Resnost novih tekmecev v volilni kampanji se bo po Kumrovih besedah potrdila takrat, ko se bodo odvijala soočenja vseh strank in bodo imeli volivci priložnost, da vidijo, ali gre res za nove rešitve iz sedanje ekonomske gospodarske, socialne in finančne krize.

"Mi, ki smo parlamentarne stranke, smo en del svojega že oddelali in pokazali, kar zmoremo. Ampak v SD smo odločeni, da gremo naprej," poudarja Kumer. V sredo se po njegovih besedah v stranki zaključuje evidentiranje kandidatov, do konca oktobra bodo izpeljali kandidacijske postopke, predlog kandidatne liste pa bo nato potrdila konvencija stranke, ki bo v začetku novembra.

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi se SD že pred volitvami povezala z listo Zorana Jankovića, Kumer odgovarja, da glede na proporcionalni volilni sistem predvolilne koalicije niso v tradiciji. Sicer pa Kumer, kot pravi, nad Jankovićevo odločitvijo za sodelovanje na volitvah ni presenečen. Kot je dejal, bo SD ostala stranka, ki opravlja državotvorno vlogo. Ne glede na to, ali bodo v opoziciji ali poziciji, ne bodo blokirali dobrih idej, je poudaril.

Upokojenci bodo volili Erjavca

Zoran Janković bo predvsem do konca pokopal LDS in Zares, je o napovedi kandidature ljubljanskega župana na predčasnih volitvah za STA dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Kot je poudaril, ti dve stranki ob vstopu Jankovićeva "nimata dobrih možnosti, da bi dosegli volilni prag". Kandidaturo Gregorja Viranta pa je Erjavec ocenil za "pasjo bombico".

Predsednika DeSUS Jankovićeva kandidatura ne skrbi. "Upokojenci bodo volili Erjavca, ker je predstavnik neke socialne politike, ne Jankovića, ki je predstavnik kapitala," je poudaril. Bodo pa po njegovih besedah imeli težave v SD, saj nekatere poslanke prehajajo v Jankoviću, nekatere pa tudi v DeSUS.

Kandidatura predsednika Zbora za republiko Gregorja Viranta pa je po njegovih besedah "bolj ena pasja bombica". Kot meni predsednik DeSUS, bo Virant težko sploh zbral 8000 podpisov. Zgodba se mu zdi "neresna" zlasti zato, ker naj bi nagovarjal liberalni del volilnega telesa, pri čemer pa je prav Virant po besedah Erjavca "človek, ki mu je Janez Janša najbolj zaupal" v času njegove vlade. "To vem iz prve roke," je še dejal.

DeSUS bo na volitvah nastopil samostojno in tudi kakšnih predvolilnih koalicij ne bodo sklepal. "S kom bomo sodelovali po volitvah, je pa odvisno tudi od volilnega rezultata," je napovedal Erjavec. Kot je poudaril, pa je to povezovanje zelo odvisno od programa, ki ga bodo tisti, ki bodo sestavili vlado, ponudili.

Golobič: Razprl se je nov prostor

V slovenski politiki se je razprl nov prostor, ki je v veliki meri posledica reza, ki ga je vnesla stranka Zares, poudarja njen predsednik Gregor Golobič. Kot je dejal, je Zares z izstopom iz koalicije omogočila predčasne volitve. "Tranzicija na levici se bliža koncu in morda se bo z nekaterimi novimi iniciativami končala tudi na desnici", pravi.

"Z izstopom iz koalicije smo omogočili, da se prvič v zgodovini Slovenije odhaja na predčasne volitve," je v izjavi za medije v luči aktualnega političnega dogajanja poudaril Golobič. S tem rezom se je odprl prostor za nove politične iniciative, ki da jih mnogo ljudi v Sloveniji odobrava. Kot stranka, "ki je zavestno naredila te korake, ki so do tega stanja privedli", Golobič pozdravlja njihovo nastajanje. Ob tem ne meni, da bi bile te konkurenca njegovi stranki.

Zares gre na volitve samostojno in z Manifestom za novo ekonomijo, ki ga bodo poimenovali v Manifest za odgovorno ekonomijo. S tem bodo po besedah Golobiča tudi iskali zavezništva v času pred in po volitvami. Tisto, kar pri novih iniciativah Zares še pogreša, so ključne prioritete in vizija, ki jo bodo ponujale. Sicer je po mnenju Golobiča razumljivo, da tega še ni, a bo kmalu moralo biti. "Mi smo to vizijo naredili in veselimo se soočanja in dopolnjevanja skupne vizije, ki jo Slovenija potrebuje," je dejal.

"Očitno je, da se tranzicija na levici bliža koncu in da se morda z nekaterimi novimi iniciativami, predvsem tisto, ki jo je napovedal bivši minister Gregor Virant, odpira proces, da se bo tranzicija končala tudi na desnici," je še poudaril. Dodal je, da ni naključje, da sta največji stranki SD in SDS, ki sta še pred kratkim naslavljali javnost kot edini izbiri, najbolj ogorčeni "na eni strani nad temi novimi iniciativami, na drugi strani pa na stranko Zares".

Kot je še povedal, se je sedaj zamajal "tranzicijski model politične polarizacije, ki ga utelešata dve stranki, ki brišeta vse druge". To je po njegovem velik dosežek in v njegovi stranki so "ponosni, da so k temu odločilno prispevali".

Kresalova pozdravlja široko izbiro 

V LDS pozdravljajo široko izbiro na volitvah, ki je za volivce vedno "dobra in dobrodošla". Kot je zapisala predsednica LDS Katarina Kresal, so veseli tudi Virantove napovedi, da bo njegova lista gradila na klasičnem liberalizmu, zato pričakujejo, da se jim bo "aktivno pridružila pri prizadevanjih za spoštovanje temeljnih človekovih pravic".Kresalova tako od Virantove liste pričakuje, da se bo pridružila LDS pri "zagovarjanju družinskega zakonika in pravic istospolno usmerjenih, pravic izbrisanih, Romov in ostalih deprivilegiranih skupin".

Predsednica LDS sicer meni, da se vedno bolj jasno kaže, da Slovenija ni zgolj dvopolna. Tako nastaja široka paleta strank in list, ki bodo prispevale vsaka svoj pogled in svoje odgovore na vprašanja, ki jih odpira čas. "Široka izbira je za volivce vedno dobra in dobrodošla," je zapisala v sporočilu za javnost. Glede na trenutno stanje v političnem prostoru in v družbi Jankovićev korak ni presenečenje oziroma je pričakovan, je ponovila Kresalova. Tako kot v LDS vodimo politiko, ki ne temelji le na obljubah, temveč tudi na izpolnitvi obljub, je tudi Janković primer takega učinkovitega politika. Njegov nastop na volitvah širi izbiro in to je vedno dobro za demokracijo.

Na vprašanje, ali pričakuje kakšno predvolilno sodelovanje z Jankovićem, Kresalova odgovarja, da gre LDS na volitve samostojno in suvereno, ob tem pa želi dobiti dober rezultat, zato "da bomo upoštevan partner v naslednji koaliciji". Ocenjujejo namreč, da bi bilo njihovo sodelovanje koristno za državo. Koalicije se sklepajo po volitvah in glede na to, da LDS z Jankovićem dobro sodeluje na lokalnem nivoju, Kresalova ne vidi ovire, da ne bi dobro sodelovali tudi na državnem. Če pa drži, da bo Virant zagovarjal temeljne liberalne vrednote, Kresalova pojasnjuje, da bo LDS "z veseljem sodeloval tudi z njim".

"Prav je, da se politični prostor razprši"

Prav je, da se politični prostor razprši in se izkaže, kdo bo prišel v parlament in kdo ne, je o novih napovedih kandidatur na decembrskih predčasnih volitvah za STA dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. SNS gre po njegovih besedah na volitve s čisto vestjo. "Naredili smo veliko, več kot druge stranke. Volivcev niti enkrat nismo izdali," poudarja. SNS pa bo bo šla na volitve "tako kot vedno, samostojno, s svojo listo, s svojimi kandidati". Časa za predstavitev liste bo po njegovih besedah še dovolj. Najprej je namreč treba počakati, da predsednik republike Danilo Türk razpusti parlament, da se potem uradno razpišejo volitve. Ko bodo te vložene, bo "še ves mesec časa, da govorimo o posameznih kandidatih", je še povedal Jelinčič.

Vse o predčasnih volitvah zbiramo na enem mestu

Škoda, da Janković in Virant še nimata programov za nastop na predčasnih državnozborskih volitvah, da bi se že danes lahko pogovarjali o ključnih problemih in temah, ki tarejo Slovenijo, je za STA zapisal predsednik SLS Radovan Žerjav. V odzivu na napoved kandidature Jankovića s svojo stranko in Viranta s svojo listo je Žerjav izpostavil vprašanja, kako se izviti iz gospodarsko-socialne krize, kako spodbuditi gospodarsko rast v državi brez dodatnega enormnega zadolževanja, kako zmanjšati korupcijo in učinkovito preprečevati klientelizem pri javnem upravljanju ter kako popraviti trhlo pravno državo.

Analitika o vstopu Jankovića in Viranta

Vstopa Jankovića in Viranta v volilno tekmo sta po mnenju analitika Igorja Pribaca analogna - oba pomenita močan svež pritisk na sredinsko opredeljene volivce. Po besedah analitika Mateja Makaroviča Janković težje doseže sredinske volivce in bolj ogroža levico kot desnico. To, kar pomeni vstop Jankovića za levico, pomeni vstop Viranta za desnico, je za STA dejal Pribac. Jankovićev vstop je sicer po njegovih besedah nekaj, kar se je pripravljalo dlje časa, Virantova napoved kandidature pa je presenečenje, a oba bosta lovila volivce, ki so neopredeljeni oziroma se volitev sicer ne bi udeležili.

Tako Janković kot Virant po mnenju Pribaca odpravljata pomanjkljivosti, ki jih je javnost identificirala pri voditeljih obeh doslej najmočnejših strankah - pri predsedniku SD Borutu Pahorju je to pomanjkljivost učinkovitosti in uspešnosti menedžeriranja, ki jo javnost vidi v Jankoviću, pri predsedniku SDS Janezu Janši pa pomanjkanje demokratične kulture in neobremenjenosti s sodnimi zadevami.

Po mnenju Makaroviča pa je paradoksalno, da Jankovićev vstop bolj ogroža levico kot desnico, "saj pomeni predvsem uničenje LDS in Zares ter bistveno oslabitev za SD". Medtem ko Pribac meni, da vstopa Jankovića in Viranta pomenita močan svež pritisk na sredinsko opredeljene volivce, kamor napadata vsak s svojega pola, je Makarovič prepričan, da Janković zaradi nekaterih trdih ideoloških opredelitev "težje doseže sredinske volivce, zato predstavlja za desno stran političnega prostora manjšo grožnjo".

O dogovoru s stranko SDS

Ne Makarovič ne Pribac pa ne verjameta, da se je Virant za svojo kandidaturo dogovoril s stranko SDS in tako pridobil volivce desne sredine ter zagotovil Janši večino pri oblikovanju koalicije. Kot pojasnjuje Makarovič, tu ni zarote, saj je nejevolja na strani SDS izjemno pristna. Pribac pa pravi, da tudi če se je Virant za svojo kandidaturo dogovoril s SDS, to ne spreminja položaja. Prav tako analitika ne verjameta, da bi se za sodelovanje na volitvah dogovorila Janković in Virant.

Glede napovedanega sodelovanja na volitvah Viranta, Jankovića in tudi novonastale stranke Trs Pribac meni, "da bo nekdo obtičal pred zaprtimi vrati parlamenta". Jankovićev in Virantov vstop po besedah Pribaca tudi pomeni, da smo se izognili temu, da bi volilna kampanja temeljila le na spopadu med Janšo in Pahorjem.  Možnosti Pahorja in njegove stranke so po mnenju Makaroviča z Jankovićevim sodelovanjem na volitvah še dodatno zmanjšane. Janković je za SD z vidika njenega dolgoročnega preživetja in uspeha "bistveno usodnejša grožnja kot Janševa SDS", je pojasnil.

SDS: Virantu ne bi bilo mogoče očitati ničesar, če bi nas o nameri obvestil.

Če bi se Janković odločil za sodelovanje na volitvah, sam pa za poslanca ne bi kandidiral, bo to po Makarovičevem mnenju zlahka razumljeno kot podcenjujoč odnos do volivcev. "V urejenih demokracijah je zelo neobičajno, da si nekdo želi biti predsednik vlade, ni pa pripravljen pod nobenim pogojem sedeti v parlamentu. V politiki se torej vidi izključno kot vodja ali pa nič," poudarja Makarovič.

Po mnenju Pribaca pa je verjetno, da Janković sam ne bo kandidiral za poslanca, saj je kot župan v moralnem precepu, ker je svojim volivcem obljubil, da bo županoval do konca mandata. Če pa bo pozneje prejel podporo za mandatarja, bo to pred volivci lažje upravičil. Elegantnost te rešitve je po njegovih besedah tudi v tem, da Janković tradicionalnim strankam levice tako ne bi odvzel toliko glasov, SD bi ostala vodilna stranka na levici, prav tako pa bi olajšal prehod v parlament drugim manjšim strankam z levice.