Hokejisti namesto košarkarjev

Napovedovala je, da je opozicija ob številnih kritikah na račun obeh novih ministrov glasovanje v glavnem le opazovala, češ da noče prevzemati odgovornosti za njun morebiten polom v letu dni, kolikor je Zofiji Mazej Kukovič in Radovanu Žerjavu mandata še ostalo. 23 oziroma 17 poslancev predvsem iz SD in LDS je vendarle glasovalo proti imenovanju predlagane ministrice in ministra.

V razpravah so se poslanci - vsakega od kandidatov je ocenjevalo kar njih petdeset - ob o različnih ocenah stanja in tega, čemu morata ministra posvetiti največ pozornosti, večinoma vrteli okoli dejstva, da zelo slabo poznata področji, ki ju bosta vodila. Opozicija se je čudila, od kod nenadoma "menedžerski prevzem vlade", toda zlasti Žerjavu je vendarle pripisala pošteno držo, ker je priznal, da marsičesa ne ve. Kritiko je zato bolj usmerila na premiera Janšo, češ da se obnaša kot košarkaški selektor, ki hoče na evropskem prvenstvu v prvo peterko uvrstiti tri hokejiste. V LDS so prepričani, da je premier tako ravnal, da bi prikril resne težave, v katere naj bi zašla vladajoča koalicija.

Tudi drugod ministri niso zdravniki

Janez Janša je po drugi strani, ko je predstavljal ministrico za zdravje Mazej Kukovičevo, ki ni študirala medicine, pojasnjeval, da problemi v slovenskem zdravstvu niso strokovne, ampak predvsem organizacijske, finančne in menedžerske narave. Pri tem je naštel 16 držav Evropske unije, kjer so ministri za zdravje inženir, pravniki, ekonomist, biolog, filozof, pedagog, razredni učitelj, veterinar, kot je v Latviji, ali sindikalni delavec v Britaniji. Po logiki opozicije bi moral biti obrambni minister vojak, notranji minister policist in tako naprej, je premier zavračal kritike na račun kandidatov, ki o zdravstvu in prometu ne vesta skoraj ničesar.

Tudi poslanci vladajočih strank so ob trditvah, da sta ministra Božič in Bručan svoje delo dobro opravljala, menili, da je to, da nova ministra nista strokovnjaka za svoja področja, pravzaprav dobrodošla prednost. Za njih je pomembno, da sta menedžerja, ki bosta s pomočjo strokovnjakov znala uspešno voditi zdravstveni in prometni resor ter se znala učinkovito zoperstaviti pritiskom različnih lobijev, ker z nobenim od njih nista povezana. V DeSUS so k temu še pristavili, da je novi minister za promet brez dvoma sposoben in ima dobre namene. Bistveno bolj so bili skeptični do nove ministrice, ker da ne more biti kos stanju, ko pri zdravstvu ni narejenega nič, kar je bilo zapisano v koalicijski pogodbi, toda na koncu so vsi štirje poslanci disciplinirano pritisnili glasovalno tipko zanjo.