Friztl, ki je očitana kazniva dejanja priznal, je preko svojega odvetnika, ki bo obrambo najverjetneje gradil na Fritzlovi domnevni duševni bolezni, izjavil, da je Elizabeth zaprl, ker „jo je želel zaščititi pred zunanjim svetom“. Povedal je, da je „dobro skrbel zanjo in otroke, ki so živeli v kleti brez dnevne svetlobe, saj jim je nosil rože, knjige in igrače“.

Fritzl naj bi bil sicer „zasvojen z potrebo po nadvladi, ki je ušla preko vseh meja“. Od konca aprila, ko so ga aretirali, je riporu v St. Poeltnu. Priznal je, da je spolno zlorabljal Elizabeth. „Vem, da tistega, kar sem počel z njo, ni hotela. Vedel sem, da trpi. Ves čas sem vedel, da tega ne bi smel početi, vendar je bilo zame kot odvisnost,“ je rekel in dodal, da si je vedno želel imeti veliko otrok in da je ljubil in še ljubi svojo ženo.

Policija je v zadnjih dneh izprašala na desetine ljudi, ki so imeli stike s Fritzlom in njegovo družino. Klet, v katerem je zadrževal svoje jetnike, preiskujejo ped za pedjo. Fritzl medijem očita enostransko poročanje, ki ga prikazuje kot pošast. „Ko sem šel v klet, sem prinesel rože in igrače. Z otroci smo gledali televizijo, medtem ko je Elitabeth kuhala. Potem smo skupaj sedli za mizo,“ je izjavil.

Povedal je tudi, da je v vrata namestil napravo, ki bi po določenem času, če bi se njemu kaj zgodilo in ga ne bi bilo v klet, le-ta odprla.