"Desnih dnevnih časopisov ni, ljudje se bolj kot z Ameriko identificirajo z Evropo, namenoma se trudijo provocirati, novinarji pa imajo skoraj alergično reakcijo na Bushevo administracijo," je v diplomatski depeši leta 2004 zapisal Young. Predsednik Slovenije je bil takrat Janez Drnovšek, premier pa Anton Rop.

Zapisano je tudi, da komentatorji novice dobivajo iz sekundarnih virov, kolumne pa sestavljajo skoraj izključno iz "kot kaže lastnih idej in komentarjev", ter jih ne utemeljujejo s citati iz razgovorov ali drugih virov. Raziskovalno novinarstvo v Sloveniji ni tako razvito kot v ZDA, delno Američani krivijo dejstvo, da "uredniki nočejo ali pa ne morejo dopustiti novinarjem, da bi več tednov razvijali in raziskovali eno samo zgodbo".

Profesorji na univerzah pogosto pišejo prispevke za medije in, tako kot predstavniki nevladnih organizacij, pogosto gostujejo v televizijskih oddajah."Vseeno pa jih je večina iz levosredinskega dela političnega spektra, tako da ne nasprotujejo splošni levi pristranskosti medijev," je zapisano v depeši, ki ima oznako občutljivo.

Novinarji vladi na splošno ne verjamejo

Leta 2004 so na ameriškem veleposlaništvu ocenili, da ima "nedavna slovenska zgodovina, ki je združevala komunizem in Titov koncept samoupravljanja, za posledico novinarje, ki vladi na splošno ne verjamejo." "Informacije hitro označijo za propagando, nevoščljivo ščitijo svojo neodvisnost, svojo izjemno kritično pozicijo pa vidijo kot del njihove vloge nadzornika in kot način, da si ustvarijo ime," dodajajo Američani, ki so o slovenski nacionalni televiziji zapisali: "Kljub temu da jih občasno kritizirajo zaradi naklonjenosti vladi, novice na TV Slovenija veljajo za zaupanja vredne in so gledane."

Pisali so tudi o nekdanjem premierju Antonu Ropu, da je njegov "osnovni interes očitno ekonomska politika, tako da vprašanja zunanje in varnostne politike pogosto vrednoti iz ekonomske perspektive“.

V depeši so tudi zapisali, da bi mnoge svoje stike v slovenski družbi "na splošno, iz stališča ZDA, lahko opisali kot socialno-demokratske po srcu, in večina se jih verjetno strinja z medijskimi kritikami politik ZDA".

Povezavo do omenjene depeše je na mikroblogerski platformi Twitter danes objavil prvak opozicijske SDS Janez Janša in ob njej zapisal: "Pa da vidimo, če bodo tudi to depešo v F571 objavljali pod velikimi naslovi? 24ur, Žurnal, Dnevnik, Delo, Ml, Večer?"