Pisali smo že, kako je ameriški veleposlanik v Sloveniji Johnny Young leta 2004 v diplomatski depeši zapisal, da so slovenski mediji levičarski, raziskovalno novinarstvo pa ni razvito, pa kako je francoski veleposlanik premierja Pahorja opisal kot popolnoma neizkušenega, zunanjega ministra Žbogarja pa označil za še hujšega.

V ameriški depeši z datumom 12. november 2008 je takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Yousif Ghafari podal mnenje o Pahorjevih kandidatih za ministre – premier naj bi z izborom uspel zadovoljiti koalicijske partnerje in držal obljubo, da bo kandidate izbral na podlagi njihove strokovnosti.

Golobič po skrbel za Ultro in Zares, nad Žbogarjem navdušenje

Ameriški veleposlanik je za Gregorja Golobiča napisal, da bo ministrski položaj verjetno skušal izkoristiti za državne subvencije podjetjem, povezanim z njim, kot je na primer Ultra, pa tudi za okrepitev stranke Zares.

Za Katarino Kresal je menil, da ji bodo pri vodenju ministrstva za notranje zadeve lahko pomagale izkušnje iz pravniških krogov. Ghafari je zapisal, da je predsednica LDS-a znana tako po videzu kot po političnem vplivu.

Nad izbiro Samuela Žbogarja za zunanjega ministra je bil Ghafari navdušen, saj je ravno zaradi Žbogarja, ki je služboval kot slovenski veleposlanik v ZDA, pričakoval tesne stike z MZZ. Žbogarja naj bi se razveselili tudi ameriški sodelavci na ministrstvu, ki so menili, da bo na ministrstvo vnesel nekaj pozitivne energije.

Gaspari izkušen, a v ozadju, Križanič popolnoma neizkušen v politiki

Mitja Gaspari bi po njegovem mnenju zaradi izkušenj imel vidno vlogo v vladi, novega finančnega ministra Franca Križaniča pa označil za nepolitičnega strokovnjaka, ki nima izkušenj v politiki. Izbira Mateja Lahovnika kot profesorja na ekonomski fakulteti brez izkušenj v zasebnem sektorju je bila po besedah Ghafarija razočaranje za slovenske poslovneže, a je od njega pričakoval, da se bo dobro vključil v gospodarsko ekipo nove vlade.

Alešu Zalarju naj bi vodenje ljubljanskega okrožnega sodišča pomagalo pri vodenju ministrstva za pravosodje, za Ivana Svetlika, kandidata za ministra za delo, pa je zapisal, da ga zaradi pričakovane visoke stopnje brezposelnosti čaka težko delo.

Ljubica Jelušič je bila pred imenovanjem za obrambno ministrico vodja oddelka za obramboslovje na fakulteti ter tako poučevala velik del častnikov Slovenske vojske, ki so ameriškim diplomatom zaupali, da se veselijo njenega imenovanja. Za Irmo Pavlinič Krebs je zapisal, da bo stopila v velike čevlje in da bo le čas pokazal, ali bo nadaljevala pobude za krčenje javne uprave in uvajanje e-vlade ter izplačil dohodkov glede na učinkovitost.

Širca na kulturi, ker je predstavnica ženskega spola

Kandidat za kmetijskega ministra Milan Pogačnik naj bi bil znan po avtokratskem slogu med svojim 18-letnim vodenjem veterinarske fakultete. Za Karla Erjavca je napisal, da se je na ministrstvu za okolje znašel, ker je moral zaradi škandala s Patrio oditi z ministrstva za obrambo.

Patrick Vlačič je visoki član socialdemokratov in strokovnjak za pomorstvo, zato bo sodeloval pri pogajanjih s Hrvaško o mejnih vprašanjih, Borut Miklavčič pa ima po Ghafarijevem mnenju izkušnje v zdravstvu in dobre menedžerske sposobnosti. Majda Širca naj bi med kandidate za ministrske položaje prišla zaradi Pahorjevega poizkusa, da v vladni kabinet pripelje čimveč predstavnic ženskega spola.

Igor Lukšič naj bi bil glavni strateg socialdemokratov, pri Boštjanu Žekšu pa je Ghafari dejal, da je nestrankarski kandidat za ministra brez listnice, ki je pristojen za Slovence po svetu.