V rekonstrukciji vlade, ki mu je bila predstavljena, ni bilo omenjeno, da se bo ta dotaknila tudi državnega sekretarja, je dejal. Zato pričakuje pojasnilo predsednika vlade. Če z odgovorom ne bo zadovoljen, pa bo izvršnemu odboru stranke predlagal, naj razmisli o nadaljnjem delovanju v koaliciji.

Erjavec pričakuje pogovor z Janšo

Kot je dejal minister za obrambo Erjavec, pričakuje pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo. Erjavec tako od premiera pričakuje, da mu bo pojasnil, zakaj je prišlo do zamenjave državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Marušiča. "Res je, da je to stvar ministrice, ampak pričakoval bi, da bi pred sejo vlade povedala, kaj namerava," dodaja predsednik najmanjše koalicijske stranke.

Če bo odločitev ministrice obveljala, bo Erjavec o tem seznanil izvršni odbor DeSUS, ki mu bo predlagal, naj odloči o "nadaljnjem položaju" stranke v koaliciji. Erjavec namreč pričakuje, da bodo "na ta račun dobili neko drugo odgovorno mesto v vladi". "Če se to ne bo zgodilo, bom sprožil ustrezne postopke, saj nima smisla delovati v koaliciji, če za tako pomembne zadeve izveš iz medijev," je še poudaril Erjavec.

Novi državni sekretar predlagan v najkrajšem času

Državnemu sekretarju na ministrstvu za zdravje Dorjanu Marušiču je v skladu z zakonom o vladi v torek, ko je odstavljeni minister za zdravje Andrej Bručan dokončno predal posle novoimenovani ministrici za zdravje Zofiji Mazej Kukovič, prenehal mandat. Funkcija državnega sekretarja je vezana na ministra za zdravje. Na ministrstvu za zdravje so zagotovili, da bo ministrica v najkrajšem možnem času vladi predlagala novega državnega sekretarja, ni pa še znano, kdo bo to.

"Formalnopravno je moja funkcija prenehala z odstopom ministra Bručana in sem od torka zvečer na voljo prejšnjemu delodajalcu Splošni bolnišnici Izola," je povedal Marušič. Dejal je še, da je ob odstopu na kadrovsko komisijo dal vlogo za nadomestilo, ki ga bo prejemal tri mesece, v tem času pa bo pretehtal "zanimive ponudbe", ki jih je prejel v zadnjem času. "Ostal bom znotraj slovenskega zdravstvenega sistema, kjer bom še naprej deloval v dobro slovenskih državljanov in državljank," je še dejal.