana do konca tega leta. Gradnja na ORL bo po besedah ministrice končana letos, razpisov za opremo pa se v tem mandatu zagotovo ne bodo lotili.

Očitno pa bo veliko težav z novo urgenco, ki je bila prednostni projekt prejšnjega ministra Andreja Bručana. Ta je julija lani, ko je položil temeljni kamen, zagotovil, da je "pogodba jasna, roki so jasni, tudi cena je jasna, zato bo gradnja novega prizidka in ureditev nove urgence končana do konca leta 2008".

Zofija Mazej Kukovič je včeraj spet ponovila, da je bil to "nenatančno dodelan projekt pred podpisom pogodbe, manjkala pa je tudi logistična vključitev novega projekta v obstoječe stanje. Glavni problem pa je, da gradnja moti normalno delovanje UKC Ljubljana." Projektna skupina rešuje zadeve po najboljših močeh, a ministrica bi najraje prekinila vse, kar se je začelo.