Francoski veleposlanik je dejal, da bi francoski predlog omogočil nadaljevanje priključitvenega procesa brez pristranskosti do stališč ene ali druge strani, vmešanih v bilateralni obmejni spor med Hrvaško in Slovenijo, poroča MMC.

Slovenska stran pa naj bi vztrajala, da se zadeva "razsodi v njihovo korist". St. Paul je dejal, da je to za Francijo in druge članice EU popolnoma nesprejemljivo.

Francoski veleposlanik je bil v svojih kritikah oster tudi do nove slovenske vlade. Boruta Pahorja je opisal kot "popolnoma neizkušenega" in nekoga, ki "ne razume kaj dela". Zunanji minister Samuel Žbogar naj bi bil po njegovih besedah "še slabši".

St. Paul je dejal, da si bo Francija prizadevala najti rešitev pred srečanjem EU in Hrvaška 19. decembra, na katerem bi lahko odprli do 10 poglavji hrvaških pogajanj, če bi Slovenija umaknili blokado. Kljub temu je izrazil dvom o uspešnosti.

Depeša še razkriva, da je francoski veleposlanik izrazil zaskrbljenost, da delo slovenske vlade poraja resne pomisleke o tem, ali bo sposobna sprejeti ratifikacijo hrvaškega članstva v Natu.