Zadovoljni bi bili denimo z mestom predsednika uprave katere od družb, ki je v večinski lasti države. Tako je po odločitvi ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič, da ne bo sodelovala z Marušičem, ampak bo na ministrstvo pripeljala svojo ekipo, včeraj dejal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič.

Da v stranki, ki jih je odločitev ministrice presenetila, zanjo pa so izvedeli iz medijev, pri mestu državnega sekretarja ne vztrajajo, nam je včeraj potrdil tudi predsednik stranke Karl Erjavec. O tem je v četrtek govoril s predsednikom vlade Janezom Janšo ter želel pojasnilo, saj ob rekonstrukciji vlade ni bilo omenjeno, da se bo ta dotaknila tudi položaja, ki ga je sedem let zasedal Marušič.

V DeSUS tudi opozarjajo, da so z odhodom Marušiča izgubili še drugega od dveh državnih sekretarjev, ki jim pripadata v skladu koalicijskim dogovorom. Lani so namreč "odslovili" državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Antona Rousa, ki ga premier ni zamenjal. V premierovem kabinetu poudarjajo, da državni sekretarji niso bili nikoli predmet koalicijske pogodbe in da je ministrom treba pustiti proste roke pri izbiri najožjih sodelavcev.

Dobro bi bilo, da bi bil zaplet razrešen še pred odločanjem o imenovanju nove ministrice za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, je dejal Erjavec, ki bo v petek sklical izvršni odbor DeSUS ter članom predstavil zaplet. Vendar ni smiselno delovati v koaliciji, če iz medijev izveš, da tako pomemben državni sekretar nima zaupanja, je dejal Erjavec, ki čaka, da bo premier zdaj "storil določene korake".