Na prvi slovenski tekmi je bilo na klopi le 21 igralcev; Sekelj je še pustil nekaj "rezerve" za sestavo moštva na pomembnejših tekmah. Proti Hrvaški je igralo le sedem branilcev. Zdaj je že znano, da slovenske ekipe ne bo okrepil nobeden od obeh napadalcev, ki igrata v Severni Ameriki. Trener moštva Peoria v ligi ECHL, kjer igra Tomaž Razingar, mlademu slovenskemu hokejistu kljub tekmovalnemu premoru ni dovolil oditi v Slovenijo. Edo Terglav pa je s svojimi letošnjimi nastopi že končal, toda v domovino se bo vrnil tik pred tekmo z Britanci, zato se je Sekelj odločil, da ga ne bo uvrstil v moštvo: "Igrali bomo s temi igralci, ki so tukaj. Moramo stisniti in nadoknaditi tudi tiste, ki ne bodo mogli nastopiti."

V domačem taboru se podrobno pripravljajo na pomembne tekme ob koncu turnirja, čeprav ne bodo zanemarili niti prvega tekmeca v torek - Kitajske. Vse tekme nasprotnikov v dvorani Tivoli snemajo, tako da bo tudi pred tekmo z Britanci še čas za analizo. "Gre za tipičen britanski hokej, z značilnimi prvinami. S trenerjem Švejdo pripravljava tudi študije posameznih odsekov, tako da se bomo dobro pripravili," je povedal Sekelj in dodal: "Vsako tekmo moramo jemati zase. Veseli me, da so že na prvi proti Hrvaški stekle akcije, čeprav je mogoče kdaj prišlo tudi do "soliranja". Toda akcije so dobre, prav tako kombinatorika, kar je pomembno za tekme, ki še prihajajo. Nasprotniki bodo vse težji." Optimizem pred derbijem z Veliko Britanijo, ki je že potrdila dobro formo, v torek pa jo čaka nekoliko lažja tekma s Hrvaško, je zato upravičen.

Za dodatno spodbudo slovenskim reprezentantom, ki imajo letos lepo priložnost, da uresničijo sanje generacij slovenskih hokejistov in se uvrstijo v elitno skupno A, naj bi poskrbele tudi obljubljene premije. Vsak reprezentant bo, če bo Slovenija osvojila prvo mesto in se uvrstila v skupino A, za nagrado prejel osebni avtomobil Citroen saxo. V taborih slovenskih tekmecev za prvo mesto imajo glede nagrad različno strategijo: Kazahstanci za vsako zmago v žep pospravijo po 250 ameriških dolarjev, selektor britanske ekipe Chris McSorley pa je poudaril, da njegove varovance k morebitnemu uspehu ženeta le športni vidik in čast nastopa za izbrano vrsto. "Tekma bo težka, Slovenijo dobro poznamo. Zdaj pa tudi igra pred domačim občinstvom, težko bo. Upam, da nam bodo pomagali tudi naši navijači," je bil v napovedih sredine tekme, prvega vrhunca enotedenskega tekmovanja, zadržan McSorley. Prav gledalci so močno presenetili hokejiste in spremljevalce prvenstva že prvi dan tekmovanj. V dvorani Tivoli je bilo na večerni tekmi Slovenije kljub neposrednemu televizijskemu prenosu dobesedno premalo prostora za vse, ki so želeli vanjo; po neuradnih podatkih si je dvoboj s Hrvaško ogledalo kar 5000 ljubiteljev hokeja. Domačim navijačem bodo skušali v sredo konkurirati tudi Britanci. V Slovenijo jih je pripotovalo približno sto, ostale reprezentance pa so brez organizirane podpore s tribun. Razmerje moči na SP kaže tudi podatek o akreditiranih predstavnikih medijev: ob razumljivi množici domačih je v Ljubljano pripotovalo 25 tujih novinarjev, največ med njimi je Britancev in Estoncev, na drugi strani pa prav nobenega Kitajca.