Poljski premier Donald Tusk je danes novinarjem pojasnil, da vlada Acte zagotovo ne bo poslala na ratifikacijo v parlament, dokler ne bo obširnih posvetov o tem, kaj sporazum prinaša za svetovni splet, opravila tudi z njegovimi nasprotniki. Konzultacije pred podpisom Acte niso bile ustrezne, je še dejal Tusk in ob tem izrazil ogorčenje nad ravnanjem svojih sodelavcev.

Anonimni: slovenska vlada s svojo izjavo požela nemalo smeha v globalni skupnosti

"Proces ratifikacije Acte bo zamrznjen, dokler ne bomo premostili vseh dvomov. To bo verjetno zahtevalo vnovično preučitev poljske zakonodaje. Ne moremo izključiti možnosti, da ta sporazum na koncu ne bo odobren," je še dejal Tusk. Na Poljskem je Acta sprožila nenavadno množično ogorčenje javnosti. V minulih dneh je proti sporazumu na ulicah poljskih mest protestiralo na desettisoče uporabnikov interneta, hekerji pa so več dni napadali spletne strani državnih institucij.

Omenjeni sporazum so 26. januarja v Tokiu podpisali predstavniki Evropske komisije in 22 od 27 članic unije. Med podpisnicami sporazuma, katerega namen je zaščita avtorskih pravic in zajezitev spletnega piratstva, je tudi Slovenija, ni pa med njimi denimo Nemčije. Po podpisu morajo Acto potrditi še Evropski parlament in nacionalni parlamenti držav članic.

Anonimni nad FBI z objavo tajnega pogovora

Spletna aktivistična skupina Anonimni je našla nov način sramotenja tisti, ki jih želijo kazensko preganjati. Danes so na Youtubu objavili posnetek konferenčnega klica med agentom FBI-ja in britanskega Scotland Yarda. Najbolj zanimivo je, da sta se agenta pogovarjala ravno o tem, kako odpraviti Anonimne.

Še vedno ni znano, kako je Anonimnim uspelo vdreti v telefonski klic in ga posneti, verjetno pa je bil pogovor posnet 20. januarja. V posnetku so cenzurirana imena in lokacije posameznih Anonimnih, da kolegov ne bi izpostavili javnosti. S posnetkom pa so še enkrat pokazali, kako so vedno en korak pred policijo in FBI-jem, pa čeprav se le-ti pogosto hvalijo z uspešno borbo proti kiber "kriminalcem“.

"FBI bi se moral vprašati, kako je mogoče, da imamo že dalj časa dostop do njihove interne komunikacije,“ so na svojem twitter računu zapisali Anonimni. Poleg tega so na rane posuli še sol, ko so poleg posnetka objavili tudi elektronsko sporočilo (vir naj bi bil FBI), ki natančno opisuje, kako vdreti v takšen konferenčni klic.

Osramočen FBI je dogodek komentiral le z izjavo, da je iskanje storilcev "zločina“ v teku.