"Zlobneži res živijo med nami, a to ne pomeni, da zlo ni sposobno skupaj sestaviti ljubezenskega pisma," je ugotovil John Kirkland, pisatelj, ki se je med pisanjem knjige "Ljubezenska pisma velikih mož" poglobil v osladne pisarije spoštovanih, zloglasnih, a tudi groznih ljudi. Njegovo delo je povečini polno opevanj in hvalnic nežnejšemu spolu, se pa med njimi najde tudi nekaj, katerih največja ljubezen je bila tista do tiranije.

Hitler v pisma ni vložil truda in ljubezni

"Prišel sem do zaključka, da je večina ljudi, ki so na oblasti, polna strasti, kar jim lahko v zasebnem življenju tudi pomaga," je pojasnil Kirkland. "Ugotovil pa sem še, da se ni nikoli dobro zapletati z diktatorjem."

"Skorajda vsi, o katerih sem pisal v knjigi, so v pisma vložili veliko truda in ljubezni," je pojasnil Kirkland. "Vsi, razen Hitlerja." Eva Braun in eden najbolj osovraženih osebnosti v zgodovini človeštva, Adolf Hitler, sta se srečala, ko je ona bila še v najstniških letih. A Braunovi zagotovo ni bilo lahko, saj je v času njune zveze kar dvakrat skušala storiti samomor, s firerjem pa sta bila poročena okoli 40 ur, ko ji je v tretje uspelo.

"Bila je mirna, inteligentna in objektivna," je svojo ljubico, s katero sta bila skupaj več kot desetletje, opisal Hiler. Kirkland je ta opis komentiral, da je iz njega razbrati hladnost, kot bi jo ocenjeval. A to niti ni bilo nič nenavadnega od človeka, ki je potreboval (če ne zahteval!) nadzor nad vsem.

"Sledila vam bom tudi v smrt"

Leta 1931, nedolgo zatem, ko sta se spoznala, mu je v pismu zapisala: "Dragi gospod Hitler. Rada bi se vam zahvalila za prijeten večer v gledališču. Bilo je nepozabno. Vedno bom hvaležna za vaše prijateljstvo. Odštevam ure do prihodnjega trenutka, ko se bova ponovno srečala …"

Nekoč je, preden jo je nagnal v sobo, Hitler pred vsemi zbranimi dejal: "Inteligenten moški bi si moral vedno izbrati primitivno in neumno žensko." A temu navkljub ga je Eva globoko ljubila – klicala ga je "Volk", leta 1944 pa mu je v pismu napisala, da se je "odkar sem vas prvič videla, zaobljubila, da vam bom sledila kamorkoli – tudi v smrt -, živim samo, da vas ljubim".

Večino časa preživela čakajoč na Hitlerja

Njegova čustva do nje morda res niso bila tako dramatična in javna kot njena do njega, jo pa je na svoj način ljubil. Maja leta 1938 jo je v oporoki namreč zapisal na prvo mesto, do konca življenja pa bi v primeru njegove smrti prejemala določeno vsoto denarja (okoli 700 današnjih evrov). Imel jo je na varnem, z njo pa je ravnal tako, kot je verjel, da je treba ravnati z ženskami, ki so moškim podrejene. Hitlerjev šofer je nekoč celo dejal, da je bila Eva "najbolj nesrečna ženska v Nemčiji, saj je večino svojega življenja preživela tako, da je čakala na Hitlerja".

Zgodovinarji so sicer dolga desetletja sumili, da nekje obstajajo ljubezenska pisma, ki sta si jih Hitler in Eva izmenjevala, a nanje niso naleteli. Vse do leta 1993, ko so našli nekaj sto pisem, ki bi lahko postala ena največjih najdb dokumentov iz druge svetovne vojne (še vedno ni potrjeno, ali gre za pisma med Hitlerjem in Evo). Hitler je vztrajal, da Eva ostane v njegovi vili Berghof v Alpah, le redko ji je dovolil, da ga je obiskala v Berlinu, kjer je preživel največ časa, zaradi česar sta si veliko pisala.

So pisma res uničili ali jih nekdo skriva?

Zgodba izgubljenih pisem se je začela 22. aprila leta 1945, ko je Hitler svojemu podrejenemu, Johannesu Gohlerju, naročil, naj uniči vso njegovo in Evino osebno lastnino. Ta je kasneje Američanom, ki so ga zajeli in zaslišali, povedal, da je blizu Salzburga našel dva ogromna zaboja, polna njunih pisem. Poleg njih so bili tam skriti še albumi s fotografijami, posnetki, srebrnina z njunimi začetnicami, zlate ure, alkohol in oblačila. Gohler jim je povedal, da je Franzu Konradu ukazal, naj reči zažge ali pa se jih znebi na kakšen drugačen način, ta pa mu je kasneje prinesel podpisano zaprisego, da je to storil.

Ta zgodba je mnogim kaj kmalu postala sumljiva, saj je Gohlerjeva nekdanja soproga Ursula leta 1965 svojo zgodbo zaupala nekemu britanskemu novinarju. Po vojni je namreč na Stuttgartu srečala moškega, pisal se je Gutierrez, ki naj bi naletel na osebne predmete Hitlerja in Braunove, številna pisma pa je takrat celo uspela prebrati. Mnogi zgodovinarji tako menijo, da ta človek ali ve, kje so ta pisma, ali pa jih skriva celo sam.

Preberite še:

Stalin v ljubezenskem pismu soprogi: "Brez tebe sem osamljen kot žalostna sova"

Napoleon in Josephine: "Poljub na usta in eden mnogo, mnogo nižje ..."

Mussolini kot divji prijatelj in ljubimec, kasneje pa krvnik soproge in sina

Henrik VIII. je Anne Boleyn dvoril z mrtvim jelenom