"Zlobneži res živijo med nami, a to ne pomeni, da zlo ni sposobno skupaj sestaviti ljubezenskega pisma," je ugotovil John Kirkland, pisatelj, ki se je med pisanjem knjige "Ljubezenska pisma velikih mož" poglobil v osladne pisarije spoštovanih, zloglasnih, a tudi groznih ljudi. Njegovo delo je povečini polno opevanj in hvalnic nežnejšemu spolu, se pa med njimi najde tudi nekaj, katerih največja ljubezen je bila tista do tiranije.

"Prišel sem do zaključka, da je večina ljudi, ki so na oblasti, polna strasti, kar jim lahko v zasebnem življenju tudi pomaga," je pojasnil Kirkland. "Ugotovil pa sem še, da se ni nikoli dobro zapletati z diktatorjem."

V zvezi z Napoleonom je hlače nosila Josephine

Josephine de Beauharnais je imela razmerje z Napoleonom Bonapartejem, zloglasno vzkipljivim vojščakom, dokaj pod nadzorom, je prepričan Kirkland. Francoski diktator se je namreč na bojišču veliko bolje odrezal takrat, ko mu je Josephine vračala čustva. "Ona je bila tista, ki je v njuni zvezi nosila hlače," je zapisal pisatelj in dodal, da je bil Napoleon vanjo noro zaljubljen, z njo pa je bil tudi obseden.

Nedolgo po poroki se je Napoleon odpravil poveljevat vojski blizu meje z Italijo, v tistem času je Josephine v pismih rotil, naj se mu pridruži v bližini bojnega polja, da bi lahko uživala medene tedne. "Dobil sem tvoja pisma s 16. in 21., a je veliko dni, ko mi ne pišeš. Zanima me, kaj takrat počenjaš. Ne, draga, nisem ljubosumen, morda na trenutke le zaskrbljen. Pridi kmalu. A te opozarjam – če boš odlagala pot, me boš našla bolnega. Utrujenost in dejstvo, da te ni tukaj, sta zame preveč."

"Poljub na usta in eden mnogo, mnogo nižje ..."

V nekem drugem ji je napisal, da so njena pisma edino veselje v njegovem dnevu, brez nje se je utapljal v žalosti, neopisljivi samoti, ki ji ni videti konca. "Pa saj boš prišla, kajne?" jo je vprašal v enem od pisem. "Tukaj boš, ob meni, v mojih rokah, na mojih prsih, na mojih ustih? Pošiljam ti poljub na usta in enega mnogo, mnogo nižje," je bila še ena od njegovih ljubezenskih izjav.

Zdi se, da je Napoleon svoji ljubljeni napisal več pisem na dan – danes bi lahko to primerjali z desetinami poslanih tekstovnih sporočil (in še kak klic bi lahko navrgli povrhu). "V posteljo se odpravljam s srcem, polnim tvoje čudovite podobe. Komaj čakam, da ti dokažem svojo ognjevito ljubezen," je zapisal v enem od pisem.

Tudi konec ljune ljubezni je bil ognjevit – Napoleonu je namreč prišlo na uho, da ga Josephine vara. Ko se je vrnil domov v Milano, je ni bilo tam, po poročanju nekaterih poznavalcev zgodovine je pobegnila z ljubimcem in se je domov vrnila šele devet dni kasneje. Takrat jo je na mizi čakalo malo drugačno pismo Napoleona. "Ne ljubim te več. Ravno nasprotno – sovražim te. Si hudobna, zlobna cipa!" Čeprav ga je rotila, naj jo vzame nazaj, mu ego tega ni dopustil. Imel je več priležnic, od Josephine pa se je (tudi v dobro Francije, kot je sam dejal) ločil. A je, kot kaže, nikoli ni nehal ljubiti. Ko je iz časopisa izvedel za njeno smrt, se je za dva dni zaprl v sobo, do konca življenja pa je okoli vratu nosil medaljon, v katerem je imel vijolice z njenega vrta.

Preberite še:

Stalin v ljubezenskem pismu soprogi: "Brez tebe sem osamljen kot žalostna sova"

Mussolini kot divji prijatelj in ljubimec, kasneje pa krvnik soproge in sina

Adolf Hitler in Eva Braun: Živim samo, da vas ljubim

Henrik VIII. je Anne Boleyn dvoril z mrtvim jelenom